Bladeren Adzuna Blog »

Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief?

De ene keer wordt een motivatiebrief verwacht en de andere keer vraagt een werkgever om een sollicitatiebrief. Dat kan best verwarrend zijn, want gaat het dan over dezelfde brieven? Of is een motivatiebrief iets anders dan een sollicitatiebrief? Het antwoord is eenvoudig: er zit een klein verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief. In dit artikel leer jij het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief.

Het grootste verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief

Hoewel een motivatiebrief en een sollicitatiebrief op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Een motivatiebrief gaat in op de ‘waarom vraag’ en een sollicitatiebrief gaat in op de ‘wat vraag’.

In een motivatiebrief geef je aan waarom je de baan wilt. Het gaat er met name om dat je de reden toelicht dat je voor deze werkgever en die baan kiest. Een motivatiebrief is daardoor erg persoonlijk. In een sollicitatiebrief licht je toe wat je allemaal hebt gedaan. Je vertelt in deze brief meer over je werkervaring en je afgeronde opleidingen.

Waarom een motivatiebrief in plaats van een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief dient vaak als toelichting op je Curriculum Vitae. Veel werkgevers hechten daarom niet zoveel waarde aan de sollicitatiebrief en willen liever een motivatiebrief ontvangen. In je Curriculum Vitae kan een werkgever zien wat je kan. In de motivatiebrief kan een werkgever lezen waarom jij graag aan de slag wil bij het desbetreffende bedrijf met die specifieke baan.

Hoe ziet een motivatiebrief eruit?

Je kan uitgebreid ingaan over jezelf. Alleen pas op dat je niet teveel uitweidt over je eigen leven. Vaak wordt een motivatiebrief gevraagd, omdat werkgevers niet zitten te wachten op hele boekwerken aan motivaties. Maak je motivatiebrief daarom niet langer dan één A4.

Wees to-the-point. Het beste is om ongeveer vier alinea’s van vier á vijf regels te schrijven. Het voelt misschien beknopt, maar korte motivatiebrieven worden vrijwel altijd helemaal afgelezen.

Zorg voor een pakkende openingszin waarin jouw motivatie goed naar voren komt. Val op tussen alle andere brieven. Sluit ook af met een goed slot, zodat je in het hoofd van de werkgever blijft hangen. Een goed slot betekent een proactief eind. Laat weten dat je graag uitgenodigd wilt worden voor een persoonlijk gesprek.

Let bij het schrijven van de motivatiebrief natuurlijk wel op correct taalgebruik, foutloze spelling en begrijpelijk taalgebruik. Het is zonde als je die kans op je baan misloopt door een –dt foutje, een misplaatst spreekwoord of te ingewikkeld vakjargon.

Een motivatiebrief en sollicitatiebrief in één

Wanneer er geen motivatiebrief wordt verwacht, is het altijd goed om een motivatiebrief en een sollicitatiebrief te combineren tot één pakkende brief. Kan dat? Ja, heel goed zelfs! Alleen hoe ziet dat er precies uit…?

Vertel waarom je hebt gereageerd, waarom je wilt werken bij dat bedrijf voor die functie en wat jij in te brengen hebt op het gebied van kennis en ervaring. Voorkom altijd dat een sollicitatiebrief een herhaling wordt van je Curriculum Vitae. Maak de brief persoonlijk, betrokken en spreek de lezer direct aan.

Verdere tips voor een goede sollicitatiebrief en / of motivatiebrief

  • Gebruik korte zinnen. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk komma’s hoeft te gebruiken.
  • Schrijf in de actieve vorm. Een brief oogt daardoor persoonlijker en levendiger.
  • Zorg dat je de belangrijke punten vermeld en laat details achterwege.

Vind nu meer dan 250.000 actuele vacatures op Adzuna.