Bladeren Adzuna Blog »

Kan social media jou je droombaan kosten?

Social media is geweldig op zoveel verschillende manieren. Het helpt ons om in contact te blijven met vrienden en familieleden, het geeft ons de mogelijkheid om bijzondere gebeurtenissen te delen met onze geliefden. En, laten we eerlijk zijn – het maakt het zoveel makkelijker om exen en/of geheime liefdes te stalken. Maar als het op zoeken naar banen aankomt is er een duistere kant van social media.

Meer en meer recruiters geven aan dat ze sollicitanten ‘screenen’ via het internet. Alles wat we delen laat zijn sporen na op het internet, van onflatterende selfies tot video’s waarin we in beschonken toestand te zien zijn. Als je je privacyinstellingen niet op het hoogste level hebt staan, kan dit materiaal bekeken worden door meer mensen dan alleen je vrienden en familie.

Dus, wat schrikt potentiële werkgevers af, en kan jou je droombaan kosten?

  • Schelden

We maken ons er allemaal schuldig aan, het laten vallen van scheldwoorden in gesprekken met vrienden. Plaats deze gesprekken online en ze kunnen gelezen worden door iedereen. Werkgevers zijn doorgaans niet op zoek naar werknemers die ongepaste woorden gebruiken in hun conversatie. Kortom, let op je online taalgebruik!

  • Gebruik van drugs of alcohol

Als je een ‘verzadigend’ weekend hebt gehad, is het niet altijd de juiste move om dit aan iedereen te laten weten. Want wie wil er nu een werknemer in dienst hebben die regelmatig foto’s van zichzelf of vrienden in wel hele interessante situaties plaatst? Stel je voor dat een belangrijke klant van het bedrijf op jouw naam googelt en als eerste zoekresultaat deze foto’s ziet?

  • Controversiële politieke overtuigingen

Het delen van jouw politieke overtuigingen lijkt misschien onschuldig, maar het uitspreken van een mening over controversiële topics kan potentiële werkgevers wel degelijk afschrikken. Zorg er daarom voor dat deze opinies niet op social media terecht komen, waar iedereen ze kan vinden.

  • Foutieve spelling en grammatica

Je denkt misschien dat het niet uitmaakt in de online wereld, maar slechte spelling kan je veel kosten in de echte wereld. Je hoeft je Facebook posts niet te beschouwen als een rapport dat je op je werk inlevert, maar het kan ook geen kwaad om ervoor te zorgen dat je posts er verzorgd uitzien.

  • IJdelheid

Wie houdt er nou niet van een goede selfie? Of twee. Maar sommigen onder ons houden net iets teveel van het plaatsen van deze foto’s. Als jouw social media feed een constante stroom is van prachtige foto’s van jezelf, kan het zijn dat recruiters deze nèt wat minder waarderen dan jouw familie en vrienden.

  • Ongepaste afbeeldingen of video’s

Na een paar drankjes kan het plaatsen van bepaalde foto’s en video’s erg grappig lijken. Maar dit kinderachtige (en misschien zelfs wel offensieve) materiaal kan wel eens niet iedereens ding zijn. Plaats daarom geen content waar je later spijt van kan krijgen!

Soms denken we dat ons online gedrag geen invloed heeft op ons offline leven. Het is dan geen wonder dat werkgevers hun nieuwsgierigheid blussen met een beetje ‘internet onderzoek’. Denk daarom altijd na voordat je iets plaatst – en vraag jezelf af of het iets is waarvan je wil dat de rest van de wereld het ziet.

Hier bij Adzuna zijn we ons erg bewust van de kracht van het internet. Het kan veel schade aanrichten, maar ook ongelofelijk veel goeds doen! Je kan bijvoorbeeld jouw droombaan tussen onze vacatures vinden – zorg er alleen voor dat je je Facebook pagina en Twitter feed eerst opgeruimd hebt.