Bladeren Adzuna Blog »

Steeds Meer Vrouwen Werken Thuis

woman home bed work laptop coffee

Naast het feit dat steeds meer mensen thuis willen werken, weten wij bij Adzuna, dat ook steeds meer bedrijven op zoek zijn naar thuiswerkers. Er zijn namelijk zo’n 1.200 vacatures in onze database per 9 April 2018. Het is natuurlijk onwijs fijn om gezellig in je badjas extra uren te kunnen werken in het comfort van je eigen huis, dus waarom niet?

Opmerkelijk zijn er steeds meer vrouwen die thuis werken. Volgens het Centraal Bureau van Statistiek (CBS), hebben zo’n 3 miljoen Nederlanders thuis gewerkt afgelopen jaar. Dit is een hoeveelheid van bijna 37 procent van de totale werkbevolking. Als wij dit vergelijken met de jaren ervoor, was het zo’n 34 procent in 2013. Maar wie zijn deze mensen?

Wie zijn deze thuiswerkers?
Shoes home laptop

1.2 miljoen mensen hebben hun eigen huis als vaste werkplek volgens het CBS, terwijl 1.9 miljoen mensen bepaalde afspraken hebben met hun werkgever, bijvoorbeeld, een of twee dagen thuis werken en de rest op kantoor.
Opmerkelijk is dat mannen wel vaker thuis werken dan vrouwen. De toename over de jaren heen is echter kleiner voor mannen dan de toename van vrouwen die vanuit huis werken. Dit kunnen wij zien in het feit dat er tussen 2013 en 2017 een stijging van 1% was, terwijl vrouwen een stijging van zo’n 3% heeft gekregen.

Waarom werken nu vooral vrouwen thuis?
Zoals al eerder genoemd, is het aantal vrouwen dat thuis werkt, sterk toegenomen. Opmerkelijk, is dit een trend geworden voor de vrouwelijke millennials, of te wel ‘Generatie Y’ vrouwen: de generatie geboren tussen de jaren ‘80 en ’00. Volgens Forbes, is het grootste deel van deze vrouwen zijn ‘millennial moeders’ die ervoor hebben gekozen om vaker thuis te werken. 90% van deze millennials hebben daadwerkelijk gezegd dat ze thuiswerken om te kunnen verzorgen voor hun kinderen zowel als extra bijverdienen in het comfort van hun eigen huis.

Wat voor beroepsklasse werken ze in?
creative jobs art

Ook opmerkelijk zijn de bepaalde beroepsklassen van thuiswerkers.
Op de eerste plaats beschikt zo’n 70 procent van de vrouwen over een creatief en taalkundig beroep, wat bij de mannen zo’n 63,6 procent is.
Daarnaast komen ook weer vrouwen met manager beroepen op de tweede plek met zo’n 69,8 procent, in tegendeel bij de mannen zo’n 66.2 procent is.
Op de derde plek komen ICT-beroepen waarbij de mannen voorstaan met zo’n 69,3 procent.
Het laagste procent van thuiswerkers heeft een dienstverlenend beroep of een beroep in transport en logistiek.
Heb je de inspiratie gekregen om ook thuis te werken? Kijk eens naar al onze vacatures!