Bladeren Adzuna Blog »

Vijf banen die je vanuit huis kan doen

Het wordt steeds populairder om vanuit huis te werken – en het is niet moeilijk om te zien waarom! Voor sommigen is het een manier om professioneel actief te blijven, en er tegelijkertijd een gezinsleven op na te houden. Voor anderen is het een manier om dagelijks kostbare reistijd te besparen.

Wat de reden dan ook mag zijn, tegenwoordig kunnen we er voor kiezen om de bureaudesk op het kantoor in te wisselen voor de keukentafel. Terwijl werken vanuit huis een grote hoeveelheid vrijheid geeft, heb je er ook veel discipline voor nodig. Niemand die jou gaat vertellen dat je aan het werk moet gaan, want jij bent jouw eigen baas!

Met deze gedachte in het achterhoofd hebben wij een overzicht van vijf banen gemaakt die je vanuit huis kan doen – gebaseerd op jouw unieke combinatie van vaardigheden.

1. Freelance content schrijver

Als je handig bent met woorden, dan kan je aan de slag gaan als freelance content schrijver. Vanuit verschillende opdrachtgevers is er altijd vraag naar freelance schrijvers, omdat ze jou kunnen inzetten op ieder moment dat er iets gepubliceerd moet worden (zoals in nieuwsbrieven, in blogposts, of op productpagina’s).

Wat je nodig hebt:
– uitstekende schrijf- en photoshop vaardigheden
– goede organisatorische vaardigheden en een groot sociaal netwerk
– enige kennis van SEO (= search engine optimization), zodat jouw artikelen hoger verschijnen in de zoekresultaten van Google

Het is handig – maar niet noodzakelijk – om een opleiding in Nederlands, journalistiek of een gerelateerd veld te hebben. Heb jij eerder gewerkt op een plek waar je veel moest schrijven, dan heb jij al een streepje voor!

2. Virtueel assistant

Het begrip ‘virtueel assistant’ (VA) is in opkomst. Een VA doet verschillende administratieve taken – zoals het beantwoorden van e-mails, managen van de agenda en het invoeren van data. Eigenlijk ben je dus gewoon onderdeel van het secretariaat van een bedrijf, maar dan vanuit huis!

Wat je nodig hebt:
– multi-tasking vaardigheden
– eerdere ervaring in een administratieve functie; een prettige telefoonstem
– een betrouwbare internet- en telefoonverbinding; als jij niet goed te bereiken bent, kan je die nieuwe opdrachten wel op je buik schrijven

3. Online tutor

Nu iedereen toegang tot Skype heeft, is online lesgeven een aantrekkelijke optie geworden voor individuen die veel kennis in een bepaald vakgebied hebben. Denk hierbij aan mensen die een vreemde taal vloeiend spreken, of die een bepaalde studie hebben afgerond. Je kunt dit werk ook doen in verschillende fases van je loopbaan: als je nog student bent, maar ook als je al jarenlange ervaring als hoogleraar hebt.

Wat je nodig hebt:
– gespecialiseerde kennis in een bepaald vakgebied
– sterke communicatievaardigheden; je moet je vak kunnen ‘overbrengen’
– het vermogen om jezelf aan te passen aan de leerstijl van je student

4. Vlogger

Voor de creatievelingen onder ons is er dan nog een andere optie: je kunt ‘vlogger’ worden. Je kunt erg succesvol worden in dit vakgebied als je een bepaald publiek weet aan te trekken. Heb jij dus een erg interessant leven of kennis in een specifiek gebied – en weet je dit ook over te brengen in video’s – dan kan dit een geschikte carrièremove zijn.

Wat je nodig hebt:
– een interessante insteek voor jouw video’s
– software om video’s te bewerken
– goede onderzoeksvaardigheden
– een grote dosis creativiteit

5. Social media marketeer

De optie van ‘social media marketeer’ is misschien het meest aantrekkelijk voor de generatie van millennials die toch al verslaafd is aan Instagram, Facebook en Twitter. Helaas is er wel meer nodig dan een aantal profielen op social media platforms. Het lukt lang niet iedereen om grappige en interactieve content te creëren die honderden likes oplevert.

Social media marketeers hebben de verantwoordelijkheid om brand awareness te creëren en het imago van het bedrijf te versterken. Aangezien meer en meer bedrijven klanten proberen aan te trekken via social media platforms, zijn deze functies in rap tempo aan het toenemen.

Wat je nodig hebt:
– je moet social media savvy zijn; je weet je goed uit de voeten te maken op alle verschillende social media platforms
– excellente communicatievaardigheden; je moet kunnen communiceren met klanten van verschillende achtergronden
– sterke interpersoonlijke vaardigheden; je moet kunnen inschatten wat jouw doelgroep leuk vindt om te zien

Ziet er niets voor je tussen in het bovenste rijtje? Bekijk dan eens alle andere vacatures voor functies die je vanuit huis kan doen.