Bladeren Adzuna Blog »

Hoe kom je erachter waar je goed in bent?

Heb je hoognodig een baan nodig of wil je graag je tijd zinvol invullen, maar heb je geen idee waar jouw talenten liggen? Wanneer je niet weet waar jouw kracht ligt, is het vrij lastig om een baan te zoeken. Ten eerste kan je niet gericht naar een functie zoeken, en ten tweede is het schrijven van een sollicitatiebrief een onmogelijke taak.

Hoe kom je erachter waar je goed in bent? In dit artikel volgen tips om jouw talenten te ontdekken. Ook jij hebt skills en goede eigenschappen die voor een bedrijf van ongekende waarde kunnen zijn!

1. Waarvoor hebben mensen jou nodig?

Het kan zijn dat jij zelf niet goed ziet waar je talenten liggen, maar misschien zien andere mensen het wel. Waarvoor vragen mensen jouw hulp? Juist die hulpvragen laten zien waar jouw kwaliteiten liggen. Misschien hebben mensen een luisterend oor nodig, willen ze graag gebruik maken van jouw handige handjes of moet je kritisch naar een planning kijken. Het zijn allerlei taken die laten zien waar jij goed in bent.

2. Waar word je enthousiast van?

Waar ligt jouw hart, je passie, je ambitie? Help je graag andere mensen? Ben je graag met allerlei taakjes in huis aan de gang? Vind je het fijn om te plannen en te organiseren? Vaak zijn de dingen waar je enthousiast over bent, ook de dingen waar je goed in bent. In je passie ligt je kracht.

3. Heb je anderen om advies gevraagd?

Je eigen talenten zien (of erkennen) is lastig. Maar onthoud; je staat er niet alleen voor. Je kunt advies inwinnen bij je (oude) collega’s, je vrienden of je familie. Als je naar jezelf kijkt, ben je vaak op zoek naar uitzonderlijke talenten, maar juist de laagdrempelige kwaliteiten zijn waardevol. Het zijn de eigenschappen die voor jou super gewoon zijn, maar voor anderen heel belangrijk zijn.

4. Wat is voor jou heel makkelijk?

Heb jij binnen no time een prachtig liedje op papier? Weet jij in een paar minuten tijd een waanzinnige speech neer te zetten? Ben je gek op entertainment en anderen vermaken? Dingen die je gemakkelijk afgaan, betekent niet dat dat bij anderen net zo gemakkelijk afgaat. Kijk niet te kritisch naar jezelf. Op zoek gaan naar buitengewone talenten hoeft niet.

5. Welke vaardigheden doe je snel op?

Op de middelbare school is het vaak vrij snel duidelijk waar je minder goed in bent en waar je wel goed in bent. Wanneer je een wiskunde fanaat was, dan was het oppakken van nieuwe theorieën en het oplossen van ingewikkelde formules geen probleem voor jou. Dit principe gaat vandaag de dag nog steeds op. Vaardigheden die je snel onder de knie hebt, zijn vaak onderdelen van een mooie talent die jij bezit. Denk daarom goed na over jouw vaardigheden. Wat pik jij snel op? Welke skills ontwikkel je goed?

Tot slot: ga aan de slag met jouw talenten

Weet je waar je goed in bent? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met jouw talenten. Ga op zoek naar functies waarbij jouw kwaliteiten van toegevoegde waarde zijn. Zo kan je gericht op zoek gaan naar een baan die bij jou past!