Bladeren Adzuna Blog »

Wanneer zijn de beste en slechtste periodes van het jaar om te solliciteren?

Als je op zoek bent naar je volgende baan en de luxe hebt om te kiezen wanneer je op zoek gaat, is het handig om te weten wanneer je tijdens het jaar meer kans maakt om aangenomen te worden. Want net zoals met zoveel dingen in het leven, kan timing alles zijn.

Minder vacatures – minder sollicitanten

December is een maand wanneer veel bedrijven het wat rustiger aan doen. Mensen zitten met hun gedachte al bij de feestdagen en niet bij het werven van nieuwe werknemers. De cijfers van Adzuna tonen dat in december 2016 de maand met de één na minste nieuwe vacatures.

Echter tonen de cijfers van Adzuna ook dat veel minder mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan in de aanloop naar Kerstmis. Met minder werkzoekenden tijdens deze periode komen er dus ook minder sollicitaties binnen bij de bedrijven. Een goede periode dus om je sollicitaties net wel te versturen. Zet een aantal e-mail alerts op, zodat je de laatste nieuwe vacatures ontvangt en kijk of er een interessante vacature binnenkomt. Dan kan je zelf zorgeloos uitkijken naar de feestdagen.

Een soortgelijk patroon verschijnt in augustus: met veel mensen op zomervakantie vertraagt ​​het werven. Dus, terwijl jij klaar bent voor iedere interessante aanbieding die binnenkomt, voel je je niet schuldig om van het warme weer te genieten. Wacht gewoon op een top aanbieding die in je e-mail verschijnt.

Nieuw jaar, nieuwe baan?

Januari is een maand waarin zeer veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. Iedereen heeft dankzij de nieuwe goede voornemens weer zin om aan de slag te gaan. Solliciteren in januari heeft echter een groot nadeel, het duurt even voor bedrijven weer op volle toeren draaien en nieuwe vacatures plaatsen in het nieuwe jaar. De cijfers van Adzuna tonen dat het een aantal weken kan duren voor het aantal nieuwe vacatures die geplaatst worden echt toeneemt. Alle beschikbare vacatures ontvangen dus extra veel sollicitaties, waardoor je kans om aangenomen te worden afneemt in januari.

Dit maakt februari net één van de beste maanden om op zoek te gaan naar een nieuwe job. De meeste actieve werkzoekenden die in het begin van januari naar een baan begonnen zoeken, zijn dan al minder op zoek naar een nieuwe baan, of hebben een baan gevonden. Verder tonen de cijfers van Adzuna ook dat er in februari van 2017 net geen 11.000 vacatures meer beschikbaar waren in februari ten opzichte van januari.

Ken uw sector

Het type baan en de sector waarin u graag een baan wilt kan een zeer grote impact hebben op het success van uw zoektocht naar een nieuwe baan.

Bijvoorbeeld zien we een grote toename in vacatures voor starters in mei tot september wanneer veel bedrijven afgestudeerden hopen aan te trekken. Dat maakt dat er veel vacatures beschikbaar zijn voor afgestudeerden tijdens de zomermaanden, net wanneer de pas-afgestudeerden even nog niet aan solliciteren denken. Starters die op zoek willen gaan naar een eerste baan beginnen best eerder in het jaar al rond te kijken in de arbeidsmarkt.

Een volgende typische sector dat een sterke seizoenaliteit kent is de logistieke sector. Vanaf oktober neemt het aantal logistiek vacatures sterk toe om de online shopping drukte van eind november en december op te kunnen vangen. Dus als je net hier een baan wilt, begin je best al vanaf september uit te kijken naar de nieuwe vacatures.

In het onderwijs is er een duidelijke toename in vacatures voor docenten in de periode van april tot en met juni. Ter voorbereiding van het nieuwe schooljaar dat van start gaan in september, worden de vacatures voor het nieuwe schooljaar al vanaf april geplaatst. Zo proberen scholen ervoor te zorgen dat de vacatures ingevuld zijn voor augustus.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van sector-specifieke periodes die een grote impact hebben op je kansen om een nieuwe baan te vinden.

Enkele laatste tijdige tips

  • Maak het meeste van de ‘business-as-usual’-maanden: De maanden waar je gewoonlijk het best naar een nieuwe baan zoekt zijn oktober, november, februari en maart. Tijdens deze maanden is het voor de bedrijven business-as-usual en worden er veel nieuwe vacatures geplaatst, goede periode dus om op zoek te gaan naar de nieuwe baan.
  • Een CV, klaar om te scoren: Zorg ervoor dat je CV op punt staat voor je begint te zoeken naar werk, zo kan je meteen solliciteren voor alle interessante vacatures.
  • Eerste ervaring: tijdelijke banen zijn mogelijk niet waar je naar op zoek bent, maar ze kunnen je wel de nodige ervaring geven voor de baan die je uiteindelijk wél wilt. Maak gebruik van periodes wanneer er veel vraag is naar werknemers om die kostbare ervaring op te doen!

Tenslotte, is de belangrijkste tip: maak geen excuses. Er is zelden een ideale tijd om op zoek te gaan naar jouw droombaan. Het is echter nooit te laat of te vroeg! Dus polish je CV op en start vandaag met het vinden van jouw volgende baan op Adzuna!