Bladeren Adzuna Blog »

Sterke impact Corona op arbeidsmarkt in eerste helft maart

Nederlandse werkgevers zijn voorzichtiger met het inhuren van nieuw personeel. Uit gegevens van zoekmachine voor banen Adzuna blijkt dat het aantal nieuwe vacatures daalde met 14,6% in de eerste helft van maart. De Nederlandse arbeidsmarkt krijgt daarmee een flinke klap door de situatie rondom Corona.

Het platform voor werkzoekenden meldt dat het aantal vacatures is gedaald in alle landen waar het actief is, waarbij Italië en Oostenrijk het sterkst geraakt werden in de eerste helft van maart. In beide landen werden toen al strenge maatregelen genomen om de verspreiding van Corona tegen te gaan.

Grootste daling in vacatures in Italië en Oostenrijk

In Italië zag men de grootste daling in het aantal nieuwe vacatures, nadat de Italiaanse overheid koos voor een volledige lockdown. Tussen 1 en 15 maart zag het land een daling van 40,7% in het aantal gepubliceerde vacatures. Ook in Oostenrijk werden werkgevers al snel voorzichter met werven, nadat de overheid maatregelen nam om de impact van Corona te beperken. Het gevolg was een daling van 29,0% in het aantal nieuwe vacatures.

In Nieuw-Zeeland werd een grote daling gezien in geplaatste vacatures, ondanks de belofte dat de regering maar liefst 12,1 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (gelijk aan 4,0 procent van het BBP) gaat uitgeven om de economie te ondersteunen. Ook in Brazilië zag men een daling van 22,6% in vacatures. Daar werd in de afgelopen week fel geprotesteerd, na een speech van de Braziliaanse president, die erop aandrong om het ‘gewone’ dagelijkse leven weer op te pakken, om een negatieve impact op de Braziliaanse economie te voorkomen.

Nederland en Frankrijk behoren tot de landen waar de daling in het aantal nieuwe vacatures nog relatief beperkt bleef in de eerst helft van maart, met respectievelijk 14,6% en 9,9% minder plaatsingen. Een grotere impact op het aantal vacatures in deze landen wordt verwacht in de cijfers van de tweede helft van maart, nu er veel strengere maatregelen zijn gekomen om de verspreiding van Corona te voorkomen, zoals het sluiten van scholen, kinderdagverblijven en horeca. In Duitsland was er in de eerste helft van maart nog vrijwel geen verandering in het aantal nieuwe vacatures per dag te zien.

Tabel 1. Verandering in nieuwe vacatures per land
gemeten als % verandering in het 7-daagse voortschrijdend gemiddelde van nieuw geplaatste vacatures

LandVerandering in
nieuwe vacatures
Italië-40.70%
Oostenrijk-29.00%
Nieuw-Zeeland-27.50%
Brazilië-22.60%
Australië-19.80%
Verenigd Koninkrijk-17.00%
Polen-16.90%
Rusland-16.70%
Nederland-14.60%
Frankrijk-9.90%
Zuid-Afrika-7.30%
Duitsland-1.00%

Stijgende vraag in logistiek & gezondheidszorg

Terwijl veel bedrijven ervoor gekozen hebben om hun medewerkers naar huis te sturen, werd er in een aantal sectoren juist een tekort aan personeel gezien. Vooral in sectoren als de logistiek en gezondheidszorg kwam er wereldwijd een grotere vraag naar personeel, met een stijging van respectievelijk 11,8% en 6,0% in nieuwe vacatures. Ook in de detailhandel werden 5,8% meer vacatures geplaatst.

In onzekere tijden vullen veel bedrijven een tekort aan met flexibel personeel, wat blijkt uit een sterk toegenomen vraag naar parttime werkers (22,1%) en vrijwilligers (17,5%) in de eerste helft van maart. De sectoren met de sterkste daling in nieuwe vacatures waren ICT en HR, met respectievelijk 21,4% en 20,3% minder plaatsingen. Ook in de klantenservice, schoonmaak en horeca werd veel minder naar nieuw personeel gezocht.

Tabel 2. Verandering in nieuwe vacatures per categorie
gemeten als % verandering in het 7-daagse voortschrijdend gemiddelde van nieuw geplaatste vacatures

CategorieVerandering in
nieuwe vacatures
Starters-23.90%
ICT-21.40%
HR & Recruitment-20.30%
Engineering-17.50%
Klantenservice-13.60%
Schoonmaak-11.40%
Sales-11.40%
Administratief-10.20%
Horeca-9.10%
Financieel-9.00%
Bouw-8.20%
Productie-7.80%
Onderwijs-5.00%
Detailhandel5.80%
Gezondheidszorg6.00%
Logistiek11.80%
Onderhoud17.20%
Vrijwilligerswerk17.50%
Parttime22.10%

Over Adzuna:

Adzuna.nl is een zoekmachine voor vacatures die meer dan twaalf miljoen werkzoekenden maandelijks gebruiken voor een overzicht van elke baan, overal. Op het platform worden miljoenen vacatures wereldwijd op één locatie verzameld. Met slimme zoekopties en intelligente data-analyses van de arbeidsmarkt, geeft het aan werkzoekenden alle informatie die ze nodig hebben bij het vinden van een nieuwe baan.

Adzuna is actief in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Singapore, Italië, Polen, de Verenigde Staten, Oostenrijk, Frankrijk, Australië, Canada, Brazilië, Zuid-Afrika, Rusland, India en Nieuw-Zeeland. In het Verenigd Koninkrijk voorziet Adzuna de Office for National Statistics (ONS) rechtstreeks van data, welke door de overheid gebruikt wordt om inzicht te krijgen in de werkgelegenheid in het Verenigd Koninkrijk.

Vragen over dit bericht? Neem contact op met Adzuna