Bladeren Adzuna Blog »

Vijf ervaringen die werkgevers het meest waarderen in cv’s van afgestudeerden

Sinds de invoering van het leenstelsel is het voor veel studenten belangrijk om zo snel mogelijk een diploma te halen. Nu je als student niet meer alle tijd van de wereld hebt (alleen je ouders hadden de vrijheid om negen jaar over hun studie te doen), moet je keuzes maken over hetgeen waar je je tijd en energie insteekt.

Wordt het een bijbaan bij de plaatselijke supermarkt om je studie te bekostigen, of kies je ervoor om een nevenactiviteit naast je studie te doen? En wat betekent dit voor jouw toekomstige positie op de arbeidsmarkt? Heb jij je wel eens afgevraagd aan welke ervaringen werkgevers de meeste waarde hechten in afgestudeerden? Adzuna zet het in dit artikel voor je uiteen. 

Door de selectieprofielen van meer dan 500 Nederlandse bedrijven te analyseren, onthulde Magnet.me aan welke ervaringen werkgevers het meeste gewicht toekennen in een potentiële kandidaat. Dacht jij altijd dat hoge cijfers tijdens je studie een voorwaarde zijn om een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen? Ga er dan maar even goed voor zitten, want de resultaten zijn verrassend.

1. Studiekeuze (18,86%)

Om met het minst verrassende resultaat te beginnen, werkgevers hechten de meeste waarde aan het gevolgd hebben van een relevante studie. Het lijkt logisch dat je met een bachelordiploma in Biologie minder kans zal maken voor een functie in de HR-afdeling van een groot bedrijf. Maar hoe kom je er achter wat wél een relevante studiekeuze is?

Online studiegidsen bieden een goede startplek voor deze zoektocht.

  • Een bekend voorbeeld is Studiekeuze123, een website die voor iedere studie een overzicht geeft van feiten over de kansen van afgestudeerden op de arbeidsmarkt en de banen waarin zij doorgaans terecht komen.
  • Een andere bron is het jaarlijkse onderzoek van weekblad Elsevier waarin alle hogescholen en universiteiten van Nederland vergeleken worden op verschillende aspecten.
  • Als je al weet in welk beroepsveld je later graag terecht wil komen – of je simpelweg wil oriënteren op de mogelijkheden, geeft Carrièretijger een handig overzicht van de studie die je het beste kan volgen.

2. Nevenactiviteiten (17,79%)

Op de tweede plek in deze ranglijst volgen nevenactiviteiten die kandidaten gedaan hebben tijdens hun studie. Zulke ervaringen zijn voor werkgevers vrijwel even belangrijk als het gevolgd hebben van een relevante studie! Oftewel, zelfs met een studie die niet helemaal aansluit bij de functie maak je kans om uitgenodigd te worden op gesprek, zolang je maar relevante nevenactiviteiten naast je studie gedaan hebt.

Uit een online enquête van onderzoekscommissie LKvV onder 752 studenten bleek dat meer dan 60% minimaal één nevenactiviteit naast het studeren doet. Het participeren in een commissie is verreweg de meest populaire manier. Op de tweede plaats volgt een bestuursjaar bij een studentenvereniging of studievereniging. Het vertegenwoordigen in een medezeggenschapsraad is ook een gewilde functie, gevolgd door het doen van vrijwilligerswerk.

Uit interviews met twaalf grote werkgevers in Nederland kwam naar voren waarom zij zoveel waarde hechten aan nevenactiviteiten in de cv’s van sollicitanten. De vaakst genoemde reden is dat werkgevers naar bepaalde vaardigheden in sollicitanten zoeken, zoals organisatorische vaardigheden, interpersoonlijke vaardigheden en probleemoplossend vermogen. Het deelnemen aan bijvoorbeeld een commissie getuigd ervan dat de student actief bezig is geweest met het ontwikkelen van deze vaardigheden.

3. Stage ervaring (12,05%)

Heb jij al ervaring opgedaan in een beroepsveld door ergens stage te lopen? Dit wordt zeer gewaardeerd door werkgevers en staat op de derde plaats in deze ranglijst.

Tijdens een stage kan je de kennis die je hebt opgedaan tijdens je studie toepassen in de praktijk. Ervaring in een bepaald vakgebied geeft jou de mogelijkheid om te kijken of een bepaalde functie daadwerkelijk bij je past. Als jij al bekend bent met de verantwoordelijkheden waar in een vacature om gevraagd wordt, kan dit het verschil maken tussen jou en andere afgestudeerden. Het laat ook aan een toekomstige werkgever zien dat je gemotiveerd bent om in een bepaald beroepsveld terecht te komen.

Ben jij nog op zoek naar een stage? Kijk dan hier voor de stageplekken die momenteel beschikbaar zijn in verschillende vakgebieden.

4. Master cijfers (11,88%) en Bachelor cijfers (8,22%)

Beschouw jij jezelf als overtuigd aanhanger van de zesjescultuur? Dan hebben we (relatief) goed nieuws voor je. Nederlandse werkgevers blijken de cijfers die behaald zijn tijdens een bachelor- en masteropleiding namelijk veel minder belangrijk te vinden dan het feit dat de student een diploma gehaald heeft. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en sommige studenten kiezen nou eenmaal voor de meest efficiënte manier…

Dit wil niet zeggen dat werkgevers helemaal geen waarde hechten aan de cijfers van afgestudeerden. In een vakgebied als consultancy is het heel normaal dat bedrijven eisen stellen aan de cijfers die tijdens je opleiding behaald zijn. Zeker als je plannen hebt om in het buitenland te studeren of een baan te vinden, kunnen lage cijfers je toelating tot deze plekken belemmeren. Bijvoorbeeld, de kansen om toegelaten te worden tot één van de betere universiteiten in het Verenigd Koninkrijk zijn gering als je een gemiddeld cijfer lager dan een zeven hebt.

5. Werkervaring (8,14%)

Hoewel een bijbaan in de plaatselijke supermarkt erg nuttig kan zijn voor je portemonnee, wordt het gezien als relatief minder belangrijk voor je toekomstige positie op de arbeidsmarkt.

Werkgevers vinden het een voordeel als je relevante werkervaring in een vakgebied hebt, maar het is moeilijker om deze ervaring op te doen als je nog niet in het bezit bent van een diploma. Dit is mogelijk een van de redenen waarom werkgevers in Nederland het minste gewicht toekennen aan werkervaring in cv’s van afgestudeerden.

Als jij toch de kans krijgt om parttime werkervaring op te doen in een bepaald vakgebied, dan kan dit net het verschil maken tussen jou en andere kandidaten die op een functie solliciteren. Heb jij interesse in een parttime baan naast je studie? Bekijk dan hier de vacatures die momenteel beschikbaar zijn in jouw omgeving.


Bronnen:
https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/waarom-studenten-tegenwoordig-echt-geen-luizenleventje-hebben
http://925.nl/cms_img/magnetme_conclusies.pdf
https://anzdoc.com/wat-is-de-daadwerkelijke-meerwaarde-van-het-doen-van-extracu.html