Bladeren Adzuna Blog »

Hoe solliciteer je voor een stageplek?

woman glasses looking window

Volg je een opleiding? Grote kans dat jij tijdens je opleiding ergens stage moet lopen. Een stage zoeken kan nog best lastig zijn. Je moet nadenken over welk bedrijf je leuk vindt en deze ook nog vinden. En dan nog de andere belangrijke stappen: solliciteren en aangenomen worden. Alleen hoe solliciteer je voor een stageplek?

Tip 1: Begin op tijd met zoeken

Het gebeurt vaak genoeg, studenten die op het laatste moment naar een stage zoeken. Laat zoeken levert vaak problemen op. Dat kan ertoe leiden dat je niet op de plek komt waar je wilt komen of erger, je vindt geen stage op tijd. Daarom is het beter om op tijd te beginnen met zoeken naar een stage. Het beste is om zo’n 3 á 4 maanden van tevoren te starten met het zoeken naar een stage. Je moet je oriënteren, je moet solliciteren én daarna volgen de sollicitatierondes. Al deze stappen kosten erg veel tijd.

Tip 2: Weet wat je zoekt

Denk van tevoren goed na wat je zoekt. Zijn er bepaalde bedrijven waar je graag stage wilt lopen? Moet je stage aan bepaalde eisen voldoen volgens je school? Wat wil je leren op je stage of wat voor stageopdracht wil je graag uitvoeren? Zijn de werktijden belangrijk voor je? Heb je een bepaalde maximum wat betreft de reistijden? Wil je graag een stagevergoeding? Zo zijn er honderd-en-een vragen die je jezelf kunt stellen. Het is goed om hier van tevoren al goed over na te denken, zodat je niet voor onverwachte vervelende verassingen komt te staan.

Tip 3: Reageer op stagevacatures m.b.v. Adzuna

Op Adzuna wordt een goed onderscheid gemaakt tussen vacatures voor stages en banen. Om de geschikte stagevacatures te vinden, filter je zoekopdracht op stage vacatures. Zo zie je direct welke bedrijven specifiek naar een stagiaire zoeken. Heb je een specifiek bedrijf in je hoofd waar je eigenlijk ontzettend graag stage zou willen lopen, maar hebben ze geen stagevacature? Zet de moedige stap om open te solliciteren. Wellicht dat het bedrijf ervoor open staat, en dan maak je toch weer mooi kans op een mooie stage!

Tip 4: Gebruik LinkedIn

Laat de buitenwereld weten dat jij een stage zoekt. Dat doe je bijvoorbeeld via LinkedIn. Plaats een bericht dat jij op zoek bent naar een stage. Je bericht kan gedeeld en geliked worden. De kans is dan groter dat je gezien wordt door bedrijven die misschien wel op zoek zijn naar iemand zoals jij.

Tip 5: Motivatie stageopdracht

Als je jong bent en studeert heb je vaak niet veel relevante werkervaring. Je moet dus heel goed onderbouwen waarom jij de stageopdracht wilt. Heeft het te maken met je interesses? Een bepaald doel dat je in je leven wilt bereiken? Of vind je het bedrijf gewoon heel erg leuk? Wat de reden ook is, licht in je sollicitatiebrief goed toe wat jouw motivatie is.

Tip 6: Licht toe wat je zoekt

Een motivatie geven is één, maar nu de inhoud. Wat zoek jij? Wat wil de school? Wat biedt het bedrijf? Je moet antwoord hebben op deze drie vragen voordat je ergens stage gaat lopen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat de school van jouw stage eist. Je krijgt bijvoorbeeld eisen waaraan het stagebedrijf aan moet voldoen en eisen waaraan de stage moet voldoen. Licht in de sollicitatiebrief goed toe wat deze eisen zijn. Een bedrijf kan dan meteen peilen of zij iets voor jou hebben en of zij iets aan jou hebben.

Tip 7: Versla je concurrentie

Er zijn heel veel stagevacatures, maar er zijn dan ook heel veel studenten. Hoe onderscheid je je van de rest? Nou, probeer ten eerste te kijken naar je kwaliteiten en vaardigheden. Waar ben je goed in? Welke vaardigheden en kwaliteiten zijn heel goed inzetbaar voor deze stage? Benoem ze een onderbouw waarom jij deze kwaliteiten en vaardigheden hebt.

Er zijn natuurlijk nog meer opties om je te onderscheiden. We geven je graag een aantal tips mee:

  • Begin met een originele zin. Dan heb je de aandacht én word je sneller onthouden.
  • Voorkom verdubbelingen. Wat in je Curriculum Vitae staat, hoef je niet nog eens te benoemen in je brief. Schrijf compact en to the point.
  • Zorg voor de woordelijke ‘touch’. Gebruik de tone-of-voice die aansluit bij het bedrijf. Dan ben je sneller een match!

Tip 8: Het sollicitatiegesprek voor de stage

Het is zover! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De kans op een stage wordt nu erg groot, maar je bent er nog niet. Je moet eerst het bedrijf overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Maar hoe doe je dat? We geven je een aantal tips mee.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk goed na over wat een bedrijf voor vragen kan stellen en zorg dat je daarop antwoorden hebt. Zorg voor een verzorgd uiterlijk. Ga in professionele kleding naar het bedrijf en check van tevoren wat de cultuur van het bedrijf is. Formeel of informeel? Aan de hand daarvan kan je jouw outfit bepalen.

Tijdens het gesprek kan jij ook vragen stellen. Vraag hoe de werkplek eruit gaat zien. Zit je alleen? Werk je met een team? Het is fijn als je een beetje inzicht hebt in waar je terecht kan komen. Daarnaast geeft het een goed beeld als je geïnteresseerd bent in je functie en je werkplek.

Aan de slag met solliciteren

Klaar met lezen? Dan ben jij helemaal klaar om te starten met het vinden van de juiste stage. Op Adzuna vind je ook veel verschillende stagevacatures. Succes!