Bladeren Adzuna Blog »

De voordelen en nadelen van thuiswerk

Hecht je veel waarde aan flexibiliteit? Zoek je een baan die je prima kunt combineren met de zorg voor je gezin? Wil je graag werken waar en wanneer je wilt? Dan is thuiswerk misschien wel iets voor jou!

Wat houdt thuiswerk in?

Thuiswerk, het begrip verraadt het al; je werkt vanuit huis. Toch verdient deze term enige toelichting, aangezien een thuiswerker verward kan worden met een gewone werknemer of een zelfstandige.

Volgens de Belastingdienst is een thuiswerker iemand die alleen thuis werkt, geen eigen bedrijf heeft en het werk niet uitbesteedt. Je bent dus geen freelancer en ook geen werknemer die soms flex werkt. Als thuiswerker val je onder de noemer ‘Bijzondere arbeidsrelatie’.

Thuiswerk heeft niet alleen betrekking op inpakwerk. Het houdt veel meer in. Denk hierbij aan administratief werk, teksten schrijven, vertalen, online marketing en telemarketing.

De betaalwijze is per opdracht en per opdrachtgever verschillend. Bijvoorbeeld:

  • Als chat operator krijg je betaald per sms;
  • Als tekstschrijver krijg je betaald per woord;
  • Als administratief werker krijg je op opdrachtbasis uitbetaald.

Wet- en regelgeving

Als thuiswerker geniet je van enorm veel voordelen. Alleen vergeet niet dat je te maken krijgt met wetten en regels. Ook als thuiswerker krijg je te maken met loonheffingen en belastingen.

Inkomen en loonheffingen

De Belastingdienst heeft een aantal eisen opgesteld voor thuiswerk: link. De Belastingdienst heeft de volgende regels opgesteld:

  • Het inkomen moet minstens 40% van het wettelijk minimumloon per maand inhouden.
  • De arbeidsovereenkomst is vastgesteld voor een onbepaalde tijd of voor minstens 1 maand.
  • De opdrachtgever moet loonheffingen inhouden.

Belastingen

Als thuiswerker kan je er niet omheen. Ook jij krijgt te maken met belastingen. Je hebt geen vrijstelling over je inkomsten. Je moet ieder jaar in de belastingaangifte opgeven wat je verdient, ook als je heel weinig verdient.

De hoogte van de belasting wordt onder andere bepaald op basis van jouw inkomen, de samenstelling van je huishouden en het totale inkomen van het huishouden.

Voordelen

Wil je aan de gang gaan als thuiswerker? Dat is niet zo vreemd, want met thuiswerk krijg je te maken met een ongekende hoeveelheden vrijheid en ontzettend veel flexibiliteit.

Baas over eigen rooster

Wil je vandaag even lekker rustig aandoen? Heb je zin om tussen je werkuren door even te sporten of uitgebreid te koken? Ga je heel vroeg in de ochtend starten met je werk? Het kan allemaal!

Met thuiswerk ben jij de baas over je rooster. Je kunt vrijwel altijd zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Natuurlijk zitten er wel uitzonderingen bij. Als je bijvoorbeeld voor de klantenservice werkt, dan kan je gebonden zijn aan bepaalde werktijden.

Rust en stilte

Geen pratende collega’s, geen aan- en afloop van klanten die langskomen en ook geen muziek die niet naar je smaak is. Met thuiswerk kan je in alle rust werken, eventueel met muziek naar wens. Met die rust en stilte aan je hoofd, kan je vaak sneller doorwerken. Hoe sneller je werkt, hoe meer je over het algemeen verdient.

Geen reistijden

Geen files, niet vroeg uit je bed hoeven om op tijd op kantoor te zijn en ook geen reiskosten. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar met thuiswerk wordt dit werkelijkheid. Doordat je van huis uit kunt werken, ben je geen tijd kwijt aan reizen.

Geen baas

Iemand die je voortdurend op de vingers kijkt kan je onzeker maken. Gelukkig heb je met thuiswerk geen baas die je nauwlettend in de gaten houdt. Dat brengt wel een hoop verantwoordelijkheid met zich mee.

Goed te combineren met gezin

Ben je in verwachting van een kindje? Heb je thuis één of meerdere kinderen rondlopen? Draag je de zorg voor een gehandicapt kind of verleen je mantelzorg aan je oude vader of moeder? Met thuiswerk heb je enorm veel flexibiliteit. Je kunt thuiswerk eenvoudig combineren met de zorg voor anderen.

Nadelen

Thuiswerk is een gunstig dienstverband, maar niet zonder nadelen. Voordat je besluit om als thuiswerker aan de gang te gaan, is het verstandig om je te verdiepen in de nadelen ervan.

Geen brancheorganisatie die kijkt of je eerlijk betaald krijgt

Er is geen brancheorganisatie die de inkomsten van een thuiswerker controleert. Je bent niet alleen de baas over je eigen rooster, maar ook over je inkomsten. Voorkom dat je heel veel moet werken, en er te weinig voor betaald krijgt. Dit kun je onder andere voorkomen door van tevoren uit rekenen hoeveel je per uur ongeveer gaat verdienen.

Bijvoorbeeld, je gaat aan de gang als tekstschrijver. Je krijgt 2 cent per woord. Misschien schrijf je gemiddeld 700 woorden in een uur. Dan verdien je 14 euro per uur.

Voldoende discipline hebben

Als thuiswerker moet je jezelf aan kunnen zetten tot werk. Ben je een enorme uitsteller? Doe je vaak alles last minute? Dan is het de vraag of thuiswerk wel een geschikt dienstverband voor je is.

Disbalans tussen werk en privé

Heb je meer dan genoeg discipline? Sterker nog: draaf je snel door? Dan kan de balans tussen werk en privé zoek raken. Als je thuiswerker wordt, ben je zelf de bewaker van je werkuren. Stel voor jezelf eerst vast hoeveel uur per week je wilt werken, en streef dit na.

Geen collega’s

Thuiswerken betekent alleen werken. Je hebt geen collega’s om te sparren of om mee te lachen. Je kunt wel in alle rust werken, maar het kan je op den duur vereenzamen.

Geen promotie

Werk je keihard? Ben je een doorzetter? Lever je topwerk af? In een bedrijf kan dat leiden tot promotie. Als thuiswerker ligt dit net een beetje anders. Je maakt geen promotie. Als je niet carrière-gedreven bent is dat niet zo erg. Wil je succesvol worden en veel geld verdienen? Dan is het beter om te kijken naar een ander type dienstverband.

Vind alle actuele vacatures in Nederland op Adzuna: Thuiswerk