Bladeren Adzuna Blog »

Meer winkels in de Wadden, maar toch minder vacatures

horeca winkel store open

De Waddeneilanden hebben meer horecavestigingen ten opzichte van het aantal inwoners dan alle andere gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit een recentelijk onderzoek van Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

De bewoonde Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland e Schiermonnikoog, kunnen wij onderverdelen in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Volgens de database van Adzuna, zijn er zo’n 6.900 ‘horeca’ vacatures waarvan 1.829 in Noord-Holland, 201 in Friesland en 83 in Groningen.

Winkels op de Wadden
In het algemeen bevinden zich de meeste winkels waaronder kledingwinkels, winkels in recreatieartikelen en souvenirwinkels op Texel met zo’n 180 winkels. Terschelling komt op plek twee met zo’n 62 winkels en Ameland op de derde plek met zo’n 44 winkels. Om dit te vergelijken met de ‘winkel’ vacatures in Nederland in de Adzuna database, zijn er zo’n 2.150 in de provincie Noord-Holland, 193 vacatures in Groningen en 175 in Friesland.

De eilanden behoren ook in de top zes van gemeenten met de meeste winkels per inwoner. Vlieland neemt in plek nummer 1 met 18,5 winkels per duizend inwoners. Texel heeft zo’n 13,3 winkels per duizend inwoners gevolgd door Schiermonnikoog (12,9), Sluis (12,8), Terschelling (12,6) en Ameland (12,0).

Horeca op de Wadden
De Waddeneilanden bevatten ook hoge dichtheid ten opzichte van horeca vestigingen. Het eiland met de hoogste horecadichtheid is Vlieland met 35,3 horecavestigingen per duizend bewoners. Respectievelijk komen eilanden Terschelling en Ameland op de tweede en derde plekken met 34,6 en 34,2 winkels per duizend inwoners. Schiermonnikoog en Texel volgen met 26,8 en 21,7.

Volgens CBS is er niet alleen hoge horecadichtheid in de wadden, maar ook in andere toeristische gemeenten zoals Veere met zo’n 16,9 horecavestigingen per duizend bewoners zowel als Valkenburg (15,2), Sluis (12,8) en Zandvoort (12,4). Vergeleken met het aantal horeca vacatures in deze gemeenten, zijn er zo’n 1.800 vacatures in Noord-Holland, 423 vacatures in Limburg en 147 in Zeeland.

De combinatie van CBS en Adzuna cijfers maken duidelijk dat er in de gemeentes waar de zowel de winkeldichtheid als de horecadichtheid redelijk hoog is, minder vraag is naar winkel –en horecamedewerkers.

Heb je inspiratie gekregen om in deze industrieën te werken? Neem eens een kijkje op Adzuna.nl en solliciteer vandaag op jouw droombaan!

Bron: Centraal Bureau van Statistiek