Bladeren Adzuna Blog »

Maak kennis met de voordelen en nadelen van parttime werken

work computer laptop werk

Heb je naast je werk een gezin waar je de zorg voor draagt? Hecht je veel waarde aan vrije tijd? Ben je naast je baan met andere (betaalde) hobby’s bezig? Dan moet je er misschien niet aan denken om dag in dag uit op de werkvloer te verschijnen. Een parttime baan is wellicht een betere optie voor jou.

Wat houdt parttime werken in?

Parttime werken staat letterlijk voor deeltijd werken. Bij een parttime baan hoef je niet alle dagen van de week op kantoor te komen. Je hebt naast je werkdagen één of meerdere dagen vrij.

Je werkt parttime als je minimaal 12 uur werkt. Gemiddeld genomen liggen de uren rond de 24 uur, 28 uur of 32 uur.

De keuze van werkgevers voor parttime functies

Als werkgever heb je de keuze om een vacature onder de fulltime,- of de parttime functie te scharen. Een werkgever kan verschillende redenen hebben om een parttime functie aan te bieden:

  • De functie kan binnen deeltijd uitgevoerd worden;
  • Het bedrijf is niet meer dan 36 uur per week open;
  • De werkgever wil moeders, vaders en studenten in dienst hebben.

Waarom een parttime baan aannemen?

Ja, je verdient minder, je bent minder flexibel en misschien moet je meer doen in een kortere tijd. Deeltijd werken neemt zo z’n nadelen met zich mee, maar toch mogen de voordelen niet vergeten worden.

Meer tijd voor andere dingen

Ben je een echte levensgenieter? Wil je naast medewerker ook graag moeder of vader zijn? Hecht je veel waarde aan een dag helemaal voor jou alleen? Een parttime baan brengt balans tussen werk en privé.

Vijf dagen werken in de week slokt je tijd op. De tijd die je anders met je familie doorbrengt of de momenten waarop jij even tijd voor jezelf neemt. Als je parttime werkt, kan je de tijd voor je werk, jezelf en je dierbaren beter verdelen.

Het is niet vreemd ook dat deeltijdbanen met name populair zijn onder moeders. De zorg voor hun kind(eren) kan eenvoudiger gecombineerd worden met een baan.

Je geniet dezelfde voordelen als een fulltimer

Als je parttime werkt, betekent het niet dat je nooit op vakantie kan of geen rooie cent binnen haalt. Je hebt namelijk vrijwel dezelfde rechten als een fulltimer. Je ontvangt salaris en vakantiedagen naar de gewerkte uren.

Je hebt sowieso recht op een aantal vakantiedagen per jaar. Daarbij geldt de volgende rekensom voor de vakantiedagen: je vermenigvuldigt vier met het aantal uur dat je per week in dienst bent. Bij een werkweek van 16 uur, heb je recht op 4 x 16 = 64 vakantie uren. Dan kom je uit op 2,5 dag per week.

Natuurlijk ontvang je salaris. Je inkomen wordt gebaseerd op het  aantal werkuren per week. Ditzelfde geldt ook voor je pensioenopbouw.

Minder werk, minder stress

Werken kan heel leuk zijn. Zeker als je een beroep hebt wat dicht bij je hart ligt. Toch krijg je vaak te maken met stress. Je moet deadlines halen, fouten moeten rechtgezet worden en sommige periodes moet je enorm veel overuren draaien. Werken vergt energie en slurpt je denktank leeg.

Als je fulltime werkt, heb je altijd te maken met deze sleur aan omstandigheden. Je hebt alleen je weekend om even bij te komen. Met een parttime baan kan je de drukte van alledag op je werk even laten rusten. Zo kan jij ook beter tot rust komen. Minder werk betekent vaak minder stress.

Van tijdelijk naar een vast contract

Vergeleken met flexwerk en zzp heb je met deeltijd werken veel meer baanzekerheid. Als flexwerker of zzp-er heb je geen zekerheid op een langdurige baan. Als parttimer wel. Het contract biedt uitkomst.

Je start eerst met een tijdelijk contract. Deze wordt automatisch omgezet in een vast contract als je:

  • Drie tijdelijke contracten hebt afgesloten.
  • Langer dan twee jaar in dienst bent en meerdere tijdelijke contracten zijn afgesloten.

De keuze van werkgevers om geen parttime functies te hebben

Om een arbeidsovereenkomst af te sluiten, moeten werkgever en werknemer het beide eens zijn met de arbeidsvoorwaarden. Dat jij graag parttime wilt werken, betekent niet dat de werkgever daar ook voor open staat. Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij de werkgever geen deeltijd banen wilt:

  • De functie kan niet binnen deeltijd uitgevoerd worden;
  • De uit te voeren opdracht vraagt veel flexibiliteit;
  • De werkgever wil vaste werknemers in dienst waar anderen altijd op kunnen bouwen.

Waarom geen parttime baan aannemen?

Voordat je besluit om voor een deeltijd baan te gaan, is het goed om je te verdiepen in de nadelen ervan. Een parttime functie heeft niet alleen maar voordelen.

Minder uren, meer werk

Het klinkt heerlijk. Je hebt minder werkdagen en meer vrije tijd. Toch kan de werkelijkheid iets anders uitpakken. Je kan een parttime functie hebben, maar een takenpakket van een fulltime functie op je schouders krijgen.

Op je vrije dagen ben je al aan het malen over het bulk aan werk dat je staat te wachten. Of erger: op je vrije dagen klap je toch die computer open en ga je verder met werken. Kortom, het kan leiden tot stress en onrust.

Wil je een parttime functie, maar geen fulltime functie vervullen? Vraag in je sollicitatiegesprek duidelijk naar de activiteiten die uitgevoerd moeten worden. Zet voor jezelf op een rijtje in hoever dit realistisch is in de beoogde uren.

Minder werk, minder inkomsten

Het is algemeen bekend; werken in deeltijd levert minder op dan werken in voltijd. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je met het inkomen kan rondkomen. Alleen als je iedere maand je centjes moet tellen of moet bezuinigen op essentiële dingen, dan is het de vraag of een parttime functie verstandig is.

Ga daarom voor jezelf na hoeveel je minimaal moet verdienen om rond te komen. Kijk vervolgens naar het salaris wat je gemiddeld krijgt met jouw functie. Bepaal op basis daarvan of je parttime kunt werken.

Wat heeft jouw voorkeur?

Ben je een echte workaholic of wil je liever voldoende tijd doorbrengen met anderen? Wil je graag veel geld verdienen of vind je een modaal inkomen voldoende? Hecht je waarde aan de flexibiliteit van een zpp-er of de baanzekerheid van een parttimer?

Het zijn enkele zaken waar je goed bij stil moet staan, alvorens jij je keuze maakt. Welk dienstverband heeft jouw voorkeur? Kijk eens op Adzuna voor alle partime of fulltime vacatures!