Bladeren Adzuna Blog »

Zes vragen die verboden zijn tijdens een sollicitatiegesprek

“Dus, heb je een kinderwens?” is een van de laatste vragen die gesteld wordt tijdens je sollicitatiegesprek. De recruiter kijkt je verwachtingsvol aan, je hoort de klok verder tikken. Maar, er komt geen antwoord uit je mond. Heb jij je wel eens afgevraagd of dit soort vragen uberhaupt gesteld mogen worden?

Om ervoor te zorgen dat alle sollicitanten een professionele behandeling krijgen tijdens hun sollicitatiegesprek, heeft de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) een sollicitatiecode opgesteld. Het gaat hier om do’s and don’ts over het behandelen van de kandidaat tijdens de sollicitatieprocedure.

Hoewel deze regels niet wettelijk afdwingbaar zijn, kennen we in Nederland ook verschillende wetten om discriminatie te voorkomen. Om deze reden mogen bepaalde vragen niet gesteld worden door werkgevers tijdens de sollicitatieprocedure.

Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek?

Er is een reeks vragen die niet gesteld mag worden tijdens een sollicitatiegesprek. De reden is dat op basis van deze eigenschappen (bijv. politieke overtuigingen) niet het besluit mag worden gemaakt om een kandidaat af te wijzen.

Enkele belangrijke voorbeelden zijn:

  1. Heb je kinderen?
  2. Heb je een kinderwens?
  3. Hoe ziet je medische geschiedenis eruit?
  4. Wat is je seksuele geaardheid?
  5. Ben je aanhanger van een bepaalde godsdienst?
  6. Welke politieke overtuigingen heb je?

Maar hoe reageer je als deze vragen toch gesteld worden door de recruiter?

Indien deze vragen toch gesteld worden, dan is het belangrijk om je te realiseren dat je geen antwoord hoeft te geven! Het feit dat je geen antwoord geeft, mag namelijk niet gebruikt worden om jou af te wijzen voor de functie.

Tegelijkertijd is het soms moeilijk om achteraf aan te tonen dat dit de reden is dat je afgewezen werd. Daarom kan je ook proberen om het onderwerp te veranderen – of een antwoord te geven dat niet naar waarheid is. Ja, dat lees je goed! Als sollicitant heb je namelijk het recht om te liegen als de werkgever vragen stelt die wettelijk verboden zijn.

Welke uitzonderingen bestaan er op deze regels?

In twee gevallen mogen bovenstaande vragen wél gesteld worden door werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Als de vraag direct relevant is voor de functie die uitgeoefend zal worden door de kandidaat

Bijvoorbeeld, als de werknemer tijdens een normale werkdag zware artikelen moet verslepen, dan mag de werkgever vragen stellen die dat vermogen testen.

2. Als er er actief geprobeerd wordt om het aandeel van een ondervertegenwoordigde bevolkingsgroep te verhogen (‘positieve discriminatie’)

Bijvoorbeeld, als er actief geprobeerd wordt om het percentage vrouwen in de IT-sector te verhogen, dan mag de werkgever vragen stellen die kijken of de persoon tot deze groep behoort.

Nu je weet welke vragen not done zijn, ben je helemaal klaar voor je volgende sollicitatiegesprek! Bekijk alle vacatures op Adzuna en solliciteer vandaag nog.