Bladeren Adzuna Blog »

Wat is een assessment en hoe bereid je je voor?

Wie heeft gesolliciteerd bij grotere bedrijven is er waarschijnlijk al eens in aanraking mee gekomen: een assessment. Op een centrale locatie in het land worden kandidaten uitgenodigd om door recruiters van het bedrijf getest te worden. Er wordt tijdens zo’n dag bijvoorbeeld gekeken naar je algemene intelligentie, adaptief vermogen en interpersoonlijke vaardigheden.

Waarom assessments?

Een assessment is een dure selectiemethode voor het bedrijf. Het doel is dan ook om werknemers te vinden die voor langere tijd in het bedrijf blijven. Deze nieuwe werknemers vaak gezien als het ‘talent’ binnen hun team. Voor pas-afgestudeerden is het dus een ideale manier om snel hogerop te komen in een bedrijf.

Uit onderzoek is gebleken dat een assessment één van de beste methoden is om te testen of een kandidaat goed bij een bedrijf past. Dit is de reden waarom grotere bedrijven zoveel moeite stoppen in het organiseren van deze dagen. Het concrete doel? Om van een selectie kandidaten te zien hoe zij daadwerkelijk in bepaalde omstandigheden (lees: op de werkvloer) reageren.

Wat kan je verwachten tijdens een assessment?

Persoonlijkheidstesten
Wat kan je verwachten? Meerkeuzevragen die te maken hebben met de manier waarop jij in het leven staat, in een team functioneert, etc.
Waarom? De belangrijkste reden voor een persoonlijkheidstest is om te kijken of jouw persoonlijkheid en normen & waarden matchen met die van het bedrijf. Als jij namelijk niet goed bij de cultuur van het bedrijf past, is de kans kleiner dat je er voor langere tijd wil blijven.
Kan je cheaten? Tijdens het beoordelen van de resultaten wordt er niet alleen gekeken naar jouw antwoorden op de meerkeuzevragen, maar ook naar andere aspecten. Zo kijkt men in hoeverre jouw antwoorden op specifieke vragen sociaal wenselijk zijn, of in hoeverre jij een consistent antwoord op gelijksoortige vragen geeft. Het is daarom beter om ‘jezelf’ te zijn tijdens een persoonlijkheidstest.

Intelligentietesten
Wat kan je verwachten? Een of meerdere IQ-test(en) bestaande uit figuurreeksen, cijferreeksen en andere vragen die jouw vermogen van logisch redeneren testen.
Waarom? Uit onderzoek blijkt dat algemene intelligentie een van de voorspellers is van iemands succes op de werkvloer. Dit is de reden dat de meeste werkgevers besluiten een intelligentie- of capaciteitentest toe te voegen aan het sollicitatieproces.
Hoe bereid je je voor? Het goede nieuws is dat er veel betaalde oefenversies beschikbaar zijn waarmee je je kan voorbereiden. Deze investering betaalt zichzelf sowieso uit, want vrijwel ieder groot bedrijf zal ergens in het sollicitatieproces zo’n test gebruiken. Na een tijdje oefenen met cijferreeksen zal je het makkelijker vinden om hier patronen in te herkennen!

Groepsopdrachten
Wat kan je verwachten? Verschillende kandidaten worden samen in een team geplaatst en krijgen vervolgens een groepsopdracht, bijvoorbeeld het aangaan van een debat, het bedenken van oplossingen voor een probleem of het uitvoeren van een praktische taak.
Waarom? Groepsopdrachten zijn een perfecte manier om de interpersoonlijke vaardigheden van een kandidaat te testen. Met andere woorden, kan de potentiële werknemer goed met andere mensen omgaan. Lukt het de kandidaat om het beste in anderen naar voren te brengen? Hoe gaat de persoon om met conflictsituaties? Al deze zaken zeggen veel over hoe jij je in een team zal gedragen.
Kan je cheaten? Je kan jezelf anders proberen voor te doen dan je bent, maar uiteindelijk zal dit je niet helpen als je daadwerkelijk aangenomen wordt bij het bedrijf. Je hebt deze interpersoonlijke vaardigheden namelijk nodig om goed uit de verf te komen in bepaalde rollen.

Rollenspellen
Wat kan je verwachten? Als kandidaat krijg je een omschrijving met daarin de rol die jij gaat spelen in een gesprek. Daarnaast krijg je te horen wat het doel van het gesprek is. Vervolgens zal jij samen met een ingehuurde acteur een gesprek gaan voeren, waarin jij beoordeeld wordt op hoe jij met lastige situaties omgaat.
Waarom? Dit geeft recruiters de gelegenheid om te zien in hoe jij problemen oplost en/of lastige situaties op het werk behandelt. Als werknemer wordt je namelijk blootgesteld aan verschillende moeilijke (sociale) situaties. Of dit nou met een collega is, of met een belangrijke klant.
Hoe bereid je je voor? Aan het begin van het rollenspel zal jij de tijd krijgen om informatie over jouw rol te lezen. Op dat moment kan je al gaan nadenken over situaties waar jij mogelijk in geplaatst zal worden. De acteur zal ervoor zorgen dat jij  daadwerkelijk in een lastige situatie terechtkomt, dus denk alvast na over een geschikte reactie van jouw kant!

Ben jij goed voorbereid? Solliciteer dan snel op vacatures bij grotere bedrijven!

Bron infographics: Viking Direct – www.vikingdirect.nl