Bladeren Adzuna Blog »

Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek?

man smiling laptop phone

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en wat vind jij dat spannend! Wat kan je verwachten? Wat mag je wel en niet zeggen? Het voeren van een goed sollicitatiegesprek lijkt spannender dan het is. Zie het gewoon als een gezellig praatje met een onbekende. Alleen in dit geval moet je zo overtuigend en authentiek overkomen. We geven je graag tips mee over het voeren van een goed sollicitatiegesprek.

Goede voorbereiding is het halve werk

Ieder bedrijf is verschillend. Het ene bedrijf heeft bijvoorbeeld een zakelijke formele cultuur, terwijl een andere organisatie een informele losse cultuur heeft. Je kan van tevoren niet precies weten wat voor cultuur je gaat aantreffen, maar je kan in ieder geval al wel enig vooronderzoek doen. Het is fijn om te weten als je van tevoren inzicht hebt bij wat voor bedrijf je gaat solliciteren. Dan kan je je daarop voorbereiden door bijvoorbeeld een passend outfit uit te zoeken.

Natuurlijk is een goede voorbereiding niet alleen belangrijk voor je outfit. Het is verstandig om je te verdiepen in wat het bedrijf precies doet, wat voor toon het aanslaat op bijvoorbeeld social media en je kan zelfs op LinkedIn kijken wie je potentiële collega’s zijn. Door verdiepend vooronderzoek te doen, heb je kennis die je goed kan gebruiken in het sollicitatiegesprek tijdens het beantwoorden van vragen.

Neem je CV mee naar het sollicitatiegesprek

Natuurlijk is het goed als je weet wat in je CV staat. Hier worden altijd vragen over gesteld. Bereid je hierop goed voor. Er zal bijvoorbeeld aan je gevraagd worden waarom je bepaalde carrière switches hebt gemaakt, waarom je een specifieke opleiding hebt gevolgd en wat je ermee hoopt te bereiken. Zorg dat je je CV naast je hebt liggen, zodat je goed weet waar je het over hebt.

Bereid je voor op veelvoorkomende vragen

In een sollicitatiegesprek komen vaak dezelfde vragen naar voren. Bereid je zo goed mogelijk voor op dit soort vragen. Hieronder volgen een aantal vragen die je waarschijnlijk krijgt:

  • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
  • Wat hoop je te bereiken in deze organisatie?
  • Welke vaardigheden neem je mee?
  • Welke ervaringen heb je opgedaan in je vorige banen?
  • Hoe functioneer jij in teamverband?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Het is vervelend als je voortdurend moet zoeken naar je woorden tijdens een sollicitatiegesprek. Je kan je er ongemakkelijk bij voelen en voor de werkgever kan het niet overtuigend overkomen. Door je in ieder geval op dit soort vragen voor te bereiden, sta je minder snel met je mond vol tanden.

Let op lichaamstaal

Hoe wil je overkomen? Vast niet zenuwachtig of onzeker. Zorg daarom voor een goede indruk door de juiste lichaamstaal aan te nemen. Als je je voorstelt, geef geen zwak handje, maar geef een stevige hand, glimlach en kijk de ander aan. De eerste indruk kan al bepalen of je wel of niet aangenomen wordt.

Als je gaat zitten, let dan goed op hoe je zit. Blijf rustig zitten, friemel niet met je handen en schuif niet heen en weer op de stoel. Het kan zijn dat je last hebt van gezonde spanning. Dat is helemaal niet erg, maar probeer het niet teveel te laten merken aan de ander.

Kom nét te vroeg

Het is verstandig om goed op tijd aan te komen. Denk aan 10 tot 15 minuten. Het komt netter over als je iets te vroeg bent dan iets te laat. Bovendien geeft het je tijd om even een inkijkje te nemen in de organisatie. Wat voor mensen lopen er rond? Hoe gaan mensen met elkaar om? Daarnaast kan je even tot jezelf komen en je nog goed voorbereiden op het gesprek. Neem de tijd!

Stel zelf ook vragen

Bij een sollicitatiegesprek draait het vaak om één iemand: jou. Dat is logisch, want jij moet de ander vertellen waarom je de geschikte kandidaat voor de functie. Toch is het goed om ook de ander vragen te stellen. Pluis het een en ander uit. Denk hierbij aan de cultuur, de ongeschreven regels of jouw functie. Het is fijn voor jezelf als je beter weet waar je terecht kan komen.  Om je hierbij te helpen, hebben we een lijst met vragen voor je gemaakt:

  • Hoe ziet een alledaagse werkdag eruit?
  • Hoe gaan collega’s onderling met elkaar om?
  • Aan welke dingen wordt er veel waarde gehecht op kantoor?
  • Wat verwacht de organisatie dat jij in het begin oppakt?

Meer inzicht krijgen in jouw eventuele toekomstige baan is niet de enige reden om vragen te stellen. Je komt geïnteresseerd over, en dat wordt natuurlijk positief ontvangen.

Succes op je sollicitatiegesprek

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Neem deze tips in acht en kijk op onze blog verder voor meer tips. Ben je er al klaar voor? Neem een kijkje naar al onze vacatures op Adzuna! Succes!