Bladeren Adzuna Blog »

Hoe blijf je gemotiveerd na afgewezen te worden voor een baan

Je dacht: ‘Dit is de baan van mijn dromen’, en hoe GROOT is de teleurstelling dan als je niet wordt aangenomen. Het is goed om je met volle energie te storten in het zoeken naar een baan, maar na afwijzing na afwijzing lijkt je ‘motivatie tank’ op een gegeven moment leeg te raken. Hoe zorg je er dan voor dat je gemotiveerd blijft in je zoektocht naar een baan?

Tip 1: Neem zo nu en dan even rust

Je leven bestaat misschien nu alleen nog maar uit een haastige jacht naar je baan. Als je geen vacatures aan het zoeken bent, ben je wel bezig met het verfijnen van je Curriculum Vitae, het zoeken naar de juiste woorden voor de sollicitatiebrief of aan het dromen over je favoriete job.

Herken jij je hierin? Dan hebben we een tip voor jou: staak je jacht even. Denk aan je gezondheid en neem rust. Houd de kwaliteit van je brieven in de gaten, dat lukt niet meer wanneer je dag in dag uit staart naar je beeldscherm. Voorkom dat je jezelf verliest in een wanhopige zoektocht. Maak een planning voor de dag. Zorg voor afwisseling. Plan ontspannende dingen in. Zorg voor sociale activiteiten en maak iedere dag een paar uur vrij om naar werk te zoeken.

Tip 2: Ga vrijwilligerswerk doen

Vind je geen betaalde baan? Maak jezelf dan nuttig en doe ervaring op met vrijwilligerswerk. Voorkom dat jouw dagtaak alleen nog maar bestaat uit een baan zoeken en werk aan je skills en kennis. Door nieuwe ervaringen op te doen – hetzij onbetaald – maak je meer kans op een baan. Bovendien geeft het een werkgever vertrouwen wanneer jij je ergens onbetaald voor inzet. Het betekent dat je een harde werker bent en gedisciplineerd bent om taken uit te voeren.

Tip 3: Leer van de dingen die niet goed gaan

Wanneer je afgewezen wordt, gaat het aan je knagen. Ligt het aan jou? Aan je werkgever? Aan je sollicitatiebrief? Aan je werkervaring? Een afwijzing is een goed moment om te leren.

Ga ieder aspect van het sollicitatieproces langs. Van je Curriculum Vitae, je werkervaring tot en met je social media profielen en je kleding. Vraag jezelf bij ieder punt af: ‘Wat kan ik hieraan verbeteren?’. Het is misschien eng, maar vraag feedback aan de werkgever en leer van je fouten.

Tip 4: Blijf positief

Tot slot; blijf positief! Ja, het is makkelijk gezegd dan gedaan, maar het is wel de beste tip die je mee kan krijgen. Geen baan hebben betekent niet het einde van de wereld. Daarnaast verschilt het per persoon. De één vindt sneller een baan dan de ander. Iedereen is verschillend. Misschien ben je wel kieskeurig, dan kost het vinden van de beste baan erg veel tijd.

En natuurlijk mag je na een afwijzing even flink de balen erin hebben. Laat het een dagje rusten en ga daarna verder met zoeken. Maak je geen zorgen. Die perfecte baan vind je vast wel! Zie het ook vanaf de zonnige kant en geniet van deze situatie. Straks wanneer je een baan hebt, kijk je verlangend terug naar de periode dat je zonder baan zat.

Zoek meteen verder naar jouw volgende droombaan op Adzuna!