Bladeren Adzuna Blog »

Werken vanuit huis? Bekijk de ruim 600 vacatures!

Werken vanuit huis, vele professionals dromen er van. In de Adzuna database hebben we ruim 600 uitdagende vacatures staan die je vanuit je eigen huiskamer kan vervullen. En dat voor een gemiddeld aangeboden maandsalaris van €3365,- per maand.

Het percentage bedrijven dat thuiswerken als secundaire arbeidsvoorwaarde bieden stijgt de afgelopen jaren gestaag. Voor zowel de werknemer als de werkgever zitten er verschillende voor- en nadelen aan.

Voor- en nadelen thuiswerken

tw22

Een groot voordeel van thuiswerken is dat de werknemer geen reistijd heeft. Dit is niet alleen voor de werknemer fijn maar ook voor de doorvoer van verkeer in steden en op snelwegen. Voor de werkgever is er vooral een financieel voordeel. Reiskosten hoeven nu niet vergoed te worden. Ook de motivatie van het personeel is vaak hoger wanneer hen de kans wordt geboden om vanaf thuis te werken. Zij vinden het over het algemeen makkelijker om een balans te vinden tussen werk en privé.

Aan de andere kant, voor de werknemers die thuis willen werken is het noodzakelijk om een duidelijke routine vast te stellen. Ook heldere regels en randvoorwaarden zijn van belang om van het thuiswerken een succes te maken. Investeren in regelmatige en duidelijke communicatie en werkprocedures zijn daarnaast essentieel.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die thuiswerken 25% minder kans hebben om promotie te maken dan mensen die op het kantoor werken. Dit komt voornamelijk omdat de werkgever minder zicht heeft op wat de werknemer doet. Dit beeld verandert echter langzaam naarmate de cultuur van productiviteitsverbetering zich steeds meer focust op zichtbare resultaten.

De meeste ‘thuiswerk’ vacatures zijn te vinden in de ICT en de bouwkunde sector. Het aantal flex- en thuiswerkers groeit in Nederland. Dit als onderdeel van het nieuwe werken. Maar niet alleen het aantal vacatures voor thuiswerken groeit, ook het aantal freelancers en zzp’ers groeit die vanuit huis werken . In Nederland zijn er al ruim 800 actuele vacatures beschikbaar. Voor zzp’ers zijn dit er meer dan tweeduizend! Het totaal aantal zzp’ers lag eind 2016 op ruim 1.000.000.