Bladeren Adzuna Blog »

De perfecte structuur voor een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijven is een knap staaltje kunst. Je moet heel veel informatie compact en gestructureerd op één a4 krijgen. Wanneer je schrijven lastig vindt en het moeilijk vindt om iets over jezelf te vertellen, dan is een sollicitatiebrief schrijven een enorme uitdaging. Om jou verder te helpen volgt in dit artikel een toelichting op de perfecte structuur voor een sollicitatiebrief.

Alinea 1: trek de aandacht

Start je brief met een aandachtstrekker. Een goede binnenkomer trekt de aandacht en zorgt ervoor dat je beter herinnert blijft. Bijvoorbeeld: “Elke keer als ik boodschappen ga doen, denk ik als eerste aan de Jumbo.” Geef vervolgens een toelichting op waar je de vacaturetekst hebt gevonden. Bedrijven vinden het vaak leuk om te weten waar je ze hebt gevonden. Bijvoorbeeld: “Ik solliciteer naar de functie ‘ICT medewerker’ naar aanleiding van een enorm aansprekende vacature op Adzuna’.

Alinea 2: vertel over jezelf

Vertel in de tweede alinea meer over jezelf. Zorg ervoor dat hetgeen wat jij vertelt relevant is voor het bedrijf. HR medewerkers zitten niet te wachten op een enorm betoog over je interesses en hobby’s. Natuurlijk kun je er wel bij vermelden wanneer je hobby iets te maken heeft met de functie. Vertel in deze alinea verder over je studie en wanneer je deze hebt afgerond. Ga in op je loopbaan en je opgedane werkervaringen. Vergeet je vaardigheden niet naar voren te halen en benoem waarom ze van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf. De lezer moet na het lezen van deze alinea het volgende denken: ‘Dit is een interessante kandidaat die voldoet aan onze eisen’.

Alinea 3: wat is je motivatie?

Wanneer je volledig voldoet aan de eisen van een organisatie, betekent dat nog niet dat je de geschikte kandidaat bent. Een organisatie vindt het ook belangrijk dat je erbij past. De derde alinea is daarom bedoeld om jouw motivatie toe te lichten. Vertel waarom je denkt dat jij geschikt bent. Leg uit waarom je graag bij de desbetreffende organisatie aan de slag wilt. Door toe te lichten waarom je graag bij een organisatie aan de gang wilt, scoor je gegarandeerd bonuspunten.

Alinea 4: vraag om een reactie

Je hebt gereageerd op een vacature. Natuurlijk wil je reactie terug. Zorg dat je in de hoofden van de lezers blijft hangen en zorg voor een goede, pakkende en creatieve slotzin. Vraag daarnaast expliciet om een reactie. Je wilt natuurlijk wel graag op de hoogte gehouden worden over de vacature en jouw rol daarin.

Enkele andere tips voor een geschikte sollicitatiebrief

Een goede structuur van je sollicitatiebrief is belangrijk, maar er komt meer bij kijken om top of mind te zijn. Let op de volgende aspecten:

  • Gebruik een duidelijk lettertype. Geen zwierig font, maar een strak lettertype die groot genoeg is.
  • Zorg voor actief taalgebruik. Vermijd woorden zoals ‘zou kunnen’, ‘worden gebruikt’, of ‘is behaald’.
  • Omarm signaalwoorden, zodat je betere structuur aanbrengt in je tekst. Zoals ‘ten eerste’, ‘ten tweede’, of ‘ten derde’.

Zorg dat je concreet bent. Zeggen dat je vriendelijk bent is leuk, maar geef er een goed voorbeeld bij. Dat maakt je geloofwaardiger.

Handig zoeken en solliciteren naar vacatures op Adzuna!