Bladeren Adzuna Blog »

Foto op je cv: wel of niet doen?

Is het in het algemeen beter om wél of geen foto op je cv te plaatsen? Dat is een vraag waar de mening over verdeeld is. Waar sommige mensen het oppervlakkig vinden om het uiterlijk een rol te laten spelen, denken anderen dat het juist een persoonlijk tintje aan je cv kan toevoegen. Maar, maakt het jouw kansen op een baan daadwerkelijk groter?

In een experiment van onderzoekers in Israël kwam een duidelijk antwoord op deze vraag naar voren: een foto op je cv verkleint je kansen om voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden!

Tenminste, als je een vrouw bent. Knappe vrouwen worden het meest afgestraft voor een foto op hun cv. Zij werden in het experiment 23% minder vaak voor een gesprek uitgenodigd dan vrouwen die geen foto aan hun cv toegevoegd hadden. Bij vrouwen die als minder aantrekkelijk beoordeeld werden, was dit 18% minder vaak.

Waarom is dit het geval? De onderzoekers denken dat – aangezien het merendeel van de recruiters in de bedrijven van het onderzoek vrouwelijk was – zij foto’s van aantrekkelijke vrouwen op cv’s minder kunnen waarderen. Ze noemden dit een voorbeeld van het ‘queen bee syndroom‘, waarbij mensen proberen te voorkomen dat er knappere individuen van hetzelfde geslacht als zijzelf op de werkvloer rondlopen.

Als vrouw kan je volgens dit onderzoek dus in ieder geval beter geen foto aan je cv toevoegen. Zeker in landen waar het niet gebruikelijk is om een foto aan je cv toe te voegen, kan het ook opgevat worden alsof je minder serieus in het sollicitatieproces staat, of juist té hard probeert om jezelf een bepaald imago te geven.

Bij mannen ligt de situatie net een beetje anders. Aantrekkelijke mannen met een foto op hun cv hadden namelijk een veel hogere kans hadden om in de volgende ronde te komen. Zij werden in 19,7% van de gevallen uitgenodigd op gesprek, terwijl dit voor 13,7% van de mannen gold die geen foto op hun cv hadden. Minder knappe mannen kwamen er niet goed van af, zij mochten maar in 9,3% van de gevallen langskomen.

Reden dus om nog eens goed na te denken voordat je een foto op je cv plaatst. Mocht je het nou toch gewoon leuk vinden om een foto toe te voegen, houd dan in ieder geval rekening met deze do’s en don’ts:

  1. Kies geen foto die duidelijk in je vrije tijd genomen is, dus geen vakantiefoto’s of foto’s die op feestjes genomen zijn.
  2. Zorg ervoor dat je een gepaste outfit draagt, die zoveel mogelijk in de buurt komt bij de kleding die je tijdens een sollicitatie zou dragen.
  3. Laat grappige foto’s uit je cv weg, als je tenminste niet solliciteert op een baan bij de plaatselijke toneelvereniging.
  4. Kies een representatieve foto, die jou weergeeft zoals je daadwerkelijk bent in het dagelijks leven.
  5. Gebruik een foto van hoge kwaliteit, overweeg om eenmalig een professionele portretfoto bij een fotograaf te laten maken.

Heb je de moeilijke beslissing kunnen maken? Solliciteer dan nu met jouw cv via Adzuna op de banen die jou leuk lijken!

Bron: https://hbr.org/2012/03/photos-of-attractive-female-jo