Bladeren Adzuna Blog »

4 Banen die 10 jaar geleden niet bestonden

Als jij aan jouw grootouders vraagt of zij weten wat een IOS Developer is, zullen zij vast en zeker heel lang nadenken en uiteindelijk het antwoord nee geven. Of vraag eens of zij weten wat een Beachbody coach is, daar zullen ze vast om lachen. sidenote: Beachbody coach is nog niet zo populair in Nederland. Zoveel banen van nu bestonden 10 jaar geleden helemaal niet. Wij hebben 4 banen op een rij gezet die 10 jaar geleden niet bestonden.

Uber Chauffeur 
Voordat Uber bestond had je natuurlijk de “normale” taxi’s. Taxi’s waren vaak wat duurder, je wist nooit wat je qua prijs kon verwachten en je kon ook nooit zo goed zien of die nou goed reed of niet. Toen kwam Uber is 2009, je kan een schatting zien hoeveel jouw rit zal kosten, hoe de uber chauffeur rijdt en hoe lang het duurt voordat hij er is. Daarnaast gaat alles digitaal en wordt het geld gewoon van je rekening afgeschreven, ook geen geknoei meer met geld dus! Daarnaast heeft Uber de afgelopen jaren ook voor veel nieuwe banen gezorgd omdat de criteria voor een Uber chauffeur niet erg ingewikkeld zijn. Vooral in de Verenigde Koninkrijk en Verenigde Staten wordt Uber veel gebruikt.

Social Media Specialist
10 jaar geleden wisten mensen niet eens wat social media was en tegenwoordig huren bedrijven social media experts in om hun kanalen te beheren. Een social media specialist is iemand die de social media van een bedrijf op een professionele manier bijhoudt, daarnaast analyseren zij de content die ze plaatsen en wat het beste gedaan kan worden. Op het eerste gezicht klinkt het als een makkelijke baan, maar als social media specialist moet je inspelen op Real Time en ben je altijd bezig met het bijhouden van de kanalen. Terwijl bedrijven vroeger adverterden in kranten, zou het tegenwoordig niet zoveel effect meer hebben. Social media is waar veel bedrijven nu aanwezig op zijn.

UX Designer
De roots van UX designer komt al uit 1940, toen waren ze gefocust op het gebruiksvriendelijk maken van mens en machines. UX Designers zorgen ervoor dat technologie producten gebruiksvriendelijk worden. Ze houden zich bezig met het ontwerpen van betekenisvolle en aangename gebruikservaring, voor website, software programma’s, apps en games.

IOS Developer
Toen de eerste Iphone in 2007 werd gelanceerd in de Verenigde Staten had je nog geen App store laat staan apps. Je moest het doen met de enkele apps die op je telefoon al stonden, denk maar aan Safari, YouTube en Google Maps. Qua uiterlijk is de Iphone in 10 jaar tijd niet veel veranderd, de grootste veranderingen zijn intern. Waar ze in 2008, anderhalf jaar na het lanceren van de eerste Iphone, begonnen met 800 app’s voor de appstore kan je er tegenwoordig 2.2 miljoen apps krijgen. Door de vraag naar apps was natuurlijk ook de vraag naar IOS Developers gestegen. Naast IOS developer heb je ook app developers voor Android.

Ben jij iemand die helemaal niks voelt voor de moderne baan? Gelukkig hebben wij ook banen die 10 jaar geleden er wel al waren, kijk snel op Adzuna.