Bladeren Adzuna Blog »

Een baan in de IT zonder de juiste opleiding?

drone tech it

Ligt jouw hart bij IT, maar je kennis niet? Het kan zijn dat je een studie hebt afgerond, maar tot de ontdekking komt dat je verder wilt in de digitale wereld. Maar wat moet je doen als je geen juiste opleiding hebt? Is een baan in de IT zonder de juiste opleiding wel mogelijk?

Het gaat niet alleen om het papiertje

Wil je graag de IT in, maar heb je niet het juiste papiertje op zak? Je bent niet de enige. Er zijn naast jou veel meer mensen die na het afronden van de studie de wonderen van de digitalisering ontdekken.

Ja, je kan een baan in de IT vinden zonder de juiste opleiding, maar er staat wel iets tegenover. Ten eerste moet je affiniteit hebben met IT. De wereld van informatica, programmeren en techniek moet je natuurlijk wel boeiend vinden. Daarnaast is het belangrijk dat je enige feeling hebt met IT. Lukraak de IT-wereld instappen is niet heel verstandig. Heb je praktijkervaring? Beschik je over competenties die noodzakelijk zijn? Het zijn enkele zaken waar bedrijven uiteraard op letten.

 

De juiste competenties van een échte IT-er

Een IT-er ben je niet zomaar. Er zijn een aantal cruciale competenties waar je over moet beschikken. Herken jij je in één of meerdere van de onderstaande competenties?

Accuraat
Je bent pietje precies, oftewel, je werkt nauwkeurig en hebt oog voor detail. Zaken pak je grondig aan.

Analyseren
Je hebt analytisch vermogen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat jij niet in paniek schiet van een databrij, maar dit weet te structureren en te ordenen.

Leervermogen
De digitalisering gaat enorm snel. Wat vandaag trendy is, is morgen oubollig. Dat betekent dat je altijd moet leren en je kennis up-to-date moet houden.

Oplossingsgericht
Problemen signaleren kan je goed, maar je kan ze ook nog eens oplossen. Je bent pragmatisch en praktisch.

De richtingen binnen IT

Binnen de IT-wereld kan je allerlei kanten op, want ICT is overal nodig. In de zorg, in de e-commerce, in de horeca, et cetera.
Als je gevoel hebt voor techniek, dan zit er vast iets tussen wat bij jou past. Je kan aan de slag aan de kant van de helpdesk en technische ondersteuning leveren. Of misschien zit je liever achter je scherm en programmeer je websites of ontwikkel je applicaties. Het kan ook zijn dat je een sterk organisatievermogen hebt, en dan is het werk als ICT-projectleider of informatiemanager wel iets voor jou. Kortom, IT is enorm gevarieerd en het kan zomaar zijn dat er voor jou iets tussen zit waar je gelukkig van wordt.

Is IT iets voor jou?

Je kan IT nog zo interessant vinden, maar dat betekent niet per se dat een IT-baan bij jou past. Wil je zeker weten of een IT-baan iets voor jou is? Sta bewust stil bij deze verschillende vragen.
-Ben je goed in exacte vakken?
-Ben je altijd op zoek naar hoe technische dingen verbeterd kunnen worden?
-Ben je een logische denker, een puzzelaar, een analist?
-Ben je dol op innovatieve ontwikkelingen binnen de techniek?

Maak je geen zorgen om vacatures

Bedrijven staan te springen om jonge technische mensen die bereid zijn om hard te werken binnen de IT-wereld. Momenteel is er een overschot aan technische vacatures, maar een tekort aan personeel. Dat betekent natuurlijk niet dat iedere sollicitant meteen wordt aangenomen. Je moet wel vaardigheden en bepaalde kennis beschikken om aan de slag te gaan binnen deze branche. Alleen een diploma is niet per se vereist bij veel bedrijven.

Toch leren, maar geen volledige opleiding volgen?

Naast het volgen van een volledige IT-opleiding zijn er ook andere manieren om je IT-kennis en vaardigheden bij te brengen. Denk hierbij aan het volgen van cursussen, een leerwerk-traject, een duale studie of van een IT-opleiding naast je baan.

Je kan zelfs een hele alternatieve richting inslaan. Je zou je huidige werkgever kunnen benaderen om IT-klusjes op te pakken. Dan kan je ervaren of je het werk als IT-er leuk vindt, en bovendien kan je IT-ervaring opdoen. Er zijn ook veel werkgevers die omscholingscursussen aanbieden aan de werknemers om ze meer te leren over IT. Misschien dat jouw werkgever daar ook voor open staat?

Aan de slag!

Ben je accuraat, analytisch, communicatief sterk, pragmatisch en leer je graag? Dan beschik je over een aantal onmisbare IT-competenties. Als je zeker weet dat je de IT-wereld in wilt, is het verstandig om je goed te oriënteren. Ontdek welke functies er zijn. Er is op internet meer dan genoeg informatie te vinden over IT-functies. Lees je in en kom erachter welke functie op jouw lijf is geschreven. Kijk eens naar al onze IT vacatures op Adzuna.