Bladeren Adzuna Blog »

Tips voor oudere werkzoekenden

Solliciteren als je oud bent is soms iets om moedeloos van te worden.

Wanneer je op leeftijd bent, is het vinden van een baan vrij moeilijk, maar niet onmogelijk. Om je verder te helpen in je zoektocht naar een baan, volgen in dit artikel verschillende tips voor oudere werkzoekenden. De juiste baan is er ook voor jou!

1. Leg de nadruk op je ervaring

Als je wat ouder bent, heb je heel wat jaren achter je liggen met heel veel werkervaringen. Dat is natuurlijk hartstikke goed en mooi meegenomen, maar je kan daardoor ook de mist ingaan. Het is belangrijk om je te focussen op de werkervaringen die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Als je solliciteert op de functie ‘ICT medewerker’, dan is het niet zo interessant om te vertellen dat je ooit gewerkt hebt als oppasser bij een gastouderopvang.

2. Werk je Curriculum Vitae bij

Laat in een oogopslag je werkervaring en vaardigheden zien met je Curriculum Vitae. Het updaten van je CV is één van de belangrijkste stappen die je moet ondernemen als je gaat solliciteren. Als senior ben je juist van waarde, omdat je zoveel werkervaring hebt en vaardigheden hebt ontwikkeld. Laat dat zien aan je toekomstige werkgever. Bovendien hoef je niet per se je leeftijd te vermelden. Zet een foto bij je CV neer. Dat is sprekender en persoonlijker.

3. Maak gebruik van je netwerk

Als 40-plusser kan je ontzettend goed gebruik maken van je netwerk. Via via kun je ook een nieuwe baan vinden. Kijk goed rond in je netwerk en kom erachter wie jou goed verder kan helpen bij het vinden van een baan. Tip: LinkedIn kan je goed helpen bij het doorzoeken van je netwerk.

4. Kijk waar je gaat solliciteren

Het is goed om vooraf onderzoek te doen naar een organisatie voordat je je sollicitatiebrief instuurt. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de cultuur en de mensen. Is het een enorm jong bedrijf? Dan kan je je afvragen of jij de juiste match bent. Vaak maken bedrijven op de website de medewerkers zichtbaar. Doen ze dat niet? Dan is er nog een andere optie! Via LinkedIn kun je eenvoudig de werknemers vinden.

5. Het nieuwe solliciteren

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Iets wat paar jaar terug trendy was, is vandaag de dag super ouderwets. Het is belangrijk om je daar goed bewust van te zijn. Blijven hangen in wat jij gewend bent is niet de juiste instelling. Integendeel, laat zien dat jij met de tijd mee gaat. Dit kan op verschillende manieren.

Zorg ervoor dat je op LinkedIn zichtbaar bent. LinkedIn is een ideaal visitekaartje. Je laat daarmee zien dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, en je laat daarmee tegelijkertijd je netwerk, je vaardigheden en je werkervaring zien.

Het nieuwe solliciteren houdt vandaag de dag ook in dat er meer gewerkt wordt met beeld. Een foto meesturen met je sollicitatiebrief werkt enorm goed. Heb je lef? Dan kan je ook een videoboodschap insturen. Wedden dat je dan opvalt!

Zoek je een nieuwe baan? Vind alle vacatures op Adzuna!