Bladeren Adzuna Blog »

Britse werkgevers nog steeds op zoek naar Nederlandstalige werkers

Nederlandstalige werkers zijn nog steeds aantrekkelijk voor Britse werkgevers. Dit blijkt uit onderzoek van internationale vacaturezoekmachine Adzuna. Het bedrijf analyseerde de vraag naar vreemde talen in Britse vacatures. Van alle Europese talen die onderzocht werden, is de vraag naar Nederlands, Italiaans en Duits het minst afgenomen sinds 2016 – het jaar waarin het Brexit referendum plaatsvond.

De zoekmachine analyseerde meer dan vier miljoen vacatures in het Verenigd Koninkrijk sinds 2016. In de ranking van Europese talen die het meest gevraagd worden in Britse vacatures, staat Nederlands momenteel op de vierde plek – na Duits, Frans en Italiaans. In de afgelopen jaren is de vraag naar al deze Europese talen afgenomen, met gemiddeld 35,4 procent ten opzichte van februari 2016. De daling in vraag naar Nederlandse talenkennis ligt met 22,5 procent onder dit gemiddelde.

De sterkste daling is te zien in de vraag naar Oost-Europese talen. Zo is de vraag naar Russisch afgenomen met 79,0 procent sinds 2016. Sprekers van de Poolse taal worden ook steeds minder gevraagd door Britse werkgevers (een daling van 57,8 procent). Hoewel kennis van de Duitse taal nog steeds het vaakst gevraagd wordt door Britse werkgevers, is de vraag naar deze taal ook afgenomen met 22,3 procent sinds 2016. De vraag naar Italiaans is het minst gedaald van alle Europese talen, met slechts 15,1 procent.

Nederlandse werknemers worden het meest gevraagd in de verkoopsector, klantenservice en PR & marketing. Het merendeel van deze banen is beschikbaar in Londen, waar 17,1 procent van de vacatures voor Nederlandstaligen te vinden zijn. “Dit is een verschuiving ten opzichte van drie jaar geleden, toen nog meer dan een derde van deze banen in Londen werd aangeboden,” licht Thomas de Schuyter, Country Manager bij Adzuna toe. “We zien momenteel dat in gebieden als Noord-Ierland en Yorkshire een relatief hoger percentage van de vacatures om Nederlandse talenkennis vraagt.”

Vragen over dit bericht? Neem contact op met Adzuna