Bladeren Adzuna Blog »

Het belang van een mooie opmaak van je sollicitatiebrief

In tijden met hoge werkloosheid is de concurrentie op de banenmarkt moordend. Daarnaast zijn sommige banen veel populairder dan anderen, en ook dan is het bij een openstaande vacature dringen onder de sollicitanten.

Het is niet alleen een kwestie van de juiste opleidingen, ervaring en vaardigheden op je cv. Je moet net het geluk hebben dat jouw sollicitatiebrief opvalt in die enorme stapel brieven. Een goed cv is belangrijk, maar een mooie opmaak van je sollicitatiebrief is daarom misschien nog wel belangrijker. Zo bepaal je zelf of en op welke manier je opvalt.

Doel van je sollicitatiebrief

Het is een schot voor open doel, maar het moet toch benoemd worden: het doel van een sollicitatiebrief is dat de ontvanger meer te weten komt over jouw kwaliteiten, motivatie en geschiktheid voor de functie en organisatie.

In de brief beschrijf je namelijk vooral over welke competenties jij beschikt en waarom jij geschikt bent voor de baan. Een goede opbouw van je brief is daarom belangrijk. Het is een gemiste kans als jij een fantastisch cv hebt, maar de potentiële werkgever een andere brief er tussenuit pakt omdat die van jou minder in het oog springt.

Openingszin

De eerste zin in de brief moet direct al pakkend zijn. Gebruik dan ook niet de eeuwige clichés als, ‘met grote interesse las ik uw vacature’, ‘deze baan is mij op het lijf geschreven’. Van brieven die met dergelijke teksten beginnen, zitten er dertien in een dozijn.

Probeer je openingszin aan te passen op het bedrijf of de vacature. Kijk ook naar de toon die het bedrijf voert. Zit daar humor in? Dan mag je ook best humor in de openingszin stoppen. Houd het voor de rest professioneel, maar ook niet te formeel.

Wat heb je gepresteerd?

Het heeft geen zin om al je ervaring en opleidingen in je brief te vermelden, daar heb je immers een cv voor. Beter is het om te laten zien wat je gepresteerd hebt. Uit welke prestaties blijken kwaliteiten die goed van pas komen bij de openstaande functie?

Misschien heb je wel eens een hele grote klant binnengehaald met een ludieke campagne. Of heb je een bijna onmogelijk te halen deadline toch kunnen halen. Dergelijke vermeldingen laten goed zien waartoe je in staat bent.

Laat je passie zien

Waaruit blijkt dat je deze baan graag wilt? Natuurlijk moet je je brood verdienen en zoek je een leuke baan. Maar waarom nu specifiek deze? Meld bij een salesfunctie bijvoorbeeld dat je al van jongs af aan alles wat los en vast zat probeerde te verkopen, en dat die liefde voor sales altijd gebleven is.

Niet alleen mooie opmaak cv

Veel sollicitanten hebben inmiddels een cv met een nette opmaak. Daarmee val je enkel nog in negatieve zin op wanneer je geen uitlijning of kleur gebruikt. Maar bij een sollicitatiebrief is dit minder gebruikelijk.

Als je je sollicitatiebrief mooi wil opmaken, let dan vooral op de uitlijning. Zorg er bovendien voor dat je cv en sollicitatiebrief goed bij elkaar passen: gebruik dezelfde kleuren en eenzelfde stijl.

Voorbeeld

Heb je geen inspiratie, of weet je niet goed hoe je moet beginnen? Dan zijn online templates een uitkomst voor jou. Online staan verschillende voorbeelden van sollicitatiebrieven die je een heel eind op weg kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze voorbeelden van sollicitatiebrieven.

Gastblog door: CVster