Bladeren Adzuna Blog »

Hoe bouw je een eigen netwerk als ontwikkeling van je carrière?

network pins colors connection

Zoek je een nieuwe baan? De vaardigheden, talenten en werkervaringen brengen je ver. Maar een uitgebreid netwerk is ook belangrijk voor de ontwikkeling van je carrière. Positieve mond-tot-mond reclame of een hoop recensies die je kan laten zien, geven ook een goede indruk. Maar een goed netwerk verzamel je niet in de schoolbanken of in workshops. Daar moet je actief mee aan de slag gaan.

In dit artikel van Adzuna leer jij hoe je je eigen netwerk groter maakt en onderhoud.

Wat is netwerken?

Netwerken houdt in dat jij contacten vindt die je kunnen helpen bij het vinden van een baan. Natuurlijk draait het bij netwerken niet alleen om nemen. Je moet ook geven. Netwerken is daarmee gelijk een uitwisseling van hulp. Je helpt de ander, en daarmee ook jezelf.

Een vergrootglas boven jouw netwerk

Je netwerk kan onwijs groot zijn. Jouw contacten zijn niet alleen degenen die dichtbij je staan. Denk hierbij aan je vrienden en je familie. Je netwerk bestaat ook uit de koudere contacten, zoals je oud-collega’s, je sportteamgenoten, je oude klasgenoten, et cetera. Het is de kunst om met al deze contacten een relatie te onderhouden én tegelijkertijd je netwerk uit te bouwen.

Vergroot je netwerk op verschillende manieren

Vind je het eng om mensen op de man af aan te spreken? Je bent niet de enige die kampt met deze angsten, en toch is het belangrijk dat ook jij deze angst overwint. Dat is moeilijk en spannend, maar je krijgt er zoveel voor terug. Waaronder misschien zelfs de baan van je dromen. Neem deze tips in acht en vind uit hoe jij je netwerk kan vergroten.

1. Ga naar netwerkborrels

Netwerkborrels kunnen gezellig zijn, maar dat is natuurlijk niet de voornaamste reden om daarnaar toe te gaan. Je moet nieuwe contacten leggen en jezelf presenteren. Om het jezelf makkelijk te maken, is het verstandig om een elevator pitch voor te bereiden. Zo kan je binnen 1 minuut alle belangrijkste dingen over jezelf vertellen, zonder dat de ander z’n aandacht verliest.

2. Wees sociaal

Om je netwerk te vergroten, is het handig om veel en actief sociaal te zijn. Reageer op artikelen, op de posts van mensen of ga mensen actief volgen. Houd daarbij natuurlijk wel in je achterhoofd dat het mensen moeten zijn die relevant zijn voor jouw netwerk.

3. Deel je kennis

Ben je afgestudeerd? Heb je de afgelopen jaren gespecialiseerd in een niche? Zijn er al veel werkjaren voorbij gegaan? Dan heb je vast veel kennis. Houd dat niet voor jezelf, maar deel het met anderen. Begin je eigen blog, deel interessante Facebook posts of sluit je aan bij LinkedIn-groepen.

4. Organiseer bijeenkomsten

Sta zelf achter het stuur en organiseer een bijeenkomst. Dit kan gewoon thuis. De bijeenkomst kan bijvoorbeeld draaien om een actueel thema. Nodig mensen uit je netwerk uit, en vraag hen om iemand mee te nemen. Zo leer je op een eenvoudige wijze meer mensen kennen.

5. Doe vrijwilligerswerk in je omgeving

Er zijn voldoende buurtinitiatieven waar jij je handen uit de mouw kan steken. Moet een school versierd worden? Is er extra hulp nodig bij de organisatie van de buurtbarbecue? Zijn er andere werkzaamheden in de omgeving waar jij kan helpen? Aan de slag gaan als vrijwilliger is ontzettend goed voor je netwerk. Je geeft, en op een gegeven moment is het jouw beurt om te nemen.

En nu het onderhoud

Je netwerk vergroten is één. Alleen nu komt een andere tijdrovende taak bij kijken: het onderhoud. Contacten die je niet onderhoudt, zullen verwateren. Probeer daarom actief te zijn binnen je bestaande netwerken. Dat vraagt tijd en energie, maar je zal verstelt staan wat je ervoor terugkrijgt.

1. Lunch samen

Ben je toevallig in dezelfde stad als één van je contactpersonen? Stuur een berichtje met de vraag of jullie gezellig samen kunnen lunchen of ergens een kopje koffie kunnen drinken. Dit hoeft geen dagdeel in beslag te nemen. Een klein uurtje is al voldoende om je relatie een boost te geven.

2. Help de ander

Als je jouw netwerk goed wilt onderhouden, is het belangrijk dat je scherp blijft. Houd in de gaten of anderen hulp nodig hebben. Zo ja, kijk of jij hen daarbij kan helpen. Als dat zo is, help dan zeker. Niet alleen is het goed voor het onderhoud van contacten, je wordt ook gelukkiger van het geven van hulp aan anderen.

3. Blijf ver uit de buurt van loze belofte

Geen belofte is beter dan een loze belofte. Als je iets belooft, maak het dan ook waar. Je plaatst jezelf in een negatief daglicht als je dingen belooft, die je vervolgens niet nakomt. Sterker nog, het is beter om iets onder verwachting te beloven en boven verwachting te presteren. Dan laat je een goede indruk achter.

4. Zet verjaardagen in je agenda

Houd de verjaardagen van je contacten in het oog. Een felicitatie versturen lijkt iets kleins. Alleen juist deze kleine dingen zijn goed om je relatie warm te houden. Je bent weer even in het vizier van je contactpersoon.

Stel een netwerkplan op

Netwerken is een werkwoord, en als jij je netwerk wilt vergroten en onderhouden dan is het belangrijk dat je netwerken ook als een werkwoord ziet. Voordat je er actief mee start, is het fijn om een plan op te stellen. Hierin zet je bijvoorbeeld wat je wilt bereiken, hoe je dat gaat doen en binnen welk termijn. Kijk ook naar mogelijkheden die bij jou passen! Blijf dichtbij jezelf.

Nadat je deze tips hebt gelezen is het echt tijd om een netwerk op te bouwen! Wil je anders gelijk al aan de slag? Neem eens een kijkje naar al onze huidige vacatures op Adzuna.