Bladeren Adzuna Blog »

Wanneer en hoe vraag je naar promotie?

career handshake promotion contract

Solliciteren, ontslag nemen of promotie vragen; het zijn allerlei werk gerelateerde vraagstukken die best spannend zijn. Vragen naar promotie is misschien voor jou wel het meest enge. Denk je dat je brutaal bent? Twijfel je of je het verdient? Ben je bang dat je te overmoedig overkomt?

Hartstikke logisch dat je tegen dit soort vragen aanloopt. Ter geruststelling volgt in dit artikel een toelichting op wanneer en hoe je naar promotie vraagt.

Het juiste moment om naar promotie te vragen

Salarisverhoging vragen of om een andere functie vragen doe je natuurlijk niet zomaar, dat doe je met een reden. Welke motivatie heb jij om naar promotie te vragen? Hieronder volgen een aantal geschikte en redelijke momenten waarbij je om promotie kunt vragen.

Salaris te laag

Heb je een functie met veel verantwoordelijkheid? Verdien je ten opzichte van anderen met een soortgelijke functie vele malen minder? Draai je veel overuren die contractueel niet uitbetaald worden, maar is je uurloon te laag om dit op te vangen?

Kan je op één of meerdere van deze vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is waarschijnlijk je salaris te laag. In zo’n geval kun je salarisverhoging vragen.

Hoge prestaties

Als je van enorme waarde bent in de organisatie en topprestaties levert, dan is het een vrij logische stap om naar promotie te vragen. Je behaalt deadlines ruim voordat ze in zicht zijn, je werkt precies, klanten zijn ontzettend tevreden over je, je verzet veel werk in een korte tijd of je zet je altijd in, ook in de weekenden.

Het zijn een aantal situaties waaruit blijkt dat je een goede werknemer bent. Dat mag beloond worden. Herken jij je hierin? Waag de stap en vraag naar promotie.

In sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek biedt een uitgelezen kans om het over je salaris te hebben en er over te onderhandelen. Je hebt nog nergens voor getekend, dus je zit nergens aan vast. Is het redelijk om je loon ietwat te verhogen? Vraag het aan je toekomstige werkgever.

Saaie functie

Ben je je huidige functie zat? Vind je het werk saai? Ben je toe aan meer afwisseling en meer verantwoordelijkheid? Dan is een verzoek indienen bij je werkgever een geschikte stap.

Hoe vraag je naar promotie?

Het juiste moment is aangebroken, je kunt vragen naar een promotie. De zenuwen gieren door je lijf. Laat die paniek los en volg deze tips.

Zorg voor een goede voorbereiding

Als je naar promotie wilt vragen, is het verstandig om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zomaar naar promotie vragen is geen strak plan. Zorg dat je genoeg redenen kunt aandragen waarom jij een hoger uurloon verdient of een andere rol kunt vervullen in de organisatie. Verzamel materialen waarmee jij kunt bewijzen dat je het waard bent.

Misschien heb je hele positieve evaluatieformulieren van collega’s, managers of andere leidinggevenden of ben je in bezit van mooie prijzen (zoals medewerker van de maand of meest binnengehaalde klanten). Ook kan het zijn dat je verschillende opleidingen en cursussen hebt gevolgd in de tijd dat je jouw functie hebt. Als deze extra know-how en skills van grote waarde zijn met betrekking tot je werk, dan is het een ijzersterk argument.

Maak geen vergelijkingen met anderen

Naar promotie vragen moet dichtbij jezelf blijven. Het is immers een zaak die alleen jouzelf aan gaat. Als je collega net promotie heeft gekregen, is het een zwak argument om dat erbij te halen. Sterker nog: je staat meteen een punt achter.

Als je jezelf vergelijkt met anderen, dan klaag je impliciet over het succes van de ander. Bovendien laat je je eigen resultaten buiten kijf, en juist dat is belangrijk om naar voren te halen.

Spreek over jezelf én de organisatie

Een werkgever kijkt meestal vanuit het oogpunt van de organisatie. Er wordt altijd gekeken naar wat het beste is voor het bedrijf. Dat betekent dat je hier slim op kunt inspelen. Heb het niet alleen over jezelf, maar voornamelijk over de organisatie.

Hoe pak je dat het beste aan? Laat zien dat je het naar je zin hebt in de organisatie. Ga in op wat het bedrijf allemaal heeft bereikt, en dat je daar best trots op bent. Maak bijvoorbeeld vervolgens de overstap naar je promotievraag. Vertel dat je van goede invloed kunt zijn op de successen van de organisatie als je een hogere functie hebt. Door in te gaan op wat jij voor de organisatie kunt betekenen, maak je meer kans op promotie.

Denk na over de nieuwe functie

Als je vraagt naar promotie, dan moet je natuurlijk nagedacht hebben over de nieuwe functie die je kunt vervullen. Vragen naar promotie zonder dat er iets ingevuld is, levert je misschien niet op wat je wilde. Brainstormen over een nieuwe functie is lastig. Je moet buiten de kaders denken.

Kunnen er zaken in de organisatie meer gestroomlijnd worden, maar mist hier iemand die dat kan oppakken? Merk je vaak dat je jouw collega’s bij dezelfde taak moet helpen, omdat ze niet weten hoe iets werkt? Denk je dat er extra leiding nodig is op een afdeling? Ga op zoek naar gaten en creëer een nieuwe functie.

Pak het juiste moment om naar promotie te vragen

Je weet nu wanneer en hoe je het beste naar promotie kunt vragen. Nu komt de laatste stap; hoe zorg je dat je in gesprek raakt met je werkgever? We geven je een tweetal adviezen mee:

  • Maak een afspraak met je werkgever. Zorg dat de ruimte afgesloten is.
  • Doe mee met interne sollicitatieprocedure.

Wil je promotie vragen? Heel erg veel succes! Mocht je toch verder willen kijken naar een nieuwe baan? Kijk eens naar al onze vacatures op Adzuna