Bladeren Adzuna Blog »

ZZP-er of werknemer: het verschil, de voordelen en de nadelen

zzp work laptop phone

Houd je van flexibiliteit of meer van zekerheid? Bepaal je liever je eigen koers of laat je je liever leiden? Heb je de voorkeur voor zeer afwisselend werk of kies je liever een baan met vaste taken? Het zijn enkele vragen waar jij antwoord op moet geven als je twijfelt om aan de slag te gaan als ZZP-er of werknemer. In dit artikel van Adzuna kom jij meer te weten over de zzp-er en de medewerker.

Jouw rooster: flexibel of vast

Een werknemer krijgt vrijwel altijd te maken met een vast rooster. Zo krijgen veel mensen een van ‘9 tot 5’ baan en een aantal weken vakantie per jaar. Bij de ZZP-er ligt dit anders. Als ZZP-er heb je veel vrijheid in je werkuren. Je mag zelf weten wanneer je op vakantie gaat, welke uren van de dag je werkt en hoeveel uur je werkt.

De enorme vrijheid wordt als grootste voordeel bestempeld van het ZZP-leven. Helaas is niet iedereen ervoor bestemd. Zelfstandig werken en je eigen rooster bepalen vraagt discipline, doorzettingsvermogen en je verantwoordelijkheid nemen. Bij een werknemer is het natuurlijk ook belangrijk dat je deze vaardigheden hebt, maar als je hier minder sterk in bent, dan is een vast rooster waar je op terugvalt verstandiger.

Jouw werk: gevarieerd of vastgelegd

Afwisseling in werk klinkt vaak als een must-have. Echter is niet iedereen hiervan gediend. Sommige mensen vinden het fijn als ze werk doen wat redelijk gestandaardiseerd is. Als werknemer krijg je sneller te maken met terugkerende activiteiten. Natuurlijk betekent het niet per se dat iedere werknemer standaard taken heeft. Ook in vaste dienst kan je te maken krijgen met afwisselend werk. Het enige wat vast staat is dat je voor dezelfde organisatie blijft werken.

Als ZZP-er werk je niet standaard voor één organisatie. Om als ZZP-er aangemerkt te worden, moet je voor meer dan één organisatie werken. Doordat je aan de slag gaat bij verschillende organisaties is je werk sneller afwisselend dan wanneer je medewerker bent. Je krijgt te maken met verschillende branches, verschillende organisatieculturen en verschillende opdrachten.

Jouw inkomsten: onzeker of zeker

Wanneer je in vaste dienst gaat, krijg je bij je contract inzicht in hoeveel je gaat verdienen per maand op een bepaald aantal uur. Dit is vaak een prettig vooruitzicht, omdat je weet waar je op aan kunt. Je kan voor een groot deel van het jaar besluiten waar je het geld voor wilt gebruiken. Je bent er immers zeker van dat je dit inkomen gaat verdienen.

Bij een ZZP-er is je inkomen onzekerder. Natuurlijk kan je een jaarplanning maken, maar je moet wel voldoende werk vinden om je planning waar te maken. Als je een aantal grote projecten binnen hebt, kan je beter inschattingen maken. Alleen deze luxe heb je misschien niet altijd.

Jouw overeenkomst: modelovereenkomst of arbeidsovereenkomst

Een werknemer krijgt altijd een arbeidsovereenkomst. Je mag pas aan de slag binnen de organisatie als het contract is getekend. In dit contract staat bijvoorbeeld je naam, woonplaats, functie werk, datum van dienstintreding, aantal uur dat je werkt, de hoogte van je uurloon en wanneer dat uitbetaald wordt, de vakantiedagen, de pensioenregeling en de duur van de overeenkomst.

Een ZZP-er hoeft geen arbeidsovereenkomst te waarborgen. Alleen om vast te leggen dat je als zelfstandige aan de slag gaat bij een organisatie is het nodig dat je een contract hebt. Aantal jaren geleden had je de VAR-verklaring. Deze is nu weg en nu wordt een modelovereenkomst veel gebruikt om de relatie tussen een ZZP-er en opdrachtgever te duiden. In een modelovereenkomst staan bijvoorbeeld afspraken over de uitbetaling en de garantie en aansprakelijkheid. Op Belastingdienst.nl vind je verschillende voorbeelden van modelovereenkomsten.

Jouw gezagsverhouding: gelijk of hiërarchisch

Een werknemer krijgt vaak te maken met een bepaalde hiërarchie in een organisatie. Als werknemer heb je meestal een leidinggevende. Denk hierbij aan een manager of directeur. Dit betekent niet meteen dat deze hiërarchie goed te proeven is. Er zijn genoeg organisaties waarbij de structuur vrij plat is. Desondanks de platte structuur heb je in enige mate met een hiërarchie te maken. Degene die de leiding geeft kan bijvoorbeeld je werkdagen en werkuren bepalen, taken delegeren of mensen ontslaan.

Als ZZP-er is er geen gezagsverhouding tussen werkende en werkgever of opdrachtgever. Je werkt in opdracht van een organisatie. Je bent gelijk aan je opdrachtgever.

Jouw plichten: veel belastingen of standaard geregeld

Als het jaar om is, is het tijd om je inkomstenbelasting te regelen. Ook als werknemer krijg je hiermee te maken. Alleen dat is wel ongeveer het enige waar je als werknemer mee te maken krijgt.

Een ZZP-er moet veel meer regelen bij de Belastingdienst. Denk hierbij aan de BTW-aangifte die je per maand of kwartaal regelt en de jaarlijkse inkomstenbelasting die voor een ondernemer vrij complex kan zijn. Het is belangrijk dat je dit netjes doet, anders kunnen je hoge boetes opgelegd worden.

Jouw administratie: zelf doen of niks doen

Een werknemer wordt automatisch uitbetaald. De administratie is bij ingang van de werkzaamheden geregeld en dat is wel zo prettig. Je hebt er geen omkijken meer naar. Natuurlijk moet je wel checken of je voldoende uitbetaald krijgt.

Als ZZP-er ligt de administratie in jouw handen. Je moet zelf je uren bijhouden, je gemaakte uren goed verantwoorden en facturen uitsturen. Daarnaast moet je ook goed in de gaten houden of de organisaties betalen. ZZP-ers krijgen wel eens te maken met wanbetalers. Het is daarom belangrijk dat je goed achter je geld aanzit.

Wat kies jij?

Ben je nog in dubio waar je voor kiest: zzp-er of werknemer? Zet de genoemde voordelen en nadelen op een rijtje. Welke keuze jij maakt is een persoonlijke keuze. Je moet doen waar jij je het prettigst bij voelt.

Heb je inspiratie gekregen om als ZZP-er aan de slag te gaan? Neem eens een kijkje naar al onze ZZP vacatures en solliciteer vandaag op jouw droombaan!