Bladeren Adzuna Blog »

Zo werk je productiever vanuit huis

Met een kopje thee vanaf de bank je e-mails beantwoorden. Is er een betere manier van werken mogelijk? Veel mensen zouden ‘nee’ zeggen. Je hoeft er geen speciale outfit voor aan te trekken, maar kan rechtstreeks vanaf je bed op de bank kan kruipen. Tussendoor kan je nog even de hond uitlaten, of de kinderen naar school brengen. Nog een extra kopje thee misschien? Het kan allemaal.

Er is echter één valkuil bij thuiswerken, en dat is een gebrek aan productiviteit. Want terwijl jij lekker op de bank zit – en even een aantal appjes naar je vrienden verstuurt – tikken de uren gewoon door. Dus, hoe begin je zo’n werkdag vanuit huis nou op een goede manier? Wij zetten 5 gouden tips voor je op een rijtje!

  1. Maak van tevoren een to-do-list

Hoewel het verleidelijk is om helemaal niets voor te bereiden, is het voor je productiviteit niet zo handig. Bedenk daarom altijd de avond van tevoren wat je wil bereiken.

Schrijf deze taken ook op! Zo kan je tijdens je werkdag je to-do-list afwerken. Wees wel realistisch over wat je allemaal kán doen op een werkdag. Want niets is zo funest voor je productiviteit als achterlopen op je to-do-list.

  1. Kies een geschikte werkplek

Waar de één het beste in het plaatselijk café een laptop neerzet om vervolgens de hele dag koffie te drinken, werkt de ander beter in een ruimte waar helemaal geen achtergrondgeluid is. Welke plek jij nou ook kiest voor je werkdag, zorg ervoor dat je in deze ruimte zo productief mogelijk kan zijn!

Werk je het liefste vanuit je woonkamer? Belangrijke tips uit de filosofie van Feng Shui zijn dan om natuurlijke elementen (zoals planten) in deze ruimte te gebruiken, te zorgen voor een opgeruimde werkplek en je bureauartikelen een vaste plek te geven. Het idee is dat je hiermee rust in je hoofd creëert, wat vervolgens weer voor een hogere productiviteit zorgt.

  1. Werk tijdens het dagdeel waarop je het productiefst bent

Het is algemeen bekend dat sommige mensen productiever zijn in de ochtend, terwijl anderen pas ‘s avonds op gang komen. Het fijne van thuiswerken is dat je zelf een moment kan kiezen om te beginnen met werken.

Ben jij dus het meest productief in de ochtend? Zet je wekker dan extra vroeg om een goede start te maken. Word jij pas ‘s avonds écht wakker? Misschien is het dan beter om ‘s ochtends wat langer door te slapen en ‘s avonds later te eindigen met werken.

  1. Zorg voor een werkruimte zonder afleiding

Niets is zo frustrerend als dat moment waarop je ein-de-lijk klaarzit om te beginnen aan je werkdag. Je hebt je laptop al klaargezet, je thee staat te walmen op de keukentafel. Maar dan komt een van je huisgenoten binnen met de behoefte aan een conversatie die écht niet langer kan wachten.

Twee uur later – je kop thee is helemaal leeg, je bent op de hoogte van alle nieuwste roddels, maar je bent nog steeds niet begonnen met werken. Zucht.

De moraal van dit verhaal? Zorg ervoor dat je niet afgeleid kan worden terwijl je aan het werken bent! Misschien betekent dit dat je een aparte ruimte in je huis moet gebruiken, waarvan anderen weten dat ze er géén toegang toe hebben zolang als jij werkt.

  1. Creëer een duidelijke grens tussen werkdag en vrije tijd

Ben je klaar met werken? Zorg er dan voor dat je naar buiten gaan, met vrienden afspreekt, of iets anders doet waarbij je niet meer in aanraking komt met je laptop. Zelfs als je maar voor een halfuurtje naar buiten gaat, kan dit een mentale scheiding vormen tussen werk en vrije tijd.

Op deze manier blijft het voor jezelf duidelijk wanneer je productief moet zijn – en wanneer je rustig een uurlang naar je beeldscherm kan staren zonder iets uit te voeren.

Ben je nog op zoek naar een baan die je vanuit huis kan doen? Bekijk dan eens de thuiswerk vacatures op Adzuna.