Bladeren Adzuna Blog »

Het zij-instroom traject in het onderwijs

Heb jij wel eens nagedacht over een carrière in het onderwijs, maar dacht je dat je nooit de juiste papieren had? Dan heb je geluk, want met de huidige tekorten aan docenten in Nederland heeft de overheid een oplossing bedacht: het traject voor zij-instromers. In deze blog zetten wij alle informatie voor jou op een rijtje.

Wat is een ‘zij-instromer’?

Als zij-instromer krijg je de mogelijkheid om les te geven op een basisschool, middelbare school of in het beroepsonderwijs. In deze jaren haal je ook je bevoegdheid tot docent bij een lerarenopleiding.

Je hoeft dus niet meer vier jaar pabo achter de rug te hebben om leerkracht te worden. In plaats daarvan ben je maximaal twee jaar in dienst bij een school, en volg je tegelijkertijd de lerarenopleiding.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om voor het traject van zij-instroom in aanmerking te komen, moet je minimaal een hbo- of wo-opleiding afgerond hebben. Het maakt niet uit in welke richting je deze opleiding afgerond hebt.

Heb jij eerder een mbo-diploma gehaald? Dan kan je in het beroepsonderwijs aan de slag gaan. Hiervoor heb je wel een aantal jaren werkervaring nodig in het vakgebied waarin jij les wilt geven.

Daarnaast moet je een geschiktheidsonderzoek doorlopen, welke wordt aangevraagd door het instituut dat jou in dienst wil nemen. In dit onderzoek wordt bekeken of jij over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om voor de klas te staan. Zodra je hier een positieve beoordeling voor gekregen hebt, mag je les gaan geven op deze school.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Eerst ga je zoeken naar een school die bereid is om jou een aanstelling wil geven. Tegelijkertijd schrijf je je in bij een opleidingsinstituut dat een lerarenopleiding voor zij-instromers aanbiedt. Je tekent een overeenkomst met zowel de school als het opleidingsinstituut van de lerarenopleiding. In maximaal twee jaar tijd ga je vervolgens je onderwijsbevoegdheid bij de lerarenopleiding halen.

Je gaat een aantal dagen per week werken als leerkracht op de school, waar je ook gewoon betaald wordt voor je werkzaamheden. Deze aanstelling kan zowel fulltime als parttime zijn en de exacte voorwaarden hangen af van de afspraken die je met de school maakt. Jouw salaris wordt doorgaans vastgesteld op basis van afspraken die in de cao van deze sector zijn opgenomen.

Wat krijg je aan het einde van het traject?

In twee jaar tijd wordt je begeleid door zowel de lerarenopleiding als de school om het zij-instroom traject succesvol af te ronden. Indien dit het geval is, ontvangt de persoon een getuigschrift van bekwaamheid, welke de zij-instromer een bevoegd leraar maakt. Gefeliciteerd, je mag nu officieel lesgeven!

Heb je na het lezen van deze blog interesse gekregen in lesgeven? En ben je op zoek naar vacatures voor docenten? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.