Bladeren Adzuna Blog »

Welke vragen kan je stellen aan het einde van je sollicitatiegesprek?

Je weet alles over het bedrijf waar je komt solliciteren en het lukt je om tijdens je sollicitatiegesprek een goede band op te bouwen met de recruiter. “Heb je nog vragen voor ons,” klinkt het dan aan het einde van het gesprek. En daar sta je ineens, met je mond vol tanden.

Om zo’n moment in de toekomst te voorkomen, hebben wij een zestal vragen bedacht die je tijdens je sollicitatiegesprek kan stellen.

1. Hoe zou je de cultuur binnen het bedrijf omschrijven?

Pas ik daadwerkelijk goed bij dit bedrijf, is wat je kan testen door deze vraag te stellen. Stel dat jij graag werkt in een omgeving waar de communicatie met leidinggevenden via korte lijnen verloopt. Kom je er vervolgens achter dat er een sterke hiërarchie in het bedrijf bestaat, dan is dit misschien niet een situatie die ideaal voor jou is.

2. Wat denk jij dat de grootste uitdaging is voor iemand in deze functie?

Iedere functie kent makkelijkere en moeilijkere aspecten. Met deze vraag laat je zien dat je nadenkt over hoe je met de moeilijkere elementen om kan gaan. Oftewel, je toont aan dat je kritisch nadenkt over de verantwoordelijkheden van iemand in deze functie.

3. Hoe ziet de ideale kandidaat voor deze functie eruit?

Wist je tijdens het sollicitatiegesprek precies de punten te benadrukken die belangrijk voor de recruiter zijn? Dan is dít de juiste vraag om te stellen! Stel deze vraag wel alleen als je denkt volledig aan deze eisen tegemoet te komen. De recruiter zal zich dan realiseren dat JIJ de perfecte kandidaat voor de rol bent.

4. Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit?

Met behulp van deze vraag kom je erachter met welke dagelijkse taken je te maken krijgt. Maar ook, waar de prioriteiten binnen de functie liggen en of je jezelf in deze rol voor kan stellen.

5. Welke mogelijkheden zijn er om door te groeien binnen het bedrijf?

Als je voor langere tijd op één plek wil blijven, dan is dit een waardevolle vraag om te stellen. Sommige bedrijven vinden het belangrijk om werknemers binnen het bedrijf te promoten, terwijl andere bedrijven de gewoonte hebben om extern te zoeken naar nieuwe kandidaten.

6. Waar verwacht je dat het bedrijf over vijf jaar zal zijn?

Niet alleen jij hebt plannen voor de toekomst, ook het bedrijf zal bepaalde doelen hebben waar het naartoe werkt. Gaat het aantal werknemers in de komende jaren sterk toenemen, zijn er plannen om op internationaal niveau te gaan werken? Dit zijn allemaal belangrijke factoren om achter te komen.

Het stellen van vragen tijdens je sollicitatiegesprek maakt niet alleen een goede indruk naar de werkgever. Het is ook een ideaal moment voor jou om achter extra informatie te komen! Uiteindelijk is een sollicitatiegesprek een manier voor beide partijen om hun geschiktheid voor elkaar te meten.

Met deze vragen vers in je geheugen, kan je nu solliciteren naar iedere functie die jou leuk lijkt! Begin nu meteen met zoeken in de database van Adzuna.