Bladeren Adzuna Blog »

Het beroep Verzorgende IG uitgelegd

zorg help hulp

Draag je graag zorg voor anderen? Ben je sociaal ingesteld? Houd je van praten met mensen? Verzorgende IG is dan wellicht een geschikt beroep voor jou. Alleen wat houdt dit beroep in? Waar kom je terecht als Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) en welke opleiding heb je nodig? Dat lees je in dit artikel.

Wat doet een Verzorgende IG?

Een Verzorgende IG zorgt voor anderen, zoals de functienaam al verraadt. Je ondersteunt mensen op de gebieden waarop ze dat zelf niet kunnen. Als Verzorgende IG heb je een breed takenpakket. Je stelt zorgplannen op en voert deze uit. Daarnaast richt je je met name op het verlenen van lichamelijke zorg. Deze zorg is zeer gevarieerd. Denk hierbij aan het toedienen van medicijnen bij ouderen, het wassen en aankleden van invaliden of het begeleiden van demente mensen.

Waar werkt een Verzorgende IG?

Als Verzorgende IG heb je een ruime keuze aan werkplekken. Vrijwel overal waar zorgt wordt verleend, pas je tussen. Je kan terecht bij alle instellingen van de gezondheidszorging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verpleeghuizen, verzorgingshuizen, psychiatrische instellingen, woonzorgvoorzieningen en kraamzorgorganisaties. Door de enorme variatie aan werkplekken, krijg je ook te maken met een enorm gevarieerde doelgroep. Je kan zorgen voor chronisch zieken, kraamvrouwen en pasgeborenen, ouderen, revaliderende mensen, gehandicapte mensen of cliënten met psychiatrische problemen.

Uiteindelijk kan je grofweg vier richtingen op: ouderenzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of kraamzorg.

  • Bij ouderenzorg krijg je te maken met chronisch zieken en natuurlijk oude mensen. Deze cliënten hebben veel alledaagse zorg nodig, zoals aankleden, wassen en eten geven.
  • Bij gehandicaptenzorg werk je met cliënten die een verstandelijke en/of lichamelijke beperking hebben. Ook deze mensen hebben veel zorg nodig. Dit kan gaan om begeleiding of de alledaagse zorg.
  • Bij geestelijke gezondheidszorg werk je met mensen die een stoornis of een verslaving hebben. Je draagt eraan bij om deze mensen zo snel mogelijk weer te laten herstellen. Daarnaast help je ze met de alledaagse zorg.
  • Bij kraamzorg draag je de zorg voor kraamvrouw en pasgeborene. Je zorgt ervoor dat het huishouden in goede banen verloopt, geeft de moeder voorlichting over de zorg van het kindje en helpt mee bij de verzorging van het kindje.

Opleiden tot Verzorgende IG

Om je op te laten leiden tot Verzorgende IG heb je natuurlijk wel een papiertje en enige ervaring nodig. De opleiding tot Verzorgende IG is op MBO niveau 3. Om te starten met deze opleiding heb je natuurlijk wel een vooropleiding nodig. Je kan starten met de studie als je een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4 / VWO 4 hebt of als je een VMBO-diploma in de pocket hebt.

De opleiding tot Verzorgende IG is zowel als BBL-opleiding als BOL-opleiding te volgen. Bij een BBL-opleiding zit je minder in de schoolbanken en word je meer in de zorgwereld gezet. Uiteindelijk zit je zo’n 20 procent van de tijd op school en de resterende periode doe je je werk bij een leerbedrijf. Een BOL-opleiding is het tegenovergestelde. Je krijgt heel veel les en een gedeelte praktijk.

Toekomst van Verzorgende IG

Niet alleen in de onderwijssector is er een tekort aan krachten. Ook in de zorg zijn ze hard op zoek naar gekwalificeerde mensen. De vraag naar Verzorgend IG neemt alsmaar toe. Dit komt door verschillende ontwikkelingen in de maatschappij. Er is vergrijzing en steeds meer ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen. Daardoor is er veel toekomstperspectief voor mensen die zich willen laten opleiden tot Verzorgende IG.

Doorstroommogelijkheden

Als je de opleiding tot Verzorgende IG hebt voltooid, kan je op zoek naar een MBO-3 baan. Wil je graag verder ontwikkelen op het gebied van zorg? Dan is het ook mogelijk om Verpleegkunde op MBO 4 niveau te volgen. Als verpleegkundige heb je een breder takenpalet en wordt er een groter beroep gedaan op je zelfstandigheid. Zo mag je meer zelfstandige verpleegkundige handelingen uitvoeren. Denk hierbij aan het prikken van bloed, het verzorgen van wonden, het verwisselen van de katheter of het in de gaten houden van het bloedsuiker.

Past het beroep bij jou?

Ben je op zoek naar een beroep dat echt bij jou past? Misschien word je het gelukkigst op een werkvloer waarbij je zorg draagt voor een ander. Alleen hoe weet je dat zeker? Er zijn een aantal kwaliteiten en karaktereigenschappen die belangrijk zijn om plezier te hebben in je werk als Verzorgende IG.

Dit beroep past bij je als je graag onder de mensen bent en sociaal ingesteld bent. Ook heb je een groot empathisch vermogen, waardoor je veel begrip hebt voor de ander. Met mensen kletsen is voor jou geen enkel probleem. Ook qua zelfstandigheid moet het niveau hoog zijn. Als je zorg draagt voor de ander, heb je een grote verantwoordelijkheid. Doe de goede dingen en doe de dingen ook nog eens goed!

Tevens is het belangrijk om een teamplayer te zijn. In de zorg moet je veel overleggen met je collega’s. Met welke cliënten gaat het goed? Welke mensen hebben extra ondersteuning nodig? Hoe kunnen we nog meer creatieve initiatieven werkelijkheid maken? Et cetera.

Dus wat je nodig hebt om een Verzorgende IG te worden is als volgt:

  • Inlevingsvermogen
  • Sociale instelling
  • Communicatief
  • Zelfstandigheid
  • Discipline

Werken als Verzorgende IG?

Ben je op zoek naar Verzorgende IG vacatures? Vind op Adzuna het beroep dat jij zoekt!