Bladeren Adzuna Blog »

Dingen die je niet wist over het zoeken naar werk in het buitenland

Werkzoekenden in Nederland weten waarschijnlijk goed hoe ze hun CV moeten opstellen en hoe ze zich moeten gedragen op een sollicitatiegesprek. Maar gelden dezelfde regels ook in het buitenland? Kun je op dezelfde manier een baan zoeken in landen als de Verenigde Staten of Brazilië?

Het internationale team van Adzuna stelde een aantal van de opmerkelijke verschillen tussen de verschillende landen samen:

Duitsland – Lachen voor de foto!

Er wordt van kandidaten in Duitsland verwacht dat ze een foto van zichzelf op hun CV zetten. Veel werkzoekenden zullen zelfs bijkomende persoonlijke informatie delen, zoals of ze getrouwd zijn of kinderen hebben.

Verwacht wel niet dezelfde transparantie te krijgen van uw potentiële werkgever. De meeste vacatures krijgen geen enkele salarisindicatie mee.

Brazilië – Hou je bankpas klaar

In Brazilië moet je letterlijk investeren in je toekomstige baan. Het is er namelijk de gewoonte dat werkzoekenden moeten betalen bij de registratie voor ze kunnen solliciteren voor een vacatures. Dit is zeker het geval voor de top vacatures in het land.

Een foto wordt meestal niet toegevoegd aan de CV maar je wordt dan wel weer verwacht om je leeftijd op je CV te zetten, iets waar de meeste Brazilianen trouwens een hekel aan hebben.

De Verenigde Staten – Zeg dag aan vakantie

Werknemers in de Verenigde Staten hebben officieel geen minimum aantal vakantiedagen waar ze recht op hebben. Als er geen vakantiedagen aangeboden worden in de vacature, kun je er maar beter van uit gaan dat je er ook geen zult krijgen. Dus best even nagaan voor je de baan aanneemt. Als je al vakantiedagen krijgen, verwacht je dan ook niet aan meer dan 10 dagen gemiddeld per jaar. Dit is namelijk wat een gemiddelde werknemer krijgt in de VS.

Geduld in de sollicitatieprocedure is ook nodig, het gemiddelde interview proces kan twee of drie sollicitatiegesprekken bevatten en een aantal testen. Voor sommige vacatures moet je een dag uitrekenen om verschillende gesprekken te hebben en mogelijk zelfs te gaan lunchen met je toekomstige collega’s.

Italië – Gelukkig pendelen

Italianen zijn gekend voor hun stijlvolle kleding. Maar wat op de werkvloer echter ook zeer belangrijk is hoe je naar het werk pendelt.

Met een auto of scooter naar het werk komen is vaak wat het verschil maakt tussen junior of senior functiess, bijvoorbeeld voor accountants, advocaten en dergelijke. Dus als u echt wilt weten hoe je op kantoor aanzien zult worden, controleer dan even of je een bedrijfswagen krijgt met de nieuwe baan.

Zuid-Afrika – Vaardigheden die nodig zijn

Net zoals in het Nederland worden persoonlijke gegevens zoals leeftijd en zelfs uw adres vaak uit het CV weggelaten om discriminatie te vermijden in het vroege stadium van het wervingsproces. In Zuid-Afrika zijn er ook verschillende organisaties die controleren of kandidaten met de juiste kwalificaties gelijke kansen krijgen voor een baan.

Maar door een sterk tekort aan vaardigheden geraken sommige vacatures niet ingevuld en zijn er vaak kandidaten uit het buitenland nodig. Als je zin hebt om je carrière naar Kaapstad te brengen, is het ‘Critcal Skills Work’ visa zeker interessant om naar te kijken.

Vind vandaag nog interessante vacatures in Nederland, Duitsland, Brazilië, de VS, Italië  of Zuid-Afrika!