Bladeren Adzuna Blog »

De kunst van vacatures zoeken

Het zoeken naar geschikte vacatures kan soms net zo tijdrovend zijn als een full time baan.  We proberen om de beste plek te zijn om te starten met het zoeken naar een baan. Daarvoor doorzoeken we honderden websites zodat je dit niet zelf hoeft te doen en we verzamelen duizenden vacatures waardoor je elke baan, overal kunt vinden via Adzuna.

Maar een gigantische verzameling met vacatures maakt het vinden van die ene droomjob niet altijd makkelijker. Hoe vind je nu die ene vacature die je op het lijf geschreven is tussen al die andere banen? Geen nood, met onze slimme zoekopties vind je zelfs een speld in een hooiberg. Lees hieronder hoe het werkt.

Filter je resultaten

Filter je resultatenWanneer je begint met het zoeken op Adzuna vragen we je altijd naar Wat? en Waar? je op zoek bent. Afhankelijk van je zoekopdracht, levert dit in de meeste gevallen vrij veel resultaten op. Aan de linkerkant naast de zoekresultaten bieden we je daarom altijd een aantal filteropties aan, waarmee je jouw zoekresultaten snel kunt verfijnen. Als je bij Waar? hebt gezocht op provincie, kun je bij Locatie een stad selecteren waarin je bij voorkeur wilt werken. Onder Categorie kun je aangeven in welke branche je wilt werken en via Bedrijf filter je op werkgever.

Hoewel je via filters je resultaten snel kunt verfijnen, kunnen er desondanks nog een groot aantal vacatures overblijven. Onze tip is daarom om je zoekopdracht zo specifiek mogelijk te formuleren. Zo levert Online marketing in Amsterdam al een stuk minder en relevantere resultaten op dan Marketing.

Uitgebreid zoeken

Wanneer je op zoek bent naar een baan die je op het lijf geschreven is, heb je soms meer woorden nodig dan enkel Wat?. Je zoekt bijvoorbeeld een baan die aansluit bij jouw specifieke competenties of je wilt juist vacatures uitsluiten waarin om ervaring gevraagd wordt waarover jij niet beschikt. Daarom bieden we je de optie Uitgebreid zoeken. Hiermee kun je gebruik maken van alle slimme zoekopties en kun je elke vacature boven water krijgen. Hieronder leggen we je alle opties uit.

Vind elke baan, overal - via Uitgebreid zoeken

Inclusief al deze woorden
Dit is de standaard zoekopdracht, maar die werkt niet helemaal hetzelfde als de Wat? zoekfunctie. Een zoekopdracht in dit veld levert je alle vacatures die al jouw zoekwoorden bevatten in de hele vacaturetekst, terwijl het Wat? zoekveld resultaten geeft als je zoekwoorden in dezelfde zin staan. Dit geldt dus als je zoekt op meer dan één zoekwoord. Als je op zoek bent naar een baan in social media, zul je weinig relevante vacatures vinden als ‘social’ en ‘media’ niet in dezelfde zin staan, maar als een zoekt op ‘verpleegkundige parttime’ vind je met dit veld veel meer relevante velden. Veel werkgevers vermelden vaak in een aparte zin dat de baan ook parttime beschikbaar is.

Overeenkomst met exact deze zin
Hiermee zoeken we naar vacatures die exact overeen komen met de zin die je opgeeft. Hoewel dit eenvoudig lijkt, is dit misschien de meest krachtige zoekoptie in Adzuna. Het vraagt echter wel dat je goed nadenkt over wat je precies wilt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een baan als account manager met een lease-auto, dan kun je via exact zoeken alle vacatures vinden die er één als arbeidsvoorwaarde hebben.

Wanneer je via de standaard zoekfunctie zoekt op ‘account manager lease-auto‘ vind je vooral account management banen met ‘lease-auto‘ in de titel, zoals ‘Account Manager Auto Lease‘. Zoek je echter via uitgebreid zoeken op ‘Account manager‘ via Inclusief al deze woorden en ‘een lease auto‘ in Overeenkomst met exact deze zin, dan krijg vind je vooral account manager functies met een lease-auto als arbeidsvoorwaarde. Probeer dus te bedenken hoe hetgeen waar je naar op zoek bent, waarschijnlijk staat beschreven in de vacaturetekst.

Inclusief ten minste een van deze woorden
Deze zoekoptie is vooral geschikt om te zoeken op competenties. Hier kun je bijvoorbeeld een lijst van competenties of eigenschappen opgeven.  Wanneer je op zoek bent naar een baan als administratief medewerker krijg je waarschijnlijk een hoop resultaten. Vul hier een aantal competenties in om de banen te vinden die goed bij je passen, zoals ‘excel’, ‘Engels’, ‘gedreven’ en ‘nauwkeurig’.

Ook werkt dit veld goed om te zoeken op woorden waar veel synoniemen voor zijn. Veel werkgevers beschrijven het gewenste werk- en denkniveau in verschillende termen. Zoek bijvoorbeeld op de termen ‘universitair’, ‘WO’ of ‘Master’ om banen te vinden waar een universitaire vooropleiding gevraagd wordt.

Exclusief al deze woorden
Komen er resultaten voor in je zoekresultaten die niet relevant zijn voor jou? Via dit veld kun je juist resultaten uitsluiten van je zoekopdracht. Vul hier bijvoorbeeld ‘Stage’ of ‘Stagiair’ in om stages uit te sluiten van de resultaten.

Inclusief deze woorden in de titel
Via deze optie stellen we je in staat om alleen te zoeken op functietitels. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een baan in loopbaanbegeleiding, zoek dan eens op ‘loopbaan’ in dit veld. Zo voorkom je dat je resultaten krijgt van vacatures waar in de beschrijving ergens ‘ volgende stap in je loopbaan’  staat.

Van dit bedrijf
Hiermee zoek je alleen op vacatures van een specifieke werkgever, zoals Tomtom of Philips.

Type contract & Uren
Ben je op zoek naar een vaste of tijdelijke baan? En fulltime of parttime? Eventueel kun je hier op zoeken. Bedenk wel dat niet alle werkgevers een kenmerk hiervan meegeven in hun vacaturebeschrijving.

Locatie
Dit zoekveld is vergelijkbaar met het Waar? veld in de normale zoekbalk, maar biedt je daarnaast de mogelijkheid om een straal op te geven rondom je locatie. Je kunt hier bijvoorbeeld je woonplaat opgeven en afhankelijk van je reisbereidheid alleen banen binnen een straal van 25 of 50 kilometer laten tonen.

Laatst toegevoegd
Hiermee kun je instellen om alleen de nieuwste vacatures te zien te krijgen. We tonen je dan bijvoorbeeld alleen de vacatures die in de afgelopen 24 uur nieuw zijn toegevoegd, zodat je zeker weet dat je de eerste bent die solliciteert op de functie.

Laten zien
Standaard tonen we je als eerste de vacatures waarvan we denken dat ze het meest aansluiten bij je zoekopdracht. Soms wil je vacatures anders gesorteerd hebben, bijvoorbeeld op basis van salaris. Geen probleem, geef in dit veld op welke vacatures je het eerste wilt zien en wij sorteren ze op salaris voor je. Uiteraard de hoogste salarissen eerst!

Job alert
Email-alert Via de krachtige zoekopties van Uitgebreid zoeken kun je elke baan, overal vinden. Heb je een zoekopdracht op maat gemaakt maar zit jouw droombaan er niet tussen? Geen probleem! Ook van je uitgebreide zoekopdracht kun je een job alert instellen. We verzamelen dagelijks duizenden nieuwe vacatures van het internet. Zodra we er eentje hebben gevonden die aansluit bij jouw uitgebreide zoekopdracht, laten we het je direct weten.

Met bovenstaande tips beheers je nu hopelijk de kunst van het zoeken naar vacatures. Pas je nieuwe vaardigheden direct toe en selecteer jouw droombaan uit deze 100.000+ vacatures.