Bladeren Adzuna Blog »

Vanuit huis werken tijdens de COVID-19 uitbraak

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland vragen veel werkgevers of hun medewerkers vanuit huis kunnen werken. Voor velen zal deze overgang moeilijk zijn, zeker als je niet gewend bent om de hele dag vanuit je woonkamer te werken.

In dit artikel kijken we naar manieren om het werkproces vanuit thuis te organiseren. Want, hoe blijf je in een goede mentale gezondheid terwijl je jezelf moet isoleren tijdens de COVID-19 uitbraak?

Wat je zal leren in dit artikel:

Thuiswerken is een non-traditionele manier om jouw werk te doen; niet alleen kan je je tijd vaak flexibeler indelen, maar ook kan je werken op de plek die jij zelf uitkiest.

Er zijn verschillende voordelen aan werken vanuit huis. Zo hoef je ’s ochtends niet uren in de file te staan om op kantoor te komen, en hoef je geen speciale outfit aan te trekken. Niemand gaat jou immers zien, zolang als je geen Skype calls met klanten hebt.

Maak jij in 2020 de switch naar thuiswerken? Wij geven je alle details om dit op een zo efficiënt mogelijke manier te doen!

Top 5 praktische tips om vanuit huis te werken

Start je binnenkort met werken vanuit je huis? Hieronder volgt een overzicht met een aantal praktische tips:

 1. Start met het opzetten van de juiste werkruimte voor jou

Het belangrijkste element om productief vanuit huis te kunnen werken, is dat je een geschikte omgeving hebt om in te werken.

Als jij een ruimte deelt met je partner of als er kinderen in hetzelfde huis spelen, dan kan je niet verwachten dat je je lang zult kunnen concentreren.

Probeer daarom een ruimte te vinden (en nee, meestal is dit niet je slaapkamer!) waar je je eigen ‘kantoor’ kunt opzetten.

 1. Zorg ervoor dat je de juiste tools voorhanden hebt

Vergeet je de juiste spullen van kantoor mee te nemen, dan kan je meteen weer terug naar je oude werkplek gaan. De volgende artikelen heb je nodig om alle simpele taken in je ‘thuiskantoor’ te kunnen doen:

 • Een laptop of desktop computer
 • Een stabiele en betrouwbare internetverbinding
 • Een beveiligde verbinding met het intranet van jouw werk, zodat je bij alle belangrijke documenten kunt
 • Een (mobiele) telefoon, waarmee je kunt bellen met klanten als dit nodig is
 • Een headset (bijv. voor als je Skype calls met collega’s hebt)
 1. Maak een (realistisch) rooster voor je werkdag

Een rooster maken betekent in dit geval: plannen welke taken prioriteit krijgen, en bedenken hoeveel uren je ongeveer bezig zal zijn met een bepaalde activiteit.

Misschien nog wel belangrijker is het plannen van pauzes! Als je pas stopt met werken op het moment dat je moe bent, zal je de rest van de dag vaak niet meer efficiënt werken. Neem daarom zoveel mogelijk op een vast tijdstip pauze.

 1. Haal voordeel uit de flexibiliteit die je krijgt

Een groot voordeel van thuiswerken: zolang als jij gewoon je deadlines haalt, mag je vaak je eigen tijd indelen. Dit betekent dat jij tijdens je meest productieve uren kan werken!

Dit geldt helaas niet voor iedereen, sommige werknemers moeten altijd bereikbaar zijn tijdens kantooruren. Als er een vraag binnenkomt, wordt er meteen een actie van hen verwacht. Zelfs dan is het altijd de moeite waard om aan je baas te vragen of het mogelijk is om een flexibeler schema aan te houden.

 1. Zorg ervoor dat je altijd bereikbaar bent

Zelfs al werk je flexibele uren, dan nog is het belangrijk om altijd bereikbaar te zijn in noodgevallen. Dit kan per telefoon, e-mail of via Skype zijn. Aangezien jij niet op je werkplek aanwezig bent, kan het zijn dat mensen jou ineens nodig hebben.

Misschien heb jij bepaalde kennis die jouw collega’s niet hebben, of heeft een klant tot dusver alleen contact met jou gehad. Welke reden er ook is, jouw baas moet je altijd kunnen bereiken in noodgevallen.

Een gezonde balans houden tussen werk en privé als je kinderen hebt

Je kinderen eten geven terwijl je probeert om e-mails te beantwoorden? Of liedjes voor je baby zingen tot hij in slaap valt – zodat jij ein-de-lijk kan bellen met die belangrijke klant. Wat als je kind ziek is, terwijl jij bepaalde deadlines voor je werk moet halen?

Welkom in de (soms) brute wereld van thuiswerken! Helaas zijn er maar een paar factoren nodig om van het ‘thuiskantoor’ een totale chaos te maken. Vorig jaar had een vader die bij de Britse BBC werkt een gênant moment: zijn kinderen kwamen de kamer binnengestormd terwijl hij net een live TV interview aan het doen was…

Om dit te voorkomen zal je als thuiswerkende ouder een aantal slimme tactieken moeten toepassen. Je kunt starten met de volgende acties:

💡 Leg de situatie aan je kinderen uit – Nee, kinderen zijn (vaak) niet volwassen genoeg om de wereld van het thuiswerken te begrijpen. Maar zelfs kleine kinderen zullen begrijpen dat ‘mama (of papa) moet werken om geld te verdienen, zodat jij je nieuwste legohuis kan bouwen’.

Stel daarbij stricte regels op waar je kinderen zich aan moeten houden. Bijvoorbeeld, als je tijdens je werkdag achter je bureau zit mogen de kinderen je niet lastigvallen. Als je consequent omgaat met deze regels, zullen je kinderen vanzelf leren ze te volgen.

💡 Probeer NIET om te multitasken – Als je zowel voor je kinderen probeert te zorgen als werktaken aan het doen bent, is de kans groot dat je tenminste één van deze taken niet 100% gaat doen. Maak daarom steeds een keuze: je bent óf aan het werk óf de beste ouder die je kind zich kan wensen. Maar nooit op hetzelfde moment!

Gebruik daarom een kalender, waarop je bijhoudt op welk tijdstip je je focust op je kinderen en op welk moment je je focust op je werk.

💡 Regel hulp bij de zorg van je kinderen – Of je nu een nanny hebt die tijdelijk voor de kinderen kan zorgen, of dat je kinderen een dagdeel de crèche gaan, je zult af en toe ergens hulp vandaan moeten halen als je vanuit huis werkt.

Ook mensen die vanuit huis werken hebben namelijk van tijd tot tijd hulp nodig om een gezonde balans te houden tussen werk en privé!

Wat zijn de voordelen en nadelen van thuiswerken?

Af en toe lijkt het alsof er alleen maar voordelen van thuiswerken zijn. Toch is dat zeker niet zo! Wij zetten in dit overzicht daarom de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen van thuiswerk voor werknemers

De belangrijkste voordelen van thuiswerken voor werknemers zijn:

 • geen reistijd hebben (oftewel, geen uren in de file staan!)
 • niet vastzitten aan een 9 tot 5 schema
 • zelf je werkplek kunnen uitkiezen
 • geen kinderopvang hoeven regelen
 • niet vanuit een luidruchtig kantoor hoeven werken

Nadelen van thuiswerk voor werknemers

De belangrijkste nadelen van thuiswerken voor werknemers zijn:

 • minder deelname in de bedrijfscultuur (bijv. minder hechte relaties met je collega’s, geen borrels meer op de vrijdagmiddag na het werk)
 • hogere kans op eenzaamheid (je ziet je collega’s niet meer gedurende de week)
 • je werkt al snel meer uren dan je uitbetaald krijgt (zonder vast schema is het makkelijk om meer dan acht uur per dag te werken)
 • je bent gauw minder productief (zonder baas die over je schouder meekijkt, is het makkelijk om afgeleid te raken)
 • het is minder eenvoudig om ideeën spontaan te delen met je collega’s
 • je moet je eigen spullen kopen (e.g. bureau, stoel)

Voordelen van thuiswerk voor werkgevers

De belangrijkste voordelen van thuiswerken voor werkgevers zijn:

 • een hogere productiviteit van werknemers (ze werken volgens hun eigen schema, en blijven zo het meest gemotiveerd)
 • een hogere tevredenheid onder werknemers (wat vervolgens resulteert in een lagere omloop van werknemers)
 • kleinere kantoorruimtes (er zijn minder werknemers die op kantoor komen)
 • beschikbaarheid van een grotere talentpool (je bent niet meer beperkt tot het inhuren van talent in jouw lokale omgeving)
 • er is altijd personeel beschikbaar als dat nodig is (omdat iedereen flexibeler werkt, is het makkelijker om op alle momenten personeel beschikbaar te hebben)

Nadelen van thuiswerk voor werkgevers

De belangrijkste nadelen van thuiswerken voor werkgevers zijn:

 • je moet je werknemers volledig vertrouwen (je zal het niet kunnen controleren als zij zich thuis totaal niet met hun werk bezighouden)
 • het is lastiger om samenwerking tussen collega’s te stimuleren (gesprekken via Skype zijn niet hetzelfde als conversaties tussen personen)

Ben je productiever als je vanuit huis werkt?

Het antwoord op deze vraag is “ja”, werknemers werken doorgaans productiever vanuit huis. Onderzoekers aan Stanford University concludeerden dat thuiswerken de productiviteit van werknemers met maar liefst 13% verhoogt!

De reden zit hem vooral in aanhouden van een flexibel schema – en het niet hoeven reizen tijdens de ochtend- en avonduren, waardoor werknemers kunnen werken tijdens hun meest productieve dagdeel.

Als zij ook nog eens betaald worden per project dat ze afronden, in plaats van per gewerkte uur, dan is het helemaal in hun eigen voordeel om de taken zo snel & goed mogelijk af te ronden.

Hoe kan je geschikt thuiswerk vinden?

Eigenlijk werkt het zoeken naar thuiswerk hetzelfde als het zoeken naar een reguliere baan: het begint allemaal bij het vinden van de juiste vacature!

In onze index hebben we meer dan 2.000 vacatures voor thuiswerkers. Gebruik niet alleen een zoekwoord als “thuiswerk“, maar probeer ook eens “freelance“, of “ZZP“.

Heb je een geschikte vacature gevonden? Dan kan je meteen reageren door op de ‘solliciteer’ knop te klikken.

Misschien dat je in het begin niets terughoort op jouw sollicitatie – of dat je meteen afgewezen wordt door het bedrijf. Zelfs dan is het de moeite waard om vol te houden, want ook voor jou zit er een geschikte functie tussen!

Welke banen kan je het beste vanuit huis doen?

In principe is het in veel industrieën mogelijk om vanuit huis te werken. Er zijn zeker verschillen tussen het ontwikkelen van software als developer, en het maken van financiële inschattingen als accountant. In beide gevallen kan je dit echter vanuit je stoel in je thuiskantoor doen.

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is: wil ik full-time of part-time werken?

Part-time banen die je vanuit huis kan doen

Wil je part-time gaan werken vanuit huis? Dat is zeker mogelijk, dit zijn de meest populaire opties:

 1. Proofreading jobs: Van bedrijven die een handleiding gaan uitbrengen tot studenten die een scriptie moeten inleveren, overal ter wereld zijn partijen op zoek naar mensen die hun tekst kunnen checken. Het enige wat je nodig hebt? Een uitstekende kennis van taal. Verder dien je natuurlijk over een laptop of tablet te beschikken, waarop je de tekst kunt lezen en corrigeren.
 2. Vertaal jobs: Beheers jij een tweede (of derde taal)? In dat geval heb je altijd de optie om part-time vertaler te worden. Dan kunnen bijv. journalisten jou inhuren om hun interviews te vertalen, of kan jij bestanden transcriberen die je vanuit de hele wereld aangeleverd krijgt!
 3. Illustratie jobs: Ben jij handig met Photoshop? Dan zijn jouw talenten te gebruiken door uitgevers van (kinder)boeken, handleidingen en website’s. De klant hoeft jou alleen maar de specificaties door te sturen, en jij kan geheel zelfstandig aan het werk! Het resultaat stuur je op per e-mail en voilà, het geld zal vanzelf binnenstromen.
 4. Tutor jobs: Omdat we tegenwoordig video calls met uitstekende beeldkwaliteit hebben, is het nooit eenvoudiger geweest om online les te geven. Aangezien je tutor kan zijn voor een schoolkind aan de andere kant van de wereld, kan je hierbij ook vrij goed je eigen uren indelen!
 5. Psychologie jobs: Heb jij enige kennis van counseling, en het helpen van mensen die mentale issues ervaren? Dan kan jij je expertise inzetten via video calls! Ook hier geldt dat je aan mensen over de hele wereld psychologische hulpverlening kunt geven, op de momenten dat het jou goed uitkomt.
 6. Beheerder van Vastgoed jobs: Overal ter wereld staan gebouwen die door iemand beheerd moet worden. Zo kunnen er problemen zijn met bijv. de verlichting, wateroverlast of andere vormen van schade die verholpen moeten worden. Waarom ben jij niet de persoon die in deze gevallen gecontacteerd wordt? Het enige wat je nodig hebt is een telefoon en laptop!
 7. Front-End Developer jobs: Heb jij verstand van HTML of Javascript? En kan jij een mooie website binnen enkele uren uit je hoed toveren? Dan kan jij klanten gaan helpen met het bouwen van hun websites of apps. Hierbij geldt: jij bepaalt welke opdracht je aanneemt en op welke tijden je werkt!

Full-time banen die je vanuit huis kan doen

Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende banen die je in voltijd vanuit huis kunt doen:

 1. Developer jobs: Aangezien een developer vaak genoeg heeft aan een computer, is dit de perfecte baan voor mensen die vanuit huis willen werken. Veel developers doen dit als zzp’er, waarbij ze hun eigen uren kunnen indelen en zelf kunnen bepalen welke projecten ze doen.
 2. Project Manager jobs: Met de nieuwste technologieën kunnen we tegenwoordig projecten overzien zonder in persoon aanwezig te zijn. Je kunt hierbij gebruik maken van chatrooms, video calls, en andere project management tools.
 3. Accounting jobs: Het is niet nodig om iemand face-to-face te spreken om een belastingaangifte te doen, dus waarom zou je je aan vaste kantooruren houden? Zorg ervoor dat jouw klanten hun informatie naar je opsturen, en doe je taken gewoon vanuit huis!
 4. Data Analist jobs: Nog zo’n beroep dat je gemakkelijk vanuit huis kunt doen! Als jij verantwoordelijk bent voor het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden data voor bedrijven, dan heb je alleen maar toegang tot deze data pool nodig. Oh, en een beetje kennis van statistiek kan ook handig zijn!
 5. Marketing jobs: Aangezien de meeste vormen van marketing tegenwoordig online plaatsvinden, kan je hier al snel een baan van maken. Bied bijvoorbeeld aan om de social media accounts van een lokaal bedrijf bij te houden. Je kan de posts gewoon vanuit je huis maken, en hoeft ze dan alleen nog maar in te plannen!
 6. Data Entry jobs: Een populaire vorm van thuiswerk, omdat je voor data entry meestal geen specifieke kennis of opleiding nodig hebt. Je krijgt van de klant een grote hoeveelheid data toegestuurd, en jij moet deze data volgens de instructies in een database verwerken. Alle communicatie vindt doorgaans plaats via de e-mail.

Het besluit nemen: is thuiswerken iets voor jou?

Nu je alle voordelen en nadelen van thuiswerken kent, is het tijd om een besluit te nemen. Ga jij die switch in 2020 maken? Misschien heb je wel geen keuze, nu veel mensen door COVID-19 niet anders kunnen dan vanuit huis werken.

Of misschien zoek je in deze donkere tijden een extra baan, zodat je de rekeningen kunt blijven betalen? Wat de reden ook is, het werken vanuit huis kan een zeer positieve ervaring zijn.

Niet alleen kan thuiswerk je meer vrijheid geven om je eigen schema te bepalen. Het zorgt er ook voor dat je je kan focussen op je productiviteit. Nooit meer in de file staan om naar het kantoor te komen, dat klinkt toch best fijn?

Ben je nieuwsgierig geworden, en wil je kijken of er voor jou ook thuiswerk beschikbaar is? Bekijk dan eens alle vacatures die momenteel online staan!