Bladeren Adzuna Blog »

Een open of spontane sollicitatie, de moeite?

‘Ongevraagd’ solliciteren vraagt lef, durf en zelfvertrouwen. Het betekent dat je niet op een advertentie of een vacature reageert. Het houdt in dat je helemaal op eigen houtje een organisatie een brief stuurt waarin jij jezelf introduceert en vertelt wat je voor ze kan betekenen. Alleen waarom zou je een open sollicitatie sturen? Is dat niet onbeschoft? Heeft het wel nut als een organisatie toch geen mensen zoekt? In dit artikel lees je waarom het sturen van een open sollicitatie van toegevoegde waarde is en hoe je dit moet aanpakken.

Een open sollicitatie, een sterk wapen

Een spontane sollicitatie is eng, maar het geeft je een enorme voorsprong op andere kandidaten (als die er zijn). Wij hebben de vier belangrijkste voordelen van een open sollicitatie voor je op een rijtje gezet.

1. Geen concurrentie

Ja, met een open sollicitatie weet je nooit helemaal zeker of een bedrijf je wel nodig heeft. Een pluspunt is dan wel weer als ze je nodig hebben, dan ben je waarschijnlijk de enige kandidaat. Bij een spontane sollicitatie heb je geen last van concurrentie en ben jij de enige op dat moment die een bepaalde rol kan vervullen. Dat maakt de kans op die baan heel groot.

2. Goede indruk

Vind je het onbeschoft als je zomaar een sollicitatiebrief stuurt naar een bedrijf? Dat is het niet wanneer je het juist aanpakt. Met een spontane sollicitatie laat je zien dat je initiatiefrijk bent en enorm gemotiveerd bent om voor het bedrijf te werken. Dit zijn twee eigenschappen waar iedere organisatie waarde aan hecht.

3. Gouden kans

Wist je dat met open sollicitaties zo’n 20 procent van de functies ingevuld worden? Het klinkt misschien als een laag percentage, maar met de juiste brief en de juiste motivatie kan je zomaar degene zijn die ze zoeken!

Zorg voor de juiste voorbereiding

Een open sollicitatie kost tijd en energie, maar daarmee vergroot je wel jouw kans op een baan. Met de juiste voorbereiding verklein je de kans dat je brief terzijde wordt geschoven. Neem daarom eerst voorbereidende maatregelen:

  • Doe onderzoek naar de functie waar je voor wilt solliciteren. Kijk op de website van het desbetreffende bedrijf hoe ze een functie noemen. Een marketing medewerker kan ook een marketing manager of project manager heten.
  • Vind uit bij welke bedrijven je graag zou willen werken. Vorm een goed beeld van ieder bedrijf, zodat je heel gericht een brief kan opstellen.
  • Ga na of een bedrijf waarde hecht aan open sollicitaties. Soms vermelden ze dit al op de website. Staat er niks op de website, dan kan je ook het bedrijf even bellen.

Hoe ziet een open sollicitatiebrief eruit?

Een open sollicitatiebrief is weinig anders dan een sollicitatiebrief bij een open vacature. Echter is er één ding waar je extra op moet letten bij het schrijven van een open brief. De brief moet écht duidelijk zijn. Je moet dus extra goed je best doen bij het beschrijven van wie jij bent, wat je werkervaring is, wat je motivatie is en waarom je een bepaalde functie wilt vervullen.

Een open sollicitatiebrief is dus een goede manier om jezelf te onderscheiden, maar vraagt wel jouw inzet. Denk daarom goed na voordat je dit doet, en onthoud; nooit geschoten is altijd mis!

Vind alle vacatures in Nederland op Adzuna! Kijk eens wat er in het aanbod voor jou tussen zit!