Bladeren Adzuna Blog »

Omscholen op latere leeftijd

school older seats education

Studeren op latere leeftijd wordt vaak bestempeld als ‘not done’. Dat is jammer, want juist als je ouder bent, is een studie goed. Je weet namelijk vaak beter wat je wilt en wat je juist niet wilt. Misschien ben je tot de conclusie gekomen dat je huidige baan niet bij je past en wil je je laten omscholen en iets totaal anders doen. Durf deze gewaagde stap te zetten en zoek naar de leerwerkvorm die bij je past.

  1. De opborrelende twijfels

Als je op latere leeftijd je wilt laten omscholen, schieten er vast tal van vragen door je hoofd. Waar haal ik de tijd vandaan om naast de zorg voor mijn gezin ook nog te studeren? Hoe combineer ik een studie met werk, omdat ik geen inkomen kan missen?

Het is goed als je jezelf dit soort vragen stelt. Als je het roer in je leven wilt omgooien, dan moet je goed verder kijken. Een voltijdopleiding is vaak op latere leeftijd geen oplossing. Als je het inkomen van een baan hard nodig hebt of veel tijd moet steken in de zorg van je gezin, dan kan dat wellicht gaan knellen.

Gelukkig is er ook voor mensen die op latere leeftijd studeren een oplossing: werken en studeren tegelijk. Er zijn hier meerdere vormen van. Welke spreekt jou het meest aan?

  1. Thuisstudie

Een thuisstudie is een fijne manier om je huidige baan te behouden en tegelijkertijd nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Een thuisstudie is een studie die je grotendeels vanuit huis volgt. Je leert vanuit de boeken of online.

Het kan ook zijn dat je praktijkopdrachten moet uitvoeren. In dat geval is het verstandig om je huidige werkgever erin mee te nemen. Je zal dan zo nu en dan niet kunnen werken omdat je de opdrachten moet uitvoeren.

Vaak is een thuisstudie volledig aan huis. Dat betekent dat je uit je werk en in je weekenden kunt leren. Er zijn in Nederland vijf grote aanbieders van thuisstudies waar jij terecht kan. Dit zijn Leidse Onderwijs Instellingen (LOI), Nederlands Talen Instituut (NTI), NHA, NCOI en Open Universiteit (OU).

Een thuisstudie valt onder afstandsonderwijs. Dat betekent dat je zonder aansturing van een leerkracht aan de slag moet gaan. Dat vraagt veel discipline en doorzettingsvermogen. Volg alleen een thuisstudie als je weet dat jij jezelf kan aanzetten om echt te leren.

  1. Deeltijdopleiding

Een deeltijdopleiding is een andere vorm van leren en werken. Een deeltijdopleiding bestaat vaak uit één dag school en veel zelfstudie.  Een deeltijdopleiding kost vaak vier jaar en vraagt een grote mate van zelfstandigheid. Je doet minder alleen dan bij een thuisstudie, maar er wordt nog steeds veel doorzettingsvermogen van je gevraagd.

Een deeltijdopleiding kan je goed combineren met je huidige baan. Het betekent wel dat als jij bij je huidige werkgever full time werkt, veranderingen moet aanbrengen in je werkrooster. Het is verstandig om vooraf aan je studie in overleg te gaan met je werkgever.

  1. Duale opleiding

Een duale opleiding is net een tikkeltje anders dan een deeltijdopleiding. Een duale opleiding is een echt leerwerktraject. Je leert en werkt, maar in tegenstelling tot een deeltijdopleiding moet je baan aansluiten op je studie.

Als jouw huidige baan niet aansluit op je studie of als je werkgever je geen leerwerktraject wilt aanbieden, zal je moeten overstappen naar een andere organisatie en misschien zelfs een andere functie. Je moet namelijk ook een werkgever hebben die achter duaal leren staat.

Het is belangrijk om te weten dat met duaal werken je salaris niet heel hoog is. Je bent als het ware een student en hebt veel begeleiding nodig. Als je een duale opleiding volgt, is het verstandig om te kijken of het kan met je financiering.

  1. Voltijdopleiding

Het is op latere leeftijd natuurlijk ook gewoon mogelijk om een voltijdopleiding te volgen. Dit houdt in dat je ongeveer 4 jaar lang full time studeert. Dit is vaak een minder gekozen vorm, omdat je meer verantwoordelijkheden hebt en zorg draagt. Echter betekent het niet dat het bij niemand mogelijk is.

Misschien heb je een partner die zorgt voor financieel draagvlak, heb je geen kinderen of heb je opgroeiende kinderen die zelfstandig zijn. In dit soort situaties is het goed denkbaar dat je een voltijdopleiding volgt.

  1. Hoger Onderwijs voor Ouderen

Dat je nooit te oud bent om te leren, laat het HOVO-onderwijs zien. HOVO-onderwijs is onderwijs speciaal voor ouderen. Het niveau is vergelijkbaar met een eerste jaar aan het HBO of de Universiteit.

Aan het HOVO-onderwijs heb je geen studieverplichting en ook geen tentamens. Je hebt een volledig cursusaanbod waarbij je de schoolbanken weer ingaat met leeftijdsgenoten. Via dit onderwijs kan je meer kennis opdoen over een specifieke interesse van jou of nieuwe kennis en vaardigheden opdoen in een totaal ander vakgebied.

Tips: ga op zoek naar iets wat bij jou past

Een carrière switch maken is best spannend. Past het werk bij mij? Word ik er gelukkig van? Is het iets wat ik kan? Voordat je de grote gedurfde stap naar een andere baan en een studie zet, is het belangrijk om eerst zelfonderzoek te doen. Ga na wat echt bij jou past. Lees je in over de functie waarin je verder wilt. Praat met mensen uit het vak en vraag ze naar hun motivatie en adviezen.

Ben je er zeker van dat je iets anders wilt? Ga ervoor. Kies de studievorm die bij jou past en word gelukkig in je werk. Kijk eens op adzuna.nl voor alle huidige vacatures om de stap te maken in je carrière.