bijv. baan, bedrijf, titelbijv. plaats, provincie of postcode
uitgebreid zoeken »

Utrecht

14.416 beschikbare vacatures in Utrecht

Utrecht wordt gezien als het centrum van Nederland en het station wordt dan ook omgeven door een van de grotere winkelcentra van het land. De vlakbij gelegen oude binnenstad is bijna een verlengde geworden van Hoog Katharijne.

Utrecht is een studentenstad, met universiteiten en hogescholen. Daardoor is de gemiddelde leeftijd van de bewoners erg laag en bestaan veel huishoudens uit een persoon. Dat brengt ook een gezelligheid met zich mee die het uitgaansleven van de stad rijker maakt. Het is beslist goed toeven in Utrecht. Het uitgaansleven is heel gevarieerd, met clubs, kroegen, nightclubs en theaters.

In de Romeinse tijd, was de naam van het Utrechtse fort gewoon Traiectum, een aanduiding voor de ligging van de stad bij een oversteekplaats van de Rijn. Traiectum werd in het Nederlands trecht of tricht. De U komt uit het Oud Nederlands "uut ', en betekend hier stroomafwaarts. Het werd toegevoegd om deze trecht te onderscheiden van die andere, Maastricht.

In officiële documenten uit de elfde eeuw werd het fort vernoemd als Ultra Traiectum. Rond het jaar 200 werden de houten muren van de vesting vervangen door steviger tufstenen muren en overblijfselen daarvan zijn nog steeds te vinden onder de gebouwen rond het Domplein.

Rond 175 konden de Romeinen de noordelijke grens van hun rijk niet langer houden tegen de aanvallen van Germaanse strijders en Utrecht werd verlaten. De stad verdwijnt uit de geschiedenis tot in de zevende eeuw. Toen bouwde de Franken een kerk binnen de wallen van de stad, die later weer vernield werd. Utrecht kende de eerste Bisschop van Nederland, Willibrordus werd door de paus benoemd tot Bisschop van de Friezen, het begin van de modernere geschiedenis van Utrecht. De Rooms Katholieke kerk had toen natuurlijk ook wereldse macht. En dat zorgde voor conflicten met de graven van Holland en de hertogen van Gelre.

Spannende tijden dus in de late middeleeuwen van Nederland, maar de ontwikkeling was niet meer te stuiten en de centrale ligging van de stad binnen Nederland zou hierin bepalend worden. De groei van de stad nam weer toe toen, in 1843, een spoorlijn van Utrecht naar Amsterdam werd geopend. Daarna werd Utrecht langzamerhand het belangrijkste knooppunt van het Nederlandse spoorwegennet. In 1853 kon het bisdom Utrecht worden hersteld en werd Utrecht nogmaals het centrum van het Nederlandse katholicisme.

Topbedrijven die personeel aannemen in Utrecht

Topvacatures in Utrecht

Werkt u in Utrecht? Vertel ons hoe het bevalt!

De nieuwste vacatures in Utrecht

Panelenbouwer - De Meern
Salaris in overleg - De Meern, Utrecht, 3454 PP
Monteur (fulltime m/v) - Utrecht
Salaris in overleg - Utrecht, Utrecht, 3542 DS
Adviseur Veiligheid & Risicomanagement - Utrecht
Salaris in overleg - Utrecht, Utrecht, 3511 ER
Allround medewerker technische dienst - Utrecht
Salaris in overleg - Utrecht, Utrecht, 3511 BK
Technische Dienst Gebouwbeheer - De Meern
Salaris in overleg - De Meern, Utrecht, 3454 PP
Bedrijfsautotechnicus - Utrecht
Salaris in overleg - Utrecht, Utrecht, 3582 AB
Officier Technische Dienst (VWO) - Utrecht
Salaris in overleg - Utrecht, Utrecht, 3582 AB
Procesoperator B - De Meern
Salaris in overleg - De Meern, Utrecht, 3454 PP
Accountmanager Trade (Utrecht) - Utrecht
Salaris in overleg - Utrecht, Utrecht, 3542 AB