Bladeren Adzuna Blog »

Wat zijn de eigenschappen van een goede manager?

man manager elegant

Wil jij graag een manager worden en is het jouw doel om het meteen goed aan te pakken? Ken dan deze 10 sterke eigenschappen en wees een goede manager!

1. Sterke soft skills

Een manager is de ambassadeur van de organisatie-identiteit. Je hebt als manager een voorbeeldfunctie, en dat betekent dat je het gezicht van de organisatie bent. Een goede manager weet dat én handelt daarnaar. De focus ligt daarbij niet alleen op strategie, cijfers en statistieken, maar ook op het bewaken van de cultuur. De geschreven en ongeschreven gewoontes, de boodschap die naar buiten toe wordt gedragen en het gedrag. Het zijn enkele aspecten waarmee je de bedrijfscultuur in leven houdt.

2. Geef opbouwende kritiek

Een goede manager durft kritiek te geven aan de medewerkers. Alleen daarbij is het essentieel dat de kritiek opbouwend wordt gegeven. Smijten met negatieve bewoordingen is niet constructief. Een goede manager hoort ook graag het verhaal van de ander aan en dat betekent dat een feedbackgesprek wederkerig is.

3. Stimuleer de ontplooiing

Een goede manager weet de talenten van iedere medewerker te laten groeien. Dat betekent dat een manager de medewerkers zichzelf laat zijn en ervoor zorgt dat ze zichzelf goed kennen. Wanneer medewerkers weten waar hun krachten liggen, dan is het zaak voor hen om daar meer mee te doen. Een goede manager werkt daar naartoe. Dat kan middels gesprekken, maar het is ook mogelijk via speciale programma’s.

4. Sta open voor ideeën

Een goede manager is het ermee eens dat hij niet alwetend is. En dat is helemaal niet erg, want daarvoor werk je met een team. Ieder levert z’n eigen bijdrage. Een goede manager maakt gebruik van deze vaardigheden en talenten. Ideeën en plannen worden met open armen ontvangen. Zo groeien niet alleen de medewerkers, maar ook de organisatie ontwikkelt daardoor beter.

5. Ieder z’n privacy

Privé en werk is niet altijd goed te scheiden. Denk hierbij aan een werknemer die door z’n kind gebeld wordt omdat ie zijn diploma heeft gehaald. Een goede manager vindt het oké als dit soort dingen soms onder werktijd gebeuren. Sterker nog: het vergroot de loyaliteit van de werknemers. Ze zullen ook niet de beroerdste zijn om af en toe over te werken of een project in het weekend op te pakken.

6. Eerlijke behandeling

In een team kan de één je beter liggen dan de ander. Het is van groots belang dat dit niet merkbaar is. Een manager zorgt daardoor voor verdeling en ontevredenheid. Een goede manager behandelt iedere medewerker hetzelfde. Ook als hij favorieten heeft.

7. Leiderschap

Een manager is niet altijd een leider. Een goede manager wel. Een leider stuurt mensen aan en weet taken uit handen te geven. Bovendien is een leider ook een voorbeeld voor de anderen in de organisatie. Mensen kijken naar je op en hebben respect voor je.

8. Een goede manager is ook maar een mens

Iedereen maakt wel eens fouten. Een goede manager ook. Het kan zijn dat de manager een inschattingsfout maakt of in boosheid iets onaardigs heeft gezegd. Een goede manager erkent z’n fouten en stelt zich kwetsbaar op. Voor veel managers is dit eng en onbekend gebied. Kwetsbaarheid wordt vaak gelijk gesteld aan slecht leiderschap. Het tegendeel is waar. Wie fouten durft te erkennen, verdient juist respect.

9. Zoek niet naar het evenbeeld

Mensen zijn vaak geneigd om naar iets te zoeken wat op henzelf lijkt. Een goede manager zoekt juist naar authenticiteit en uniciteit. Dat betekent dat een goede manager streeft naar collectieve intelligentie en een verzameling van talenten. Om dat te bereiken moet een goede manager juist op zoek gaan naar mensen die niet op hem lijken.

10. Niet bang voor conflicten

Het zou vreemd zijn als een organisatie nooit conflicten heeft. Akkevietjes tussen medewerkers zijn alledaags. Daarbij kunnen allerlei emoties een rol spelen, zoals boosheid, jaloezie, verdriet en gekwetstheid. Een goede manager loopt hier niet voor weg en stelt dit soort conflicten aan de orde van de dag. Hiermee voorkomt de manager dat de onderhuidse irritaties gaan broeien.

5 belangrijke competenties van een goede manager

  • Beslissingen nemen. Knopen doorhakken en niet te lang treuzelen bij alledaagse activiteiten zijn belangrijke competenties die je als manager moet hebben.
  • Overzicht houden. Inzicht hebben en houden in de organisatieprocessen is essentieel om de zaken op rolletjes te laten lopen.
  • Zelfverzekerd overkomen is belangrijk om anderen aan te sturen.
  • Empatisch vermogen leidt tot meer betrokken medewerkers.
  • Samenwerking stimuleren. Een goede manager zorgt voor samenhang in plaats van verdeeldheid.

Inspiratie gekregen om als een goede manager je carriere voor te zetten? Neem eens een kijkje naar al onze manager vacatures!