Bladeren Adzuna Blog »

6 tips voor werken in het buitenland

man travel abroad work job

Je gaat het grote avontuurpad op. Naar het buitenland! Een mooie droom, maar hoe maak je deze droom realiteit? Ook over de grenzen moet je brood op de plank krijgen. Dus voordat je je koffers pakt, is het verstandig om je eerst daarmee bezig te houden. Alleen hoe vind je het werk in het buitenland?

1. Hak de knoop door en maak een beslissing

Bij ambitieuze dromen horen goed doordachte plannen. De allereerste vraag die je jezelf moet beantwoorden is: waar wil je wonen? Misschien heb je al een bepaald land in gedachten, misschien niet. Het is goed om daar echt goed over na te denken, want alles begint in het land waar jij wil wonen.

Ga op zoek naar zoveel mogelijk informatie over het land waar je heen wilt. Ga erheen op vakantie, proef de cultuur en verdiep je in de taal. Is dit het land waar je heen wilt? Er is nog verder deskresearch nodig. Want hoe zit het qua werkgelegenheid in dat land? Hebben ze vacatures voor jouw functie? Aan welke formaliteiten moet je je houden om te mogen werken en wonen in een land naar keuze? Voordat je halsoverkop op reis gaat, is het verstandig om dit eerst heel goed uit te pluizen. Zoek eventueel andere Nederlanders op in het land die dezelfde keuze hebben gemaakt. Dat kan ook helpend zijn.

2. Zorg dat je opgeleid bent

Om kans te maken op werk in het buitenland is enige opleiding wel een vereiste. En zelfs met diploma op zak ben je er niet. Als je in Nederland bijvoorbeeld bent opgeleid tot verpleegkundige, betekent het niet meteen dat je in het buitenland ook aan de slag mag gaan als verpleegkundige. In sommige situaties moet je een erkend diploma regelen. Daarom moet je van tevoren informatie inwinnen bij de ambassade of bij het consulaat.

3. Gebruik Facebook voor je zoektocht

Facebook is niet alleen een sociaal medium, maar is ook verworden tot een vacaturebank.  Steeds meer bedrijven plaatsen vacatures op de pagina’s en bovendien zijn er veel Facebookpagina’s opgericht die ingaan op werken in het buitenland. Via de zoekfunctie kan je bijvoorbeeld zoeken naar ‘werken in…, ‘expats’, ‘working in…’.

4. Gebruik je netwerk

Als je op zoek bent naar een baan in het buitenland, houd dat dan niet zo lang mogelijk voor jezelf. Betrek anderen in je zoektocht naar een baan. Vertel wat je zoekt en waar je heen wilt. Het kan zomaar zo zijn dat je familie, vrienden of kennissen iets langs hebben zien komen of in de omgeving iets hebben opgevangen. Ook kan je goed gebruik maken van de social media kanalen. Laat het op LinkedIn en Facebook weten dat je naar een baan in het buitenland zoekt. Zorg voor goede zoekwoorden en zet je bericht op openbaar. De kans is groter dat je dan wordt opgepikt door bedrijven die bijvoorbeeld op zoek zijn naar Nederlandse werknemers.

5. Gebruik vacaturebanken

De vacaturebanken. Het kan natuurlijk niet missen. Via vacaturesites kan je eenvoudig filteren op functie én land. Zo vind je in een mum van tijd of er vacatures openstaan in het buitenland. Ook via Adzuna heb je de mogelijkheid om te zoeken naar buitenlandse vacatures.

6. Google verder

Google is je grootste vriend. Soms zetten bedrijven de vacatures niet op vacaturebanken. Dan zetten ze de vacature bijvoorbeeld alleen op hun bedrijfspagina. Zoek daarom in Google op bijvoorbeeld ‘Werken in..’, ‘Expats’, ‘Internationale vacature’. Gebruik ook Engelse zoektermen. De kans is groter dat je dan bij de geschikte vacatures terecht komt.

7. Plan je sollicitatiegesprekken strategisch in

Je bent uitgenodigd voor meerdere sollicitatiegesprekken. Nu is het tijd om voor even je koffers in te pakken en naar je potentiele nieuwe bestemming te reizen. Het is verstandig om je sollicitatiegesprekken kort achter elkaar in te plannen. Zo hoef je maar één keer naar het land af te reizen.

8. Baan in het buitenland, nu het papierwerk nog

Gefeliciteerd! Je hebt werk gevonden in het buitenland. Het avontuur kan bijna beginnen. Eerst moet je de administratieve rompslomp doorlopen. Ga met de ambassade in gesprek en vraag alles na over het werk in het buitenland en zorg dat wettelijk alles op orde is.

9. Plan het goed

Wil je tijdelijk in het buitenland werken of voor altijd? Het is verstandig om daar goed bij stil te staan. Stel dat je tijdelijk in het buitenland wilt werken, dan moet je nadenken over je toekomst. Wat doe je als je teruggaat naar Nederland? Terug naar je vorige werkgever? Op zoek naar een nieuwe baan? Zorg dat je deze antwoorden al voor jezelf hebt.

10. Maak de taal en cultuur je eigen

Ieder land heeft zijn eigen cultuur en taal. Om je te settelen is het goed als je de taal en cultuur eigen maakt. Misschien ken je de taal al. Zo niet, volg taallessen. Om de cultuur je eigen te maken, is het belangrijk om kennis te maken met de lokale bevolking. Doe mee met landelijke feestdagen, maak kennis met mensen in je omgeving en doe mee in de sociale activiteiten.

Kijk eens naar Adzuna voor alle vacatures in het buitenland en solliciteer vandaag!