Bladeren Adzuna Blog »

Hoe zoek je het best naar nieuw werk terwijl je nog te werk bent bij een andere werkgever?

werk nieuw oud tips

Je hoeft niet werkloos te zijn om op zoek te gaan naar een baan. Misschien heb je een baan, maar wil je graag iets anders.  Hoe zoek je het beste naar nieuw werk terwijl je nog te werk bent bij een andere werkgever? Adzuna heeft het antwoord in dit artikel.

1. Zoek niet onder werktijd naar een baan

Ga geen vacatures bekijken onder werktijd. Dat is niet netjes naar je baas toe. Bovendien zou je het niet zo fijn vinden als je gesnapt wordt. Dit soort activiteiten pak je in je vrije tijd op.

2. Speel open kaart op het juiste moment

Je baas laten weten dat je op zoekt ben naar een andere baan is een cruciaal moment. Kies dat moment daarom goed uit.

Bereid het gesprek goed voor. Je moet goed kunnen verwoorden waarom je graag een andere baan wilt. Vind je de werkdruk te hoog liggen? Ben je toe aan meer afwisseling in je baan? Heb je het niet naar je zin met je collega’s? Het zijn allerlei redenen om van werk te wisselen.

Alleen wat is nu het juiste moment om het grote nieuws aan je baas te vertellen? Dit verschilt per opdrachtgever, per functie en de status van je zoektocht. Je doet er verstandig aan om het je baas pas te vertellen als je al concrete acties hebt ondernomen. Dat is bijvoorbeeld als je een aantal sollicitatiegesprekken hebt ingepland of als je de eerste paar rondes van een sollicitatieprocedure hebt doorlopen.

Verder moet je afgaan op jouw gevoel. Heerst er een open cultuur? Dan is het waarschijnlijk niet zo erg als je in een eerder stadium open kaart speelt. Is het in je functie belangrijk dat anderen 100% op je kunnen vertrouwen? Dan kun je het beter lang stilhouden. Bepaal voor jezelf wat het meest verstandige is.

3. Neem een dag vrij

Wil je actief op zoek gaan naar ander werk? Heb je een sollicitatiegesprek in de agenda staan? Moet je nog aan de slag met je CV en je online profielen up-to-date brengen? Het zijn allerlei redenen om eens een dagje vrij te nemen. Wees eerlijk en meld je niet ziek. Neem gewoon vrij. Hier hoef je geen reden voor op te geven.

4. Zeg geen negatieve dingen over je werkgever

Als je heel graag weg wilt bij je huidige baan, dan val je snel in de negatieve praat. Logisch, want vaak als je weg wilt en bijna weg kunt, is het een heerlijke uitlaatplek.

Toch kun je beter geen negatieve dingen zeggen over je huidige werkgever. Ongemerkt zegt dat iets over jouw toekomstige gedrag en je houding ten opzichte van de nieuwe werkgever. Vertel eerder dat je graag meer kennis en ervaring op wilt doen.

5. Vraag om een voorzichtige en vertrouwelijke behandeling

Het is zover. Je hebt een sollicitatiegesprek met misschien wel je toekomstige werkgever. Dat is spannend op meerdere manieren. Ten eerste is het spannend om te solliciteren, maar nu des te meer. Je sollicitatiegesprek moet geheim blijven.

De wereld is klein. Roddels blijven niet per se intern, maar kunnen zo naar buiten toe rollen. Laat vooraf aan het sollicitatiegesprek weten dat je de sollicitatie vertrouwelijk wilt houden. Als je dit pas in het sollicitatiegesprek verzoekt, kan het al te laat zijn. Mensen checken je LinkedIn en je CV, dus het is vooraf al bekend dat jij weg wilt bij je huidige baan.

6. Wees eerlijk als je betrapt wordt

Zoeken naar een andere baan hou je op alle mogelijke manieren geheim. Toch is het niet helemaal te voorkomen dat je ontdekt wordt. Misschien ziet een collega je op jouw vrije dag een andere organisatie binnenlopen of worden de gezochte vacatures in jouw browsergeschiedenis opgemerkt.

Bereid je erop voor dat je zomaar betrapt kan worden. Hoe kun je dan het beste reageren? De belangrijkste regel: wees eerlijk. Vertel dat je een nieuwe baan zoekt. Ga niet ontkennen, want als je jouw plan doorzet, maak je jezelf erg onbetrouwbaar.

7. Zorg voor een wervend profiel

Ook al zegt je huidige functie iets over je vaardigheden en je werkervaring, toch is het goed om een wervend profiel te hebben. Zorg dat je LinkedIn profiel up-to-date is en breng al je voorgaande functies in kaart. Controleer ook je social media kanalen. Voorkom dat er informatie vrijgegeven staat waarvan je liever niet wilt dat je toekomstige werkgever dat ziet.

Vaak passen mensen pas hun online profielen aan als ze op zoek zijn naar een andere baan. Voorkom dat je collega’s merken dat je plots alles aan het bijwerken bent en voer stapsgewijs veranderingen door.

8. Raffel je huidige werk niet af

Gefeliciteerd! Het is je gelukt. Je hebt een nieuwe baan. Je laatste weken bij je huidige werkgever gaan van start. Het is van groot belang dat je goed werk blijft verzetten. Het is goed voor jou en de ander als je op een nette manier vertrekt. Je werkgever zit dan niet met bakken onafgemaakt werk en jij laat een goed beeld achter en dat is goed ter referentie. Veel plezier met je nieuwe baan! Ben je nog op zoek naar een leuke baan? Kijk eens naar al onze vacatures!