Bladeren Adzuna Blog »

Acht tips van recruiters om dat sollicitatiegesprek binnen te halen

Je kunt ontzettend sterk zijn in sollicitatiegesprekken, maar zonder een goed cv zal je nooit de kans krijgen om jouw geweldige persoonlijkheid te laten zien. En wiens opinie is het meest belangrijk als het om cv’s gaat? Dat is de mening van recruiters!

Om deze reden vroegen wij aan vier recruiters in verschillende vakgebieden welk advies zij willen meegeven aan werkzoekenden. Lees de tips hieronder!

Het eerste advies komt van Rachel Rojas – hoofd van recruitment van Argentijnse restaurantketen ‘Gaucho’ met meer dan 12 restaurants in het Verenigd Koninkrijk.

  1. Plaats geen foto in je cv
   Terwijl er in landen als Duitsland verwacht wordt dat men een foto in een cv plaatst, is dit niet het geval in Nederland. Rojas raadt daarom af om een foto aan je cv toe te voegen, aangezien deze in de meeste gevallen “geen goede indruk achterlaten”. Ook leiden ze volgens hem af van de informatie in het cv.
  2. Geef redenen voor het verlaten van vorige banen
   Jouw redenen om weg te gaan bij jouw vorige baan kan de recruiters nieuwe inzichten bieden, bijvoorbeeld over hoe jij in het leven staat en welke drijfveren je hebt. Maar ook: in welke bedrijfsculturen jij goed past.
  3. Laat irrelevante werkervaring uit jouw cv weg
   “Een cv is een manier om aan de recruiter te laten zien dat jij de perfecte kandidaat voor de baan bent,” zegt Rojas. “Als jij nog geen relevante werkervaring hebt, probeer dit dan niet te verdoezelen. Benoem dit juist en laat zien dat je gemotiveerd bent om deze ervaring op te doen.
  4. Geef een overzicht van de vaardigheden die je geleerd hebt
   Dezelfde functie kan verschillende dingen betekenen in verschillende bedrijven. Rojas raadt daarom aan: “Geef bij iedere functie die je beoefend hebt een kort overzicht van de vaardigheden die je geleerd hebt, of de elementen die jou uniek maakten in deze functie.”

De volgende tips komen van Richard Hanwell – associate director bij The Sterling Choice – een recruitmentbureau met meer dan 20 jaar ervaring in the globale FMCG industrie.

  1. Pas je cv altijd aan op het publiek dat je wilt overtuigen
   “Er was ooit een kandidaat die wilde solliciteren voor de functie van Marketing Manager bij Red Bull en daarom vleugels aan zijn cv had toegevoegd. Ik heb hem voor deze rol gekozen, omdat zijn toevoeging aansloot bij de functie van Marketing Manager. Maar als hij voor een andere positie gesolliciteerd had, had ik deze toevoeging aan zijn cv waarschijnlijk niet gewaardeerd.”
  2. Kies voor een eenvoudig cv, in plaats van één met toeters en bellen
   Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om een prachtig cv te creëren. In eerste instantie lijkt dit heel leuk, maar het effect op recruiters kan negatief zijn. Hanwell legt uit: “Ik lees eigenlijk het liefste gewoon een zwart duidelijk lettertype op een wit papier. Verder kijk ik altijd van links naar rechts en zoek ik niet graag op een cv naar de juiste leesvolgorde.”

Dan nog een tip van Karen Reville – operations manager in de car dealer groep ‘Lookers’. Haar advies gaat over een issue voor veel werkzoekenden: gaten op je cv.

  1. Geef altijd redenen voor gaten op je cv
   “Als recruiters zelf redenen gaan bedenken voor gaten op je cv, kan je er vanuit gaan dat deze negatiever zijn dan de werkelijkheid,” aldus Reville. “Als je een periode van langer dan zes maanden niet gewerkt hebt vanwege de zorg voor een familielid of een wereldreis, dan moet je dit altijd verduidelijken. Dit kan je op je cv doen, maar ook in de motivatiebrief.”

En tot slot heeft Claire Pension nog een waardevolle tip. Zij is de Head of People in ‘Love Energy Savings’, een vergelijkingssite voor elektriciteit.

  1. Laat jargon uit je cv weg
   “Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de mensen die jouw cv lezen niet altijd een diepe kennis van de vaktaal in de industrie hebben,” zegt Pension. “Jouw cv moet te begrijpen zijn voor iemand die niet werkzaam is in dezelfde industrie of functie. Recruiters verkiezen duidelijkheid over het decoderen van woorden.

Gebruik deze tips en solliciteer met je nieuwe cv snel op die droombaan!