Bladeren Adzuna Blog »

Een baan vinden als starter

map glasses photographs camera

Je bent net afgestudeerd en er waait een hele wereld van baanmogelijkheden voor je open. Waar zal ik beginnen met kijken? Hoe benader ik mijn eerste baan? Om ontevredenheid te voorkomen in je werkleven, is het belangrijk om te weten wat je wil. Dat is echter bij de ene makkelijker dan bij de ander. Als eerste is het belangrijk om te weten of je überhaupt tot de groep ‘starter’ behoort.

Ben jij starter?

Om in aanmerking te komen als starter ben je:

 • in het bezit van een MBO, HBO of WO diploma.
 • op zoek naar een vaste baan.
 • open voor traineeships en begeleiding.

Hiernaast beschik je over:

 • een sterke beheersing van de Nederlandse taal.
 • een goede beheersing van de Engelse taal.*
  *25% van de bedrijven vraagt om goede beheersing Engels op basis van ongeveer 4.000 vacatures.

Voor- en nadelen als starter in groot of klein bedrijf

Naderhand van de bovengenoemde punten weet je nu of je een starter bent of niet. Als je eenmaal begint met werken, is het natuurlijk belangrijk om de verschillen te weten tussen werken in een klein of groot bedrijf. Sommige mensen willen graag structuurlijk werken, terwijl anderen juist flexibel willen werken. Sommigen vinden het prima om in de achtergrond te werken, terwijl andere mensen juist zichzelf willen laten zien. Hieronder zijn een aantal voor- en nadelen van het werken in een klein en groot bedrijf.

Kenmerken Klein bedrijf Groot bedrijf
Taken Iedereen moet meer verschillende taken doen Iedereen moet vaak minder verschillende taken doen
Doorgroeimogelijkheden Minder vaak doorgroeimogelijkheden Vaker doorgroeimogelijkheden
Bedrijfsstructuur en processen De bedrijfsstructuur staat vaak niet helemaal vast en de processen zijn minder vast. Het bedrijf heeft een vaste structuur en strikte processen
Communicatie Snel en gemoedelijker Langzamer en professioneel
Invloed Jouw werk zal meer kans hebben om directe invloed te hebben op het bedrijf. Jouw werk zal minder kans hebben om directe invloed te hebben op het bedrijf.
Arbeidsvoorwaarden Basis voorwaarden zijn geregeld, secundaire voorwaarden zijn niet altijd voorzien. Secundaire voorwaarden (zoals pensioenregeling) zijn ook geregeld
Instapsalaris Soms onder het marktgemiddelde Meestal in lijn met de markt

Waar je als starter moet beginnen

 starting job cv skills experience

 Je CV
Je Curriculum Vitae is een samenvatting van je werkervaring, opleiding en vaardigheden. Heb je een CV die een beetje stof aan het verzamelen is? Dan is het misschien tijd om het op te frissen met deze tips:

 • Zorg voor een simpele layout en zakelijke lettertype zoals Arial zodat screening programma’s je CV ook goed kunnen lezen.
 • Voeg personalia (naam, geboortedatum, contactgegevens), opleidingen en werkervaring toe.
 • Voeg ook overige zaken toe zoals vaardigheden, talen, activiteiten en hobbies.
 • Mocht je een referentie hebben van je vorige werkgever, zet het erbij! Bespreek dit wel met je vorige werkgever.
 • Een foto kan soms een leuke toevoeging zijn aan je CV (meestal staat het erbij of het wel of niet hoeft).


letter motivation white paper pen

Je Motivatiebrief
Je sollicitatiebrief is net zo belangrijk voor een bedrijf als je CV. Deze brief bevat namelijk kort gezegd, de reden waarom jij daar wil werken en waarom jij denkt dat je een goede toevoeging zou zijn. Hieronder zijn een aantal tips die jouw motivatiebrief onderscheidend kan maken:

 • Schrijf een goede openingszin om aandacht te trekken.
 • Zorg voor een inleiding, midden en een slot met een passende schrijfstijl van het bedrijf.
  – In je inleiding schrijf je waarom je die baan graag wil, wat je hoopt uit de ervaring te halen en wat je zelf kan bieden aan het bedrijf met je sterkste punten.
  – In het midden schrijf je in ietsje meer detail over je ervaringen, opleidingen, vaardigheden, kwaliteiten en eventueel je hobbies.
  – In je slot schrijf je op een andere manier de sterkste punten als opsomming waarom je die baan graag wil en waarom jij bij die functie goed past.
 • Eindig je slot met een aandachttrekkende afsluitingszin.
 • Voeg je CV op een andere pagina toe.


camera photographs man selfie
Maak een portfolio
Een portfolio kan gezien worden als een soort instapkaartje waarbij je je vaardigheden en jezelf kan laten zien. Dit is een aspect die jou kan onderscheiden van de rest. Heb je grafische ontwerpen, tekeningen of goede scripts geschreven? Upload ze met een online programma of maak het zelf om het nog unieker te maken. Volg deze tips voor een onderscheidend portfolio:

 • Varieer je werk: heb je meer dan één soort type werk dat je maakt? Laat het zien. Hoe meer gevarieerd werk je laat zien, hoe beter je het beeld van jezelf en vaardigheden neerzet.
 • Geef korte omschrijvingen van je werk: zo kan de werkgever zien wat voor invloed je hebt gehad op gezamenlijke- en individuele projecten.
 • Zorg dat je portfolio je persoonlijkheid laat zien: voeg persoonlijke kenmerken toe.
 • Maak een slimme layout: zorg dat je je gevarieerde werk op een nette manier weergeeft.

Maak een profiel op LinkedIn
Tegenwoordig is LinkedIn een belangrijke speler op de social media markt. Je kan een professioneel profiel opstellen met informatie van je onderwijs, werkervaring, vaardigheden, prestaties en hobbies.

 • Voeg een professionele foto toe.
 • Vul je CV gegevens in op je profiel: het mooie hiervan is dat er veel vacatures beschikbaar zijn waar je op kan solliciteren met je LinkedIn CV.
 • Volg bedrijven waar je geïnteresseerd in bent.
 • Maak connecties met mensen uit je omgeving, school of bedrijven waar je gewerkt hebt.

sollicitatie formulier tips application

Sollicitatie Tips
Je hebt een frisse CV, een overtuigende motivatiebrief, een unieke portfolio en een professioneel LinkedIn profiel. Je hebt op verschillende banen gesolliciteerd die je interessant lijken. Mocht je uitgekozen worden voor een interview, is het nu dan tijd om je voor te bereiden op sollicitatiegesprekken. Hieronder zijn een aantal belangrijke tips om in gedachte te houden:

 • Maak kennis met het bedrijf: Hun geschiedenis? Hun doel? Wat zijn hun bedrijfswaarden?
 • Draag nette kleding voor een goede eerste indruk. Vergeet niet om je er comfortabel in te voelen en wees altijd jezelf.
 • Profileer jezelf: laat zien waar je voor staat.
 • Luister goed naar de vragen die gesteld worden en geef daarbij passende antwoorden.
 • Schrijf vóór je sollicitatiegesprek een paar vragen op en stel ze.
 • De laatste indruk is net zo belangrijk als de eerste indruk, dus hou het positief en vergeet niet om handen te schudden.

Mocht je nog uitgebreider tips voor je CV en sollicitatie willen bekijken, kijk eens op: link.

Soorten programma’s voor starters

Deze programma’s zijn zeker belangrijk en kunnen al een groot verschil maken. Maar soms is het makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je het gevoel dat je nog niet weet wat je voor de rest van je leven wil doen? Gelukkig zijn er speciale programma’s die jouw keuze makkelijker kunnen maken. Deze programma’s heten traineeships en gaan vanuit het bedrijf zelf of in samenwerking met een traineeship corporatie. De belangrijkste punten waar begeleiders naar kijken zijn vaardigheden, persoonlijkheid, interesses en ervaring. Op het moment dat deze punten bevestigd zijn, kan er verder gewerkt worden aan het ontwikkelen van je zowel zwakke als sterke punten, om uiteindelijk in de richting van je perfecte baan te komen.

 • Traineeships vanuit het bedrijf zelf:
  Sommige bedrijven ontwikkelen hun eigen trainingsprogramma met behulp van persoonlijkheidsmodellen zoals Insights Model.
  – Zelf geïntegreerd programma gemeten door een persoonlijkheidsmodel.
  – Geen erkend programma.
 • Young Executive Programme (YEP):
  Is een erkend trainingsprogramma. Dit programma kan een half jaar tot aan drie jaar duren. Dit ligt aan tot welke positie je opgeleid wordt. Mocht je bijvoorbeeld opgeleid worden van een postmedewerker tot aan een manager van het postbedrijf, kan dat tot aan drie jaar duren.
  – Bestaat uit 5 modules.
  – Om het proces te meten wordt er een Birkman Carrière Persoonlijkheidstest gebruikt.
 • EU Traineeships: 
  Is een erkend en betaald trainingsprogramma waar je deel aan kan nemen als je graag in de EU-commissie ervaring op wil doen. Deze traineeships duren ongeveer 5 maanden en worden volledig betaald. Daarnaast worden de transportkosten vergoed.
  – Periodes oktober t/m februari of maart t/m juli.
  – Ervaring met wonen in het buitenland is een pré.
  – Sollicitatieprocedure bestaat uit 2 stappen: registreren en het EU-sollicitatieformulier invullen.
 • TalentWings ProCam:
  TalentWings is een trainingsprogramma bestemd voor afgestudeerde academici en hbo’ers. Door middel van een questionnaire die ingevuld moet worden samen met een coach, wordt er bepaald welke carrière richting het beste voor je is ten opzichte van je vaardigheden, persoonlijkheid enzovoort.
  – TalentWings helpt je met de voorbereiding op sollicitatiegesprekken.

Belangrijke aandachtspunten voordat je aan je baan begint

Gelukkig, nu heb je na al die training een baan kunnen vinden! Een baan komt wel met een aantal punten waar je op moet letten.

Zet je studentenreisproduct tijdig stop
Je bent eindelijk afgestudeerd en mag dus officieel niet meer gratis reizen. Als je toch besluit om gratis te reizen kan je hoge boetes oplopen. Zorg er dus voor dat je je studentenreisproduct op tijd stopt.

Overeenkomst werkgever en werknemer
Er bestaan bepaalde arbeidsvoorwaarden als je eenmaal begint met werken bij een bedrijf. Deze afspraken worden vastgesteld in een arbeidsovereenkomst. Hieronder vind je bepaalde aspecten die in je contract besproken zullen worden:

 • De naam en het adres van het bedrijf.
 • Jouw functie en takenomschrijving.
 • Contracturen (datum van indiensttrekking, lengte van contract, uren dat je per dag/maand werkt).
 • Salarisregeling en datum uitbetaling.
 • Vakantiedagen, bonus of pensioenregeling als het van toepassing is.
 • Opzeggingstermijn.

Naast de informatie en de afspraken tussen jou en je werkgever, is er ook een collectieve arbeidsovereenkomst(CAO). Hier staan algemene wetten in zoals minimumloonwet, arbeidstijdenwet en wet Arbeid en Zorg.

Belasting
Op het moment dat je gaat beginnen met een nieuwe baan, krijg je uiteraard een salaris. Om ervoor te zorgen dat je legaal kan blijven werken in Nederland, moet je belasting gaan betalen. De werkgever moet belasting betalen om jou in dienst te nemen en jij moet belasting betalen om officieel in dienst te zijn.

 • Uitzondering: ondanks bepaalde uitzonderingen, heb je geen recht op de Nederlandse pensioenregeling als je in het buitenland werkt.

Verzekeringen
Collectieve ziektekostenverzekering: In Nederland is een basisverzekering verplicht. Dit betekent dat je ook verzekerd bent voor ongevallen als je gaat werken. Soms is het lastig om te weten welke zorgverzekering het beste is, waardoor veel werkgevers een collectieve zorgverzekering bieden. Voordelen hiervan zijn:

 • Korting op je basisverzekering.
 • Korting op je aanvullende verzekering (mocht het van toepassing zijn).
 • Afstemming van de zorgverzekering op je werkzaamheden binnen het bedrijf.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Deze wet zorgt ervoor dat als je niet meer in staat bent om te werken, je niet ineens zonder een inkomen zit. Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

 • Je hebt een ziekte die je hindert. *
 • Je hebt een ongeluk gehad.*
 • Je bent zwanger.

*Ziektes of ongelukken gelden zowel op werk als buiten werk.

Overzicht van startersbanen in Nederland

Als pas afgestudeerde persoon, is het belangrijk om te weten waar de bedrijven op zoek zijn naar starters. Hieronder heeft Adzuna een overzicht van alle startersbanen in Nederland met betrekking tot de sectoren, het aantal vacatures beschikbaar, gemiddeld bruto salaris en de 3 top steden om in te werken. *

Sector Aantal Vacatures Beroep/Gemiddeld Salaris (bruto) Top 3 Steden
Bouwkunde
Industrie
1.170 Monteur : €1.500
Fysische Analist: € 2.500
Mechanical Engineer: € 2.800
Utrecht, Eindhoven, Albrandswaard

 

Marketing 424 Online Marketing: €2.500
Marketing Coordinator: €2.500
On-site Advertiser: €2.500
Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven
ICT 407 PHP Programmeur: 2.200
NET Ontwikkelaar: €2.600
C# Developer: €3.000
Amsterdam, Rotterdam,
Delft,
Sales 328 Klantenservice Medewerker: €1.500 Sales Support: € 2.100
Binnendienst Medewerker: €2.500
Amsterdam, Rotterdam, Utrecht
Accounting/Finance 297 Assistant Accountant: €1.750
Junior Assistant Accountants: €1.750
Controller: €2.500
Amsterdam, Rotterdam, Utrecht
Administratief 158 Medewerker Backoffice: €2.000
Medewerker Binnendienst: €2.300
Financial Administrator: €2.800,
Amsterdam, Utrecht, Rotterdam
Logistiek 118 Logistiek Commerciële Starter: €2.250
Supply Chain Starter: €2.300
Fulltime Orderpicker: €1.500
Amsterdam,
Rotterdam, Albrandswaard

* Op basis van ongeveer 4.000 starter vacatures in de Adzuna database in December 2016.

Bekijk hier een aantal actuele vacatures voor starters in Nederland:

Of vind nu jouw eerste baan op Adzuna!