Bladeren Adzuna Blog »

Een goede indruk op je eerste werkdag

Je eerste werkdag is altijd spannend. Het is je niet helemaal bekend wat je te wachten staat. Je krijgt te maken met een nieuwe werkomgeving, met nieuwe mensen en met een andere cultuur. Bovendien moet je aan de gang met taken die je niet helemaal bekend zijn.

Deze combinatie van allerlei nieuwe dingen is natuurlijk best eng, en een beetje zenuwachtig zijn hoort er bij. Je wilt een goede indruk maken op je eerste werkdag. Alleen hoe maak je een goede indruk tijdens je eerste dagen bij een nieuwe baan? In dit artikel krijg je diverse tips aangereikt voor een goede indruk op je eerste werkdag.

1. Wees positief

Het is belangrijk om positief te zijn. Benadruk hoe mooi je de werkplek vindt. Vertel leuke verhalen over je leven. Voorkom dat je je ongemakkelijk voelt bij fouten of onhandigheden. Iedereen maakt fouten in het begin. Lach erom en ga daarna gewoon verder. Zeg iets aardigs tegen je collega of over de locatie. Het lijken kleine dingetjes, maar in z’n totaliteit zorgen ze voor een goede eerste indruk.

2. Laat jezelf zien

Je bent nieuw in een organisatie, en natuurlijk wil iedereen je leren kennen. Dat betekent natuurlijk niet dat je honderduit moet gaan praten over jezelf, maar het is wel belangrijk om iets over jezelf te vertellen. Vertel meer over je interesses en je dagelijkse leven. Je wordt interessanter en aansprekender wanneer mensen meer over je weten.

3. Toon interesse in de ander

De eerste werkdag draait niet alleen om jou. Als nieuweling is het goed om de organisatie en de mensen te leren kennen. Wees oprecht geïnteresseerd en stel andere mensen vragen en ga in op hun verhalen.

4. Doe actief mee met gesprekken

Als het pauze is, of wanneer er een vergadering is, houd je kaken dan niet stijf op elkaar. Laat zien dat jij er ook bent, en participeer. Een goede indruk wordt mede bepaald door hoe jij meedraait in een organisatie.

5. Wees niet verlegen

Je eerste werkdag is altijd een beetje eng. Het liefst kijk je de kat uit de boom. Dat is natuurlijk goed, want je moet de bedrijfscultuur leren kennen. Alleen enorme verlegenheid maakt je passief en afwachtend. Dat maakt niet zo’n goede indruk. Zorg daarentegen voor een proactieve houding.

6. Leer de huisregels

Iedere organisatie heeft z’n eigen huisregels. Bij het ene bedrijf moet je verplicht buiten roken. Bij de andere organisatie is het gebruikelijk om vaste plekken aan te houden. Het is belangrijk om je vast te bijten in de geschreven en ongeschreven regels van de organisatie.

7. Kom op tijd

Een goede indruk maken op je eerste werkdag start bij op tijd komen. Het klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar door op tijd te komen laat je zien dat jij je wilt inzetten en laat je een positief signaal achter.

8. Wees jezelf

Het allerbelangrijkste om een goede indruk op je eerste werkdag te maken is door vooral dichtbij jezelf te blijven. Wanneer je je anders voordoet, creëer je de onjuiste verwachtingen in de toekomst. Dat is confronterend. Niet alleen voor jou, maar ook voor je collega’s.